Widok

ile na komunię ile na chrzciny??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny tak się złożyło że moja chrzesniaczka ma w maju komunię i poraz drugi również w maju zostanę chrzestną i w związku z tym mam pytanie ile teraz daje się na komunię a ile na chrzciny, ewentualnie na komunię mogłabym dać prezent tylko nie wiem co, pomóżcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up
kiedyś dawało się złoty łańcuszek z medalikiem albo kolczyki... :P

na chrzciny dawało się dziecku łyżeczkę (srebrną lub złotą) - aby nigdy mu jedzenia nie zabrakło :)

za moich czasów komunijnych to dziecki cieszyły się z rowerów ;)

a teraz to tylko kasa albo sprzęt elektroniczny :/

no tak ale czy jak kupię wieże na komunię np za 400 zł czy to nie bedzie za mało???
Nie wiedziałam, że teraz jest jakaś zwyczajowa "stawka" na tego typu okazje...

wg mnie - robisz taki prezent na jaki Cię stać :) stawki nie ma :) (przynajmniej nic o tym nie wiem)

Myślisz, że dziecko będzie smutne bo dostało wieżę za 400 zł a nie za 2000??
Czy o to w tym chodzi?

chodzi o to żebym się nie wygłupiła z prezentem ale ani też nie przesadziła w drugą stronę
my na komunie kupujemy skuter, a na chrzciny to daje sie z 500

ale kazdy daje ile uwaza i nie ma co sie tym przejmowac
malinowa to super prezent kupujesz przecież skuter to z 2500, tyle to w życiu bym nie dała na komunię jak dla mnie za dużo
a na ślub samochód z salonu!!!!

są rodziny bogate - gdzie prezent dla takiego dzieciaka za 500-1000zł wydaje się drobiazgiem...

są rodziny mniej zamożne, gdzie prezent za 400-500zł jest uważany za drogi :)

wiem, że w wielu rodzinach np. jest zbiórka na komputer albo super rower(nie z hipera)

mimi26 - zastanów się na ile Ciebie stać i taki zrób prezent :) a jeśli ktoś uzna, że powinnaś więcej wydać... cóż...

mimi a rozważałaś kupno aparatu fotograficznego? To tez calkiem fajny prezent.
Jak ja chrzcilam swoja corke to ona dostala zloty medalik, lancuszek i krzyzyk plus jakies ciuszki. Ale niestety czasy coraz brutalniejsze dla chrzestnych ale pamietaj ze robi sie prezent na miare swoich mozliwosci, zeby pozniej nie wymagano od ciebie jeszcze wiecej w sensie wiecej niz to na co cie stac.

ja słyszalam ze teraz najmodniejszy prezent dla dziecka na 1 komunie to

1) laptop
podobno tylko to sie liczy, koniecznie trzeba dolaczyc paragon zbey dzieciak mogl sie pochwalic ze jego lapotp kosztowal np 4 tysiace

2) operacja plastyczna
np na odstajace uszy
takie "defekt" (prszepraszm ze tka to ujelam) podobno negatywanie wpływa na psychike dziecka wiec mozna to naprawic

boze co sie teraz porobilo z tymi dziecmi
ja dostalam zloty medalik i 100 zł i byłam zachwycona
no tak ale moja kimunia byla prawie 20 lat temu...ehhh
Ja w tym roku też mam komunię mojej chrześnicy i postanowiłam jej kupić złoty łańcuszek z medalikiem i mp3. Przeznaczam na to tak ok.500,00 zł.

Ehhh no wlasnie madziu, kiedys bylo inaczej.... Ja tez dostalam medalik, lancuszek i nawet zegarek a pieniedzy uzbieralam tyle z przyjecia, ze wystarczylo na pojscie do fryzjera, zeby obciac wlosy i kupic sobie bluzke hihi ale mysle, ze my bylismy szczesliwsi bo bylismy takimi dziecmi z "podwórka" a nie dziecmi cywilizacji :-(

Chrześniakowi na chrzciny kupowałam złoty łańcuszek z medalikiem, do pierwszej komunii mam jeszcze 4 lata, ale też już jestem tym przerażona, jak widzęco się teraz kupuje, a jeszcze mój chrześniak wszystko ma.

Mimo to podpisuję się pod wcześniejszymi wypowiedzami - dajesz tyle ile możesz, a poza tym nie o to chodzi. Prezent to tylko dodatek, dziecko musi to zrozumieć - tutaj ważna rola rodziców i księży przygotowujących dzieci do komunii.

Ja też w tym roku mam komunię mojej chrześniaczki i chce jej podarować złoty łańcuszek z medalikiem...i chyba to wszystko.
My dajemy ok.500zł i na tym sie miało skonczyc, ale stwierdziłam,że Chrzesniak nie bedzie miał zadnej pamiatki i prawdopodobnie dokupimy mu jeszcze albo sam medalik albo medalik z łańcuszkiem.

mój chrześniak ma komunię i ja mu kupuję wypasiony zegarek, taki żeby mógł z nim pływać i szaleć. To zwyczajowy prezent, do tego niedrogi bo kosztuje 100-150 zl. Myślę, też żeby symbolicznie dać mu różaniec albo jakieś "delikatne" wydanie biblii, np tzw. "Brytyjkę"

do góry