Widok

ferrytyna a niedoczynnosc...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kobietki mam pytanie...wykryto u mnie niedoczynnosc. pierwsze tsh miala 4,3.po miesiacu brania euthyroxu50 spadlo mi do 2,5.endokrynolog kazala mi zrobic badania na ferrytyne i zelazo. okazalo sie ze ferrytyna mam 8,8 przy normie 15-250. co to oznacza?czy branie zelaza wystarczy zeby podwyzszyc ferrytyne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Często ferrytyna jest tak niska przy niedoczynności. Musisz brać żelazo tak, aby mieć ferrytynę min. 80, inaczej nie będziesz czuć się dobrze i też nie będziesz mieć dobrych wyników tarczycy.

Jeśli w czasie leczenia badasz tylko TSH, to może być kiepsko... Najważniejsze, aby ft4 i ft3 było dobre...
agatko,
ft3 mam 4,52 przy normie 3,95-6,8
ft4 mam 14,49 przy normie 12,00-22

co o tym myslisz?
Jeszcze niskie, ale to dopiero początek leczenia.

Skoro lekarz zlecił Ci TSH, ft3 i ft4, a do tego żelazo i ferrytynę, to jesteś raczej w dobrych rękach :) Do kogo chodzisz?
DO DR.MIZAN :)
A MYSLISZ ZE ZWIEKSZY MI DAWKE?CZY TSH JESZCZE SPADNIE PO TEJ DAWCE KTORA MAM
moze ktoras jeszcze badala ferrotyne :)
dziś robiłam badanie ,jutro wyniki,jutro też mam wizyte wieczorem u endokrynologa więc jutro dopiero coś powiem;)
Badałam wyszła niska i mam brać przez 2 m-ce do następnej wizyty żelazo:)
u mnie tez ta niska ferrytyna jest przyczyna mojego zlego samopoczucia: ucisk w klatce, dretwienie rak i nog, wypadanie wlosow,,itd. jak moja endo zobaczyla wynik to powiedziala : dziewzyno, czemu ty sie tak meczysz......a ja od 3 lat mysle ze mam " nerwice" bo serce mi kuje i szybko sie mecze.....a to ...zelazo..zobaczymy czy m pomoze jesli tak to uwierze w leki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry