Widok
guzek na ramieniu po szczepionce
Moja 3 miesięczna córeczka ma na ramieniu guzek w wielkości pestki czereśni w miejscu szczepienia po grużlicy. Moja pediatra dopiero teraz to zauważyła ( a chodzę do niej co tydzień a ma ten guzek już długo ) i zaleciła mi wizytę u chirurga w celu jego usunięcia . Trochę się zmartwiłam bo boję się , że teraz jak go ruszę zacznie się babrać. Słyszałam też, że to normalny odczyn po gruźlicy i się samo wchłonie . Załamka i gdzie tu szukać porady wizyta u chirurga dopiero za 2 tygodnie bo miejsc brakuje.
mój synek szczepiony 2 lipca na rączce guzek podskórny plus czerwony ślad który już teraz zrobił się sinawy. lekarka kazała smarować altacetem po 3 dniach miało zniknąć. Dostaliśmy maść z antybiotykiem po 5 dniach bez poprawy.
Dziś kolejna wizyta. U mnie lekarz zgłosił do sanepidu - jest to nieporządany odczyn poszczepienny (można sprawdzić w rozporządzeniu Ministra Zdrowia) - wynik zakażona lub zanieczyszczona szczepionka. U znajomych też w Gdańsku dziecko miało chirurgicznie wycinany guzek.
Dziś kolejna wizyta. U mnie lekarz zgłosił do sanepidu - jest to nieporządany odczyn poszczepienny (można sprawdzić w rozporządzeniu Ministra Zdrowia) - wynik zakażona lub zanieczyszczona szczepionka. U znajomych też w Gdańsku dziecko miało chirurgicznie wycinany guzek.