Widok
wow 6 kg ...:-) nie martw się takim maluszkom nie ogranicza sie jedzenia niech sobie je na zdrowie narazie . Moj syn tez urodził sie z waga 4 kg ale musiałabym spojrzec ile ważył w tym wieku , naprawde nie masz sie o co martwić. Wszystko się zmieni jak zacznie raczkować, wstawać wtedy nie bedzie juz tak przybierał na wadze szybko. Najszybciej dzieci przybieraja na wadze w 1 roku zycia , mówią że na roczek zazwyczaj dziecko potraja swoja wage urodzeniową , co wcale nie oznacza że mój z waga urodzeniową 4 kg ( 60 cm dł ) na roczek ważył 12 kg , nie nie ważył ok. 10 kg i to był dobry wynik.
MOj synek ma 8 miesiecy i waży juz ponad 10 :) a teraz to juz spowolnił tempo bo na poczatku tez zasywał z wagą az lekarka kazała nam ograniczyacv mu jedzonko. NIe ma wiekszej masakry chyba jak ograniczyac dziecku mleko:/ dał sie jak mu sie kończyło mleczko w butelce i widac było ze chce jesscze, po jakims czassie dałam sobie z tym spokoj. Teraz jedynie uwazać co mu daje do jedzienia staram sie unikac kaszek i typowych kalorii. Ale karmiac piersią nie mozna utuczyć dziecka. Taki juz jest i tyle z czasem spowolni przybieranie na wadze.
czarnula25 - mój Kuba jak się urodził miał 4200 a w 6 tyg miał 6300 - też karmiłam tylko piersią:) Myślę, że nie masz co sie martwić - po prostu nasze "maluchy" zawsze będą w górnej granicy siatki centylowej :D
...choć mój Kuba teraz jako prawie 4 latek, wzrostowo "wyskoczył" już z siatki- no cóż ...pewnie jakiś koszykarz ;)
pozdrawiam
...choć mój Kuba teraz jako prawie 4 latek, wzrostowo "wyskoczył" już z siatki- no cóż ...pewnie jakiś koszykarz ;)
pozdrawiam
Nie wiem jak to wyglada gdy karmi sie tylko piersia.
Ja karmilam od poczatku modyfikowanym,moj maly urodzil sie z waga 2900g a majac 3 miesiace wazyl ok.7kg.
Mial po prostu wilczy apetyt i widac nie najadal sie tym mlekiem wiec dawalam mu wiecej co bylo moim bledem.
Jam maly mial 3,5 miesiaca wyladowalismy w szpitalu z anemia.
Okazalo sie,ze maluchowi,ktorego karmi sie sztucznie nie mozna dawac mleka na zadanie(o czym wczesniej nie wiedzialam i nawet moja pediatra nie zwrocila mi na to uwagi)gdyz za duzo idzie w mase dziecka i nie dostarcza sie wtedy organizmowi odpowiednich wartosci odzywczych czy jakos tak.
Maly mial transfuzje.
Ja karmilam od poczatku modyfikowanym,moj maly urodzil sie z waga 2900g a majac 3 miesiace wazyl ok.7kg.
Mial po prostu wilczy apetyt i widac nie najadal sie tym mlekiem wiec dawalam mu wiecej co bylo moim bledem.
Jam maly mial 3,5 miesiaca wyladowalismy w szpitalu z anemia.
Okazalo sie,ze maluchowi,ktorego karmi sie sztucznie nie mozna dawac mleka na zadanie(o czym wczesniej nie wiedzialam i nawet moja pediatra nie zwrocila mi na to uwagi)gdyz za duzo idzie w mase dziecka i nie dostarcza sie wtedy organizmowi odpowiednich wartosci odzywczych czy jakos tak.
Maly mial transfuzje.
hmmm....fakt,ze Sarka miala bardzo dlugo problemy z ukladem trawiennym.dopiero w 4 miesiacu sie to wszystko unormowalo,ale przeciez uklad trawienny ma prawo ksztaltowac sie do pol roku,wiec nie sadze,zeby ilosc jedzonka miala z tym cos wspolnego.zaden z lekarzy nigdy mi niczego takiego nie mowil.jak lezalysmy raz w szpitalu 3 dni,to ordynator pytal ile dzieco dziennie zjada.policzyl,ze dzienna ilosc wyszla ponad norme,ale ze nie jest to zaden powod do obaw.martwic to sie mozna gdy dziecko zjada za malo.ja nigdy nie patrzalam na te normy na opakowaniu.dawalam tyle ile mala chciala.aktualnie ma 5 miesiecy i wazy zupelnie normalnie i normalnie wyglada:)