Widok

frida czy katarek?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Potrzebuję porady u mojego maluszka (4,5 miesiąca) pojawił się katar i nie wiem w co się lepiej zaopatrzyć. Jakie są wasze doświadczenia, co jest lepsze dla takiego maluszka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie miałam katarka ale frida bez zastrzeżeń nawet u takiego maluszka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowanie katarek, mam jedno i drugie i odkąd zakupiliśmy katarek frida została odrzucona raz a zawsze, nie dość że dużo łatwiej, mniejsze ryzyko infekcji u rodzica (bo przez tą gąbkę też wirusy mogą przejść), stała siła ssania

Naprawdę nie ma co się bać że to jest podłączone do odkurzacza, też długo do mnie to nie przemawiało, w praktyce okazało się jednak że to żaden problem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam to i to Katarek używam po inhalacjach rano i wieczorem(nie częściej bo może śluzówkę za bardzo wysuszyć).Rewelacja frida tak dobrze noska nie czysci,ale używam jej lub gruszki w ciągu dnia
hmmm ja jakoś nie wyobrażam sobie podłączyć jedną końcówkę katarka do odkurzacza a drugą końcówkę wsadzić dziecku do nosa..powód - jak jesteśmy chorzy to wiadomo człowiek rozdrażniony jest, obolały a jeszcze nad głowa ma buczeć odkurzacz...o nieee
zdecydowanie frida!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
no właśnie, katarek odrzucają ludzie którzy go nie spróbowali, jak dziecko jest rozdrażnione to i frida mu przeszkadza ....I jeszcze gorzej jest niż z katarkiem i odkurzaczem.

Poza tym dzieci zazwyczaj lubią odkurzacz i dźwięk jaki wydaje, ale to już najmniej ważne akurat.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ala.
Możliwe że tak jest :)
Nie omieszkam wypróbować tego KATARKA i podzielić się opinią..
tylko na tą chwilę uruchomiłam swoją wyobraźnie i patrząc na charakterek mojego dziecka wydaje mi się że zdecydowanie lepiej sprawdziłaby się FRIDA.
Katarek jest błogosławieństwem :) Przy Fridzie dawno bym się wykończyła, a mam jedno i drugie. Może Frida dla maluchów się sprawdza przy małym katarku, ale dla dziecka powyżej roku już ciężko. Wiem, że prędzej czy później zaopatrzysz się w Katarek, więc sama mamusiu zdecyduj, czy chcesz wydawać podwójnie pieniążki :)
tez mam oba urzadzenia i zdecydowanie katarek jest lepszy. Idzie szybciej i lepiej smarki wychodza. Mi sie w glowie nie kreci jak sie zaciagam frida i dziecko dlugo nie cierpi. Odkurzacz ustawiam na najmniejsza sile ssania i jest ok.
ja katarek używałam przy 6 tyg dziecku, super się sprawdził!!!!
oczywiście katarek można używać tylko przy odkurzaczu który ma regulacje mocy!!
image
A jak sie zapatrują pediatrzy i laryngolodzy na te katarki?Bo pamiętam,że jak byłam z dzieckiem w szpitalu to były takie urządzenia za pomocą ,których pielęgniarki też ściągały katar i śluz ale nie chciały tego za często robić u dzieci bo twierdziły ,że taki sposób bardzo wysusza śluzówkę tym samym niszcząc ją.
to działa tak samo jak frida przecież ...

z jednym i drugim nie należy przesadzać ....
Ala a ty usłyszalaś tą opinię od pediartry czy laryngologa?No moim zdaniem frida nie jest tak inwazyjna,który rodzic ma taki ciąg jak odkurzacz,piszesz ,że nie należy przesadzać a któreś z forumek się chwali,że ściągała za pomocą tego urządzenia dziecku katar przez 6 tygodni jestem ciekawa czy to faktycznie nie ma negatywnego wpływu na śluzówkę i nie tylko.
słyszałam od pediatry, u laryngologa nigdy nie byłam.

Pytałam czy mogę tym ściągać katar u miesięcznego dziecka i lekarka się zgodziła. Więc tym bardziej musi być to bezpieczna metoda.

Nie czyszczę dzieciom nosa co godzinę aby też nie wywołać nadprodukcji kataru, bo pewnie tak by się to też mogło skończyć.

Zresztą leków na katar - np Nasivin, też nie można za długo używać (max 7 dni, 3 razy na dobę).
Używałam i fridy i katarku. Frida nie jest tak inwazyjna i rzeczywiście dobrze można było ściągnąć katar u dziecka. Po katarku miałam wrażenie, że "produkcja" kataru była większa i czym więcej ściągałam, tym więcej się produkowało. Także katarek szybko odstawiłam i wróciłam do fridy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

dr Maciej Stukan (11 odpowiedzi)

dziewczyny znacie tego lekarza może??on przyjmuje chyba na ujeścisku na jeleniogórskiej

do góry