Widok

menu rocznego dziecka ;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny proszę napiszcie jak u waszych rocznych dzieci wyglądają posiłki
bo u nas mała staje się chyba jakimś niejadkiem bo najlepiej tylko cyca by jadła
napiszcie dosłownie co i o jakiej porze ;-)i czy zawsze sztywno trzymacie się śniadania obiadu i kolacji o takiej samej porze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
taki sam problem miałam od maja jak Julka dostała zęby a skończyły się do póki nie ostawiłam cyca w lipcu. Po odstawieniu cyca zaczęła normalnie jeść tzn ilości tyle ile powinna a nie po 2-3 łyżeczki nie żartuję.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok dokładnie wyglada to tak
6. kaszka jakieś 240ml glutenowa
9.30 kanapka z wędlina lub twarożkiem lub serem pomidor ,albo owoce + biszkopty
13 obiad zupe ma miksowana ale nie super takie małe grudki zostawiam dodoatkowo dostaje osobno na swoim talezyku jajko lub brokuła lub mięsko,makaron ona zjada rączkami a ja karmię ja łyżeczka teraz sama uczy sie jeść łyżeczką(ale do 9 miesiąca obiady to był koszmar wogóle nie chciała jeść trzeba byłoją zabawiać i były płacze i krzyki aż wkońcu machnęłam na to reką swierdziłam że jak nie zje zupy to dostanie mleko i tak sama zaczęła jeść także nic na siłę.zostawiona samej sobie w yborach np.zupy ogórkowej która jadła caczy czas przez 2 miesiące pozwalała sobie na zmianę na inną.ufff dobrze że tamte czasy już mineły !!
16.30 danonek mnustwo owoców zamiennie maliny,jabłko ,melon,banan, truskawki ,gruszka,winogrona czasami jakieś ciasteczko oststio dostała placuszka z jabłkiem,no i bardzo zadko chociaz przepada za parówką.
20 kaszka bezglutenowea 260ml
każdy ocenia swoje dziecko po swojmu ja tez brałam moja mała za wielkiego niejadka wtedy kiedy nie chciała jess obiadów wkurzałam sie wtedy strasznie ,ale zaczełam jej sluchać nie chciała jeść czegoś to nie jadła wracaliśmy do tego później teraz np.wyjada z jaka białko ,żółtko wyplówa ale było tak że jajo wogóle było beeee.z owocami tez bywało róznie najlepiej poszło jak kładłam przed nią banana broń Boże pokrojonego i całego takiego trzymała w ręku i gryzła raptem 4 zębami.
życze więc cierpliwośći i naprawdę patrząc na swoje błędy uwazam że trzeba było dać dziecku wcześniej wybór a nie wrzeszczeć na nią jak nie chciała jeść wkońcu wszystko sie ułożyło.
u nas wygląo tak:
7:00-8:00 śniadanie - 250 ml kaszki różnego rodzaju od mannej po owocowe do owsianek mlecznych
10:30 - 11:00 II śniadanie - kanapka z masłem szynką na przemian z serem do tego twarożek ze szczypiorkiem, na zmianę z parówką do tego osobno rzodkiewka na zmianę z ogórkiem i pomidorem i na koniec jajko na twardo. Jajecznicy nie lubi i próbowałam wielokrotnie i bez rezultatów
14:00 obiad - klopsy z indyka (2-3 średniej wielkości) z kaszą jęczmienną do tego pomidor, brukselka, marchewka, eskalopki z ziemniakami + jakaś surówka bądź samo warzywo, rosół z kluseczkami, łosoś na parze z warzywami lub inna ryba, dzisiaj mam gulasz z szynki i zobaczę czyu bedzie chcizała to zjeść bo potraw z sosami Zuzia nie przepada, najlepiej suche mięso,
17:00 podwieczorek - danonki, bakusie mus owocowy, słoiczek Hippa z owocami lub jogurtowy, czasek kasza owocowa z dodatkiem owoców słoiczkowych oraz surowe owoce, jabłko , gruszka, banan, maliny, borówki, pomarańcza
20:00 kolacje - gęsta kasza na dobranoc przeważnie manna bądź inna ale już nie smakowa

Czasami na II śniadanie jak jest bardzo zmęczona to daję jej po prostu z butelki 250 ml samego mleczka i nic więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gulasz Zuzi bardzo smakował
u nas jest tak:
- w nocy (miedzy 1 a 3) - 180 ml mleka (zageszczone Nutritonem)
- ok. 8:00 - kaszka ryzowa - 150 ml
- 11:00 - owoce (ze sloiczka lub surowe: banan, jablko, nektarynka, gruszka)
- 13:00 - obiadek
- 16:00 - misiowy jogurcik lub Danonek,
- 20:00 - 180 ml mleka (zageszczonego).
w miedzyczasie podaje mu flipsy, miskopty, srodek z bulki, chlebek z maslem i wedlinka.
na dzien pije 1 sok owocowy Gerber lub Bobofruit, a pozniej wode przegotowana.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja tez mam problem z jedzeniem Pauliny :( moja wogole nie chce od urodzenia nic pic poza mlekiem wiec go duza pije chyba za duzo:/

ok 7- 210 mleka
ok 10- deserek
ok12- sloik
ok15 mleko-210
ok 18 mleko-210
i budzi sie ok 22 na mleko-210

nie hjce jesc kaszek :/ kleikow owsianki... tez w miedzyczasie daje jej flipsy biszkopty... je szynke z indyka lub ser albo cos ode mnie ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Risika, a próbowałaś nauczyć swoją córeczkę pić z kubeczka ze słomką. Moja Zuzia mając 6 miesięcy nie chciała nic pić oprócz mleka, więc nauczyłam ją pić z kubka pstryczka niekapka z Nubiego i od tamtej pory uwielbia pić wodę a czasem daję jej sok. W ciągu dnia wypija 3 razy po 250 ml samej wody.
Może inny sposób picia jej się spodoba i zacznie pić wodę.
no niestety probowalam wszystkiego :( chyba nikt nie ma takiej kolekcji butelek niakapkow i soczkow herbatek co ja :/ najgorzej bylo jak miala rotawirusa :(( nawet butelke obkleilam na bialo a ona i tak tylko mleko chciala...
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

do góry