Widok

ile potrzeba na zycie

Rodzina i dziecko Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie na srodki czystosci, ubrania.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13
My mamy na 4 osoby 5.5 tys starczy żeby cos odlozyc albo na wakacje albo na przyszlosc cos za cos i nie mamy kredytu ale same oplaty mieszkaniowe to 1100 zl
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dlatego też Agusia napisałam, ze ok 4000,00 na trzy osoby to tak na przeżycie jest....niestety...bez większych przyjemności typu obiad w dobrej restauracji---------chyba ze coś za cos niestety.

@blatella--------może ten dzień nadejdzie kiedys:)))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zależy na jakie życie i na jakim poziomie.Tak jak pisze agusiagda życie w Polsce jest drogie w stosunku do zarobków jak doliczysz do tego kino,jadanie na mieście raz ,dwa w tygodniu,przedszkole dla dziecka ,dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne żeby nie stać w kolejkach do lekarza i wakcje raz w roku,kredyt to nie wiem czy te 5000 mc wystarczy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
zarabiamy razem powyżej 12tys netto, to wystarcza na wygodne życie ( oczywiście bez jakiś super luksusów, bo za tę sumę to pewnie i sukienkę można kupić czy też wydać 2 tysiące na krem )
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 16
Wydaje mi się, że to ile potrzeba zależy czy na przeżycie czy na spokojne, wygodne życie ;) czy liczysz się z koniecznością zaciskania pasa? Czy nie chcesz obniżać dotychczasowego poziomu? Ogólnie w Polsce życie jest stosunkowo drogie w porównaniu do zarobków.
Zależy też czy zrezygnujesz z przyjemności w stylu kino, kawiarnia, jedzenie na mieście? Czy masz zamiar często kupować ubrania? Czy macie kredyt? Czy będziesz kupować wędliny po 40zł czy po 20-25 ;) Itd.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też bym nie miała problemu i marzę o takiej chwili :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie, wakacje to wydatek rzędu 10000,00

proszę czytać ze zrozumieniem droga/drogi ~:-)

ps.
nie miałabym problemu zeby wydać 10 tys miesiecznie...hihihih
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 5
I Ty oczywiście wydajesz miesiąc w miesiąc 10tys.?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 14
Mniej więcej 5000 trzeba mieć.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ka uwierz mi jest mnostwo "wedlin" poniżej kwoty 25,00 i to nie jest salceson.
Dobry ozorkowy salceson kosztuje ok 28-30 zeta....ha
Pasztetowa ok 20 zeta
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niestety, są :/ w kazdym sklepie, i nie jest to salceson
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak miałabym możliwość to też sama robiłabym szynki, kiełbasy itp.
Kupiłabym pol swiniaka i już.

Ale w bloku, w moim mieszkanku niestety nie postawie dwoch zamrażarek ani wędzarni:P
Dzialki nie posiadam.

a 800,00 bez mięsa i wędlin to spoko:)tylko trzeba by doliczyć koszt świniaka zakupionego oraz prad za zamrażarke.
Praca własna w kuchni to przyjemność:)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Akurat mamy to szczęście, że jest u rodzinki w Baninie. Przynajmniej wiemy co mamy w kiełbasie. :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tańszych niż 25 zł raczej nie ma. No chyba że salceson, ale to podobno ni wędlina:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Zazdrosze wlasnej wedzarni ;-) albo dostepu do takowej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
mama b, nie,nie jestes rozrzutna ;-)
Kupujesz wedline przyzwoitej jakosci a nie psa z buda przemielonego. Jakby nie bylo mnie stac na taka to juz wolalabym chleb z maslem jesc
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mi się wydaje, że 800zł to nie tak mało na samo jedzenie. Wędliny albo pieczemy albo kupujemy w granicach 30-45zł/kg. Kiełbasy np. robimy i wędzimy sami. Mamy 2 zamrażarki, więc kupujemy zazwyczaj większe ilości różnych rzeczy i zamrażamy poporcjowane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
dla mnie 25-30zł/kg wędliny to normalna cena, a nawet dość niska i jak uda mi się kupić cos w tej cenie to jestem zadowolona, ze oszczędziłam choć nie kupuję najdroższej wędliny ale w pobliskich wędliniarniach średnia cena to 35zł/kg.
Także nie uważam kupowanie wędlin w tej cenie za rozrzutność.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2
A myślałam ze to tylko ja jakaś rozrzutna jestem kupując wędliny za ok 25-30 zeta za kg:))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry