Widok

guzek na ramieniu po szczepionce

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja 3 miesięczna córeczka ma na ramieniu guzek w wielkości pestki czereśni w miejscu szczepienia po grużlicy. Moja pediatra dopiero teraz to zauważyła ( a chodzę do niej co tydzień a ma ten guzek już długo ) i zaleciła mi wizytę u chirurga w celu jego usunięcia . Trochę się zmartwiłam bo boję się , że teraz jak go ruszę zacznie się babrać. Słyszałam też, że to normalny odczyn po gruźlicy i się samo wchłonie . Załamka i gdzie tu szukać porady wizyta u chirurga dopiero za 2 tygodnie bo miejsc brakuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka tez miała guzek - takie zgrubienie po szczepieniu, dość długo to miąła aż do następnego szczepienia było wyczuwalne - pomogło smarowanie altacetem w zelu, spróbuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córka też miała zgrubienie po szczepionce i tak ma być, nie rusz tego samo sie wchłonie, może zmień pediatrę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie mysle o zmianie pediatry bo ta to jakaś masakra. Dzięki za info.
Ja dla swojego spokoju ducha ,poszłabym do lekarza chirurga .
Jeśli ten orzeknie ,że jego interwencja jest zbędna '
zmieniłabym lekarza pediatrę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mlodsza corka miala guzek po szczepieniu na gruzlice, zniknal jak miala 6 miesiecy, zadnej wizyty u chirurga, normalna pielegniacja itp.
mój synek szczepiony 2 lipca na rączce guzek podskórny plus czerwony ślad który już teraz zrobił się sinawy. lekarka kazała smarować altacetem po 3 dniach miało zniknąć. Dostaliśmy maść z antybiotykiem po 5 dniach bez poprawy.
Dziś kolejna wizyta. U mnie lekarz zgłosił do sanepidu - jest to nieporządany odczyn poszczepienny (można sprawdzić w rozporządzeniu Ministra Zdrowia) - wynik zakażona lub zanieczyszczona szczepionka. U znajomych też w Gdańsku dziecko miało chirurgicznie wycinany guzek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie byłam u chirurga bo ten guzek się zmniejsza. Nie chcę by niunia miała jeszcze większy ślad bo nacięciu. Poczekam do 6 miesięcy bo tak mojej znajomej lekarz powiedział. Poza tym zmieniłam pediatrę i powiedziała, że to jest normalne gojenie się poprostu za głęboko wbili igiełkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Odczyny poszczepienne po gruzlicy sa kierowane do dr Pustkowskiego z Oddziału Leczenia Gruzlicy w Szp. na Polankach. ze skierowaniem sie idzie i oni tam oceniaja czy cos z tym trzeba robic, czasem plucza to antybiotykiem jesli zrobi sie ropien.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odradzam wizyty z takim problemem w chirurga. On tak ładnie nie zadba jeśli dziecko ma niepożądany odczyn poszczepienny. polecam dr Pustkowskiego. Dzięki niemu córka ma tylko malutką bliznę(minęło prawie już 5 lat) a miała właśnie niepożądany odczyn poszczepienny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry