Widok

ile na chrzest

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mam pytanie ile byscie daly na chrzest siostrzencowi?
nie jestem jakas kasiasta wiec nie prosze o te wygórowane kosmiczne kwoty ale takie mozliwe dla zwykłego szarego człowieka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
taka dygresja - autorka wątku zapytała się o kwotę "za ile" a nie porady co na chrzest kupić ;)

osobiście uważam, że każdy na chrzest powinien robić prezent z serca i taki na jaki go stać - za 200 zł skoro nie szastasz pieniędzmi uważam, że będzie wystarczający w zupełności.

Ja mojej chrześnicy kupiłam złoty łańcuszek z medalikiem i zrobiłam jej dwa albumy ze zdjęciami od narodzin do chrzcin (wiedziałam, że siostra nie ma wywołanych zdjęć)

Drugiej siostrzenicy, której chrzestnym jest mój mąż zakupiliśmy także medalik i łańcuszek i piękną sukienkę - siostra się bardzo ucieszyła z medalika- mówi, że już była podłamana, bo od chrzestnej było jakieś "srebro" i że mała nie będzie miała na komunię łańcuszka z chrztu - ja uważam osobiście, że to jest piękna pamiątka - w końcu chrzest to sakrament kościelny, a co ma łyżeczka, czy smoczek do kościoła?
nie chodzi o to, czy dziecko jako "nastolatek" będzie nosić łańcuszek z medalikiem/krzyżykiem (przesądna nie jestem), do takich rzeczy uważam że się dorasta - mój mąż np zaczął nosić łańcuszek z krzyżykiem w wieku dwudziestu paru lat, jak teraz mu się zerwie, to leci od razu do jubilera naprawiać.

Uważam, że piękne pamiątki to też np anioł stróż w srebrze.

Dziadkowie kupili za to przykładowo krzesełko do karmienia+pamiątkę w srebrze.

Uważam, że od któregoś z chrzestnych dobrze jak maluch dostaje łańcuszek, a ogólnie jestem za prezentami w stylu piękna pamiątka + coś praktycznego :)

Rodzice robią przecież chrzciny dla dziecka, a nie dla materialnych podarków, czy kasy "żeby się zwróciło" - przynajmniej ja mam takie podejście do sakramentów.
Ja osobiście nie przepadam za prezentami typu złoty smoczek łyżeczka,wolę praktyczne podarki. Fajnym pomysłem jest np.kocyk z wyhaftowanym imieniem ,data urodzenia ,godzina i waga.Moja mała taki dostała.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i to jest prawidłowe podejście! daje się prezent z serca i na miare możliwosci a nie "ile wypada" :/

u nas jeżeli ktoś pytał to sugerowaliśmy prezent i np od chrzestnych poprosiliśmy inhalator i termometr bezdotykowy. Dostaliśmy też kilka drobnych zabawek i pieniądze (od osób które nie pytały czy chcemy jakiś przedmiot). Jak ktoś pytał to odpowiadając myślałam o jego sytuacji finansowej tak zeby nikt się nie poczuł skrępowany. Najważniejsza dla nas była obecność tych osób w tak waznym dniu.
Ja swojemu bratankowi, kupilam chodzik bo takiego nie posiadal i piekna pamiatke, kupilam to na co mnie stac.
AgusiaGda - ja znam, nosi od dziecka do dnia dzisiejszego - mój Mąż :) srebrny medalik, na srebrnym łańcuszku, tylko łańcuszek ma taki że nie musi rozpinać ;)

A krzyżyków się ie kupuje komuś bo coś tam (tylko nie pamiętam co:P) - przesąd ;D
Wszystko zależy od rodziny, koleżanki z mojej pracy dają 200-300zł od 1 chrzestnego od pary nawet 500zł, także nie ma reguły, ale najważniejsze podpytać rodziców czy może im cos się przyda bardziej, bo dzieciaczkowi i tak wszystko jedno :)
Medalik i łańcuszek są złote- najwyżej przetopi na obrączki w przyszłości ;P
jak dla mnie większe prawdopodobieństwo noszenia bransoletki niż medalika :] czy krzyżyka :) nie znam żadnego nastolatka noszącego coś takiego na szyi :] (może chwilowo zakładają z okazji Komunii - ale są młodsi)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
A bransoletkę będzie nosił? Na taka grupę krwi nikt nie zwróci uwagi- nie jest to żaden dokument.
Mój Mały też dostał mnóstwo tych pamiątek ze srebra typu smoczek, grzechotka- nie wiem czy to dobry brezent- sam oceni. Mi osobiście najbardziej przypadł do gustu właśnie łańcuszek z medalikiem, ale bardzo chłopięcy( chociaż to moim zdaniem chrzestni powinni kupić), album na zdjęcia z chrztu, taki dedykowany mojemu synkowi oraz ręcznie robiona płaskorzeźba z patronem mojego Młodego.
Uważam , że fajnym prezentem i wcale nie drogim, jest sesja zdjęciowa, o ile rodzice już tego nie zapewnili.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
przerabiałam temat w grudniu ;)

polecam:
http://allegro.pl/sztucce-gerlach-bon-ton-grawer-tabliczka-i3936051463.html
http://allegro.pl/pamiatka-prezent-aniol-stroz-chrzest-narodziny-a4-i3953326938.html widoczny tu na zdjęciu Anioł Stróż Mateusza był malowany dla mojego "Chrześniaka" ;) bardzo sympatyczna Sprzedająca :) nie było problemu z drobną zmianą obrazka ;) Pani tworzy piękne rzeczy :)
Jeśli ktoś szukałby ślicznej szatki - to polecam http://allegro.pl/stylowa-szatka-do-chrztu-elegancka-bez-tandety-i3944693668.html :) bez błyszczących, sztucznych tkanin itd. ;) też można uzgodnić każdy szczegół :] szatki wykonane bardzo porządnie :)

poza tym zamówiłam srebrną bransoletkę z podwójnym grawerem - sentencją łacińską + grupą krwi dziecka :) (jakoś tak mam przeczucie, ze ta grupa krwi może się kiedyś przydać)

osobiście nie jestem za krzyżykami, medalikami - więc ode mnie dziecko nie mogło tego dostać :] (poza tym wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby chłopak nosił to w przyszłości)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja na chrzest dalam biblie taka dla dzieci-jako pamiatke i 250zl..
100-200zł, z prezentów to nie jestem za pamiątkami kurzołapami ale byłam zadowolona bardzo z prezentu krzesełka do karmienia. mały miał 3 miesiące to jeszcze nie myślałam o tym, lezaczek, mate, karuzelke i inne pierdoły dla jego wieku miał już.
Krzesełko było od chrzesnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
My powiedzieliśmy gościom, że właśnie pieniądze chcemy i te pieniądze zainwestowaliśmy w płatne szczepionki. Nie wiem czy byłoby nas na nie stać, koszt prawie 3 tyś a tak dzięki pomocy gości dziecko jest chronione na lata. Wolę naprawdę to niż jakieś pamiątki, które walają się po szufladach. Rozmawialiśmy też z chrzestnymi i powiedzieliśmy, że od nich jak najbardziej przydałaby się pamiątka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
to już lepsze pieniądze, jak pomyślę że ten srebrny smoczek czy enty obrazek mam gdzieś przechowywać...to mnie ściska w środku, szczególnie, że odkładamy rzeczy ubraniowe z myślą o drugim dziecku.
Jasne każdy ma swoje zdanie, ale łańcuszek mamy, kolczyki mamy, obrazek mamy, pieniądze też, wszystko z chrztu, co więcej??
Nie ukrywam, że składuję Małej co "ważniejsze" wg mnie rzeczy z jej życia więc karton dodatkowy w schowku musi znaleźć miejsce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
My na prezent mówiliśmy że coś pamiątkowego i takie Mały dostał, chociaż od kilku osób były pieniądze, za które chcemy Młodemu kupić coś pamiątkowego.
Jak masz do 150zł na allegro są śliczne grawerowane srebrne pamiątki :)
Możesz też np do 200zł srebrny obrazek na drewnie np. z Matką Boską, czy coś :) na Żabiance jest sklep z takimi pamiątkami - podobno tańszy niż ten w Gdańsku Głównym (mam tu na myśli Art Christiano - czy jakoś tak;P).
Albo srebrny medalik z łańcuszkiem - bo chłopiec raczej złotego nie będzie nosił, a srebrny już tak :D
Pole manewru jest duże, a zawsze będzie rzeczowa pamiątka :)

Moim - podkreślam MOIM - zdaniem, pampersy to "obowiązek" rodziców (wiadomo jak ktoś kupi to super, ale nie na Chrzest:/), w końcu skoro mam dziecko to powinnam Jego podstawowe potrzeby spełniać - chociażby czysty tyłek ;) dlatego kasa zebrana powinna być wydana na coś pamiątkowego dla dziecka :) ale jak zaczełam - to jest moje zdanie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
pampersy na prezent na chrzciny??
Bo jest parę rzeczy na ktorych można by oszczedzić?

Czy chrzciny sa po to by prezentami oszczedzić na budżecie domowym?
Cos ci sie chyba pomieszalo @anki....

Ja proponuję coś ze srebra z grawerem. Sztućce, grzechotke, smoczek, bucik.
Można łańcuszek dać, mozna święty obrazek- sa też ze srebra...
Ale nie pampersy czy inny tzw praktyczny prezent, zeby odciążyc mame i tate;p
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja bym podpytała rodziców, w końcu wydać nawet do 200zł to można sporo zakupić. My dostaliśmy pieniądze, nie licząc chrzestnych oni łańcuszek i kolczyki dla córki. Pieniądze odłożone na tzw. czarną godzinę. Żałuję trochę że goście nie dzwonili i nie pytali co małej kupić bo jest parę rzeczy na których można by oszczędzić. Nie miała bym nic przeciwko jakby każdy z tych gości zamiast pieniędzy przyniósł pakę pampersów-jest to spore odciążenie dla budżetu domowego i praktyczne. A pamiątki mała ma, zdjęcia zrobione ze wszystkimi, album jej zrobimy, łańcuszek, kolczyki, sukienkę którą jej babcia sama zrobiła no i kartki-pamiątki. Czego chcieć więcej?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może srebrny smoczek, srebrna łyżeczka, bucik z kryształem svarowskiego z grawerem. Są jeszcze srebrne grzechotki, grzebyki, sztabki srebra :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę że łańcuszek, to jest na komunie, chrzest, bierzmowanie. Koszt 150zl
ja ostatnio na chrzest kupiłam groupon na album ze zdjęciami :) (w pakiecie 3szt dla rodziców oraz chrzestnych/dziadków) rodzice byli zadowoleni a mała będzie miała fajną pamiątkę .

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry