Widok

guzek na ramieniu po szczepionce

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja 3 miesięczna córeczka ma na ramieniu guzek w wielkości pestki czereśni w miejscu szczepienia po grużlicy. Moja pediatra dopiero teraz to zauważyła ( a chodzę do niej co tydzień a ma ten guzek już długo ) i zaleciła mi wizytę u chirurga w celu jego usunięcia . Trochę się zmartwiłam bo boję się , że teraz jak go ruszę zacznie się babrać. Słyszałam też, że to normalny odczyn po gruźlicy i się samo wchłonie . Załamka i gdzie tu szukać porady wizyta u chirurga dopiero za 2 tygodnie bo miejsc brakuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka tez miała guzek - takie zgrubienie po szczepieniu, dość długo to miąła aż do następnego szczepienia było wyczuwalne - pomogło smarowanie altacetem w zelu, spróbuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córka też miała zgrubienie po szczepionce i tak ma być, nie rusz tego samo sie wchłonie, może zmień pediatrę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie mysle o zmianie pediatry bo ta to jakaś masakra. Dzięki za info.
Ja dla swojego spokoju ducha ,poszłabym do lekarza chirurga .
Jeśli ten orzeknie ,że jego interwencja jest zbędna '
zmieniłabym lekarza pediatrę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mlodsza corka miala guzek po szczepieniu na gruzlice, zniknal jak miala 6 miesiecy, zadnej wizyty u chirurga, normalna pielegniacja itp.
mój synek szczepiony 2 lipca na rączce guzek podskórny plus czerwony ślad który już teraz zrobił się sinawy. lekarka kazała smarować altacetem po 3 dniach miało zniknąć. Dostaliśmy maść z antybiotykiem po 5 dniach bez poprawy.
Dziś kolejna wizyta. U mnie lekarz zgłosił do sanepidu - jest to nieporządany odczyn poszczepienny (można sprawdzić w rozporządzeniu Ministra Zdrowia) - wynik zakażona lub zanieczyszczona szczepionka. U znajomych też w Gdańsku dziecko miało chirurgicznie wycinany guzek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie byłam u chirurga bo ten guzek się zmniejsza. Nie chcę by niunia miała jeszcze większy ślad bo nacięciu. Poczekam do 6 miesięcy bo tak mojej znajomej lekarz powiedział. Poza tym zmieniłam pediatrę i powiedziała, że to jest normalne gojenie się poprostu za głęboko wbili igiełkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Odczyny poszczepienne po gruzlicy sa kierowane do dr Pustkowskiego z Oddziału Leczenia Gruzlicy w Szp. na Polankach. ze skierowaniem sie idzie i oni tam oceniaja czy cos z tym trzeba robic, czasem plucza to antybiotykiem jesli zrobi sie ropien.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odradzam wizyty z takim problemem w chirurga. On tak ładnie nie zadba jeśli dziecko ma niepożądany odczyn poszczepienny. polecam dr Pustkowskiego. Dzięki niemu córka ma tylko malutką bliznę(minęło prawie już 5 lat) a miała właśnie niepożądany odczyn poszczepienny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry