Widok

ile jedzą wasze 2-2,5 latki? te jedzące:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Napiszcie ile czego tak przykładowo w ciągu dnia zjadają wasze dzieci. Bo mój jest pochłaniaczem jedzenia i już 2 osoby kazały mi go przebadać, czy robaków nie ma, bo zjada tyle co dorosły facet. Wiem, że jest ciągle w ruchu, że rośnie, gruby nie jest na szczęście:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie koniecznie. Córka mojej szwagierki miała niespożyty apetyt od samego początku, szwagierka nigdy jej nie broniła i nie ograniczała jej jedzenia, bo mała miała bardzo dobrą przemianę materii. Teraz dziewczynka ma 5 lat, je coraz więcej, metabolizm spowolnił i waży 30 kg. Pojawił się problem jak nie dawać dziecku jeść bo wygląda na prawde na pulpecika, a zawsze była bardzo szczupłym dzieckiem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
to az dziwne ze wazy tylko 13kg przy takiej ilosci zjedzonego jedzenia bo moj je z reguly normalnie ani za duzo ani za malo zalezy jaki dzien. a wazy tez 13kg i mierzy ponad 90cm chyba jakos 92.
ale w porownaniu do tego co napisalas to chyba je 1/4 albo 1/3 tego co Twoj. moze faktycznie warto zerknac czy wszysto jest ok. wagowo i wzrostowo jest bo na bilansie nam tak mowili. ale zeby mial az taka przemiane materi szok:))a jak wyniki wyjda dobrze to tylko sie cieszyc:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja potrafi zjesc 5 kanapek caluskich albo 2 talerze( zwykłe-dorosłe) zupy z chlebem :) kaszy gryczanej z sosem ponad polowe woreczka.jest wysoka i szczuplutka mimo to.
ważył ostatnio 13 kg, wzrostu ma jakieś 90 cm, nie jest gruby, wygląda normalnie wręcz:) Do pediatry zaufanego lecę dopiero za 2 tygodnie, mój "rejonowy" uważa że młody jest ok, zielony katar to oznaka zdrowia a na zap. ucha najlepszy jest paracetamol:)
Moj maly je normalnie z reguly, ale tyle co napisalas to nawet moj maz nie je. w takim tempie to moze byc maly pulpecik moze dlatego zwrocily uwage bo jednak te porcje sa bardzo duze i tych posilkow konkretnych tez jest duzo. a ile wazy na jaki wzrost co na to pediatra? az dziwne ze nie ma nadwagi moze faktycznie cos jest nie tak lepiej to sprawdzic chociaz dla "świętego" spokoju.
akurat nie mam w pobliżu ciotek a te 2 osoby to pielęgniarka i pani z przedszkola...

mam w domu starszego syna, który żywi się energią z kosmosu chyba i zawsze myślałam, że taki pochłaniacz to coś fajnego, a tutaj okazuje się że to też źle:)

mój zjada - rano 4 kawałki chleba, z serem, szynką, ogórka do tego. Potem 2 jogurty (jeden po drugim) banan, kilka winogron, podczas spaceru obowiązkowo bułka/ciastko, potem obiad - i to porcja jak dla dorosłego, żadko jemy ziemniaki ale na przykład zjada cały woreczek kaszy czy ryżu z sosem, mięsem warzywami. A po godzinie zjada następny obiad bo tata wraca z pracy i wtedy jeszcze połowę tego co wcześniej zjada. Po południu jabłko i paczka flipsów, a na kolację na dopchanie na przykład 3 parówki i kawałek chleba. Do tego wypija poza wodą czasem 3/4 a czasem litr mega gęstego soku owocowego - z ananasa, banana, mango...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
2 latka i 3 miesiące ma teraz Młody i:
1. około 7:00 śniadanie w domu (płatki z mlekiem - duża porcja lub cały twarożek wiejski lub dwie parówki i pomidor)
2. II śniadanie w przedszkolu o 9:00 (kanapki/kaszki na mleku/płatki)
3. obiad drugie danie około 12 (przed leżakowaniem)
4. zupa około 13:30-14
5. deser 15:30
6. 17-18 już w domu je albo obiad z nami albo dużą porcję jogurtu naturalnego z owocami, gotowane warzywa, makaron z sosem warzywnym, placuszki różnego rodzaju, rybę na parze
7. kolacja przy dobranocce około 20 (250 ml mm z kaszką lub samo mm)

w przerwach prezekąski jak chce typu wafle ryżowe, owoce, paluszki, kukurydziane flipsy
Waży ponad 14 kg i nie jest "pulpeciekiem" ale fakt: jest sporym chłopcem.
Generalnie w domu jeść dostaje jak chce - czasami do 18 potrafi od powrotu z przedszkola nic nie jeść a czasami już w aucie woła żeby mu coś dać.
Porcje zjada całkiem spore (raz wiecej raz mniej), jak chce jeszcze to prosi o dokładkę :)

Martwiłabym się gdyby tracił na wadze a nie jak dziecko nie przybiera - w tym wieku o wiele wolniej dzieci tyją (zwłaszcza jak nie mają w diecie dużej ilości słodyczy, mają dużo ruchu itp.)
2 osoby to znaczy lekarze? czy ciotki dobrarada?
co prawda przebadanie nikomu nie zaszkodzilo, ale jak nie ma anemii to raczej taki apetyt to nie powod do twierdzeniu ze dziecko ma robaki. moze miec taka przemiane materii, ale jezeli je naprawde duzo i Cie to martwi to idz poradz sie pediatry a nie ciotek dobra rada.

moja jest dziewczynka, np:
miseczka platkow z mlekiem, bulka, parowka/kabanos/zupka, jakis mleczny deser, 2danie ale tu ziemniaki rozmemla - mieso zje w calosci kotlecika/pulpeta czy co tam jest, kolacja to 2 kawalki chlebka lub salatka czy inne takie. pomiedzy jeszcze owoce ale nie jest mocno owocorzerna, czasem wiecej czasem mniej ,
moja to miesojad i jajojad,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry