Widok

ile ważą/ważyły wasze pociechy w 5-6 tygodniu życia?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
moj synus już waży prawie 6 kg co prawda urodzil sie duzy 4415 kg ale sie zastanawiam czy aby nie za szybko rosnie.karmie tylko piersia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nasza Mała 4030
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wow 6 kg ...:-) nie martw się takim maluszkom nie ogranicza sie jedzenia niech sobie je na zdrowie narazie . Moj syn tez urodził sie z waga 4 kg ale musiałabym spojrzec ile ważył w tym wieku , naprawde nie masz sie o co martwić. Wszystko się zmieni jak zacznie raczkować, wstawać wtedy nie bedzie juz tak przybierał na wadze szybko. Najszybciej dzieci przybieraja na wadze w 1 roku zycia , mówią że na roczek zazwyczaj dziecko potraja swoja wage urodzeniową , co wcale nie oznacza że mój z waga urodzeniową 4 kg ( 60 cm dł ) na roczek ważył 12 kg , nie nie ważył ok. 10 kg i to był dobry wynik.
MOj synek ma 8 miesiecy i waży juz ponad 10 :) a teraz to juz spowolnił tempo bo na poczatku tez zasywał z wagą az lekarka kazała nam ograniczyacv mu jedzonko. NIe ma wiekszej masakry chyba jak ograniczyac dziecku mleko:/ dał sie jak mu sie kończyło mleczko w butelce i widac było ze chce jesscze, po jakims czassie dałam sobie z tym spokoj. Teraz jedynie uwazać co mu daje do jedzienia staram sie unikac kaszek i typowych kalorii. Ale karmiac piersią nie mozna utuczyć dziecka. Taki juz jest i tyle z czasem spowolni przybieranie na wadze.
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jutro Tosia będzie miała 6 tygodni, urodziła się 3200 g, wyszła ze szpitala ważąc 2920 g, teraz ma ok. 4200 g.
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to juz jestem spokojna dzieki wam dziewczyny ze informacje.coz widac takie ma potrzeby.tylko nie wiem jak dlugo moj kregoslup to zniesie:)
pozdrawiam
moja mała jak się urodziła ważyła 3290, przy wyjściu ze szpitala ważyła 3160, a po 6 tyg ważyła 6000. Teraz mając 6 m-cy waży 7620
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
błąd po 6 tyg ważyła 5000 a nie 6000.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Staś urodził się ważąc 3600, w 6 tygodniu ważył 5550.
Majka waży 4,9 kg a jak wychodziłysmy ze szpitala to było 3,2 kg.
czarnula25 - mój Kuba jak się urodził miał 4200 a w 6 tyg miał 6300 - też karmiłam tylko piersią:) Myślę, że nie masz co sie martwić - po prostu nasze "maluchy" zawsze będą w górnej granicy siatki centylowej :D
...choć mój Kuba teraz jako prawie 4 latek, wzrostowo "wyskoczył" już z siatki- no cóż ...pewnie jakiś koszykarz ;)
pozdrawiam
image
image
to pewnie nie ma sie co martic.dzieki dziewczyny
Nie wiem jak to wyglada gdy karmi sie tylko piersia.
Ja karmilam od poczatku modyfikowanym,moj maly urodzil sie z waga 2900g a majac 3 miesiace wazyl ok.7kg.
Mial po prostu wilczy apetyt i widac nie najadal sie tym mlekiem wiec dawalam mu wiecej co bylo moim bledem.
Jam maly mial 3,5 miesiaca wyladowalismy w szpitalu z anemia.
Okazalo sie,ze maluchowi,ktorego karmi sie sztucznie nie mozna dawac mleka na zadanie(o czym wczesniej nie wiedzialam i nawet moja pediatra nie zwrocila mi na to uwagi)gdyz za duzo idzie w mase dziecka i nie dostarcza sie wtedy organizmowi odpowiednich wartosci odzywczych czy jakos tak.
Maly mial transfuzje.
Oliwier urodzil sie z waga 3755, przy wypisie 3460. W 5 tyg. zycia 4680.
Ja karmie piersia i butelka, co 3-4 h.
Wczoraj bylismy u pediatry i ta swierdzila, ze jest mocno zaniepkojona, ze Oliwier za duzo przybral na wadze.

Jak to wyglada u Was (karmienie butla+cyc)?
Sarka urodzila sie 3220.w 6 tygodniu wazyla 4430:D
karmiona sztucznie prawie od urodzenia.
w tej chwili ma 5 miesiecy i wazy 8100.wyglada normalnie:-)
Justi30. a pediatra mowila cos ze Sarka za duzo przytyla?
Mnie pediatra nastraszyla, ze przez to, ze tyle przybral na mleku sztucznym, moze miec problemy z ukladem trawiennym. Martwi mnie to... No ale co zrobic, jezeli maly ma taki apetyt (ale i tak nie zjada tyle ile jest opisane na pakowaniu)
hmmm....fakt,ze Sarka miala bardzo dlugo problemy z ukladem trawiennym.dopiero w 4 miesiacu sie to wszystko unormowalo,ale przeciez uklad trawienny ma prawo ksztaltowac sie do pol roku,wiec nie sadze,zeby ilosc jedzonka miala z tym cos wspolnego.zaden z lekarzy nigdy mi niczego takiego nie mowil.jak lezalysmy raz w szpitalu 3 dni,to ordynator pytal ile dzieco dziennie zjada.policzyl,ze dzienna ilosc wyszla ponad norme,ale ze nie jest to zaden powod do obaw.martwic to sie mozna gdy dziecko zjada za malo.ja nigdy nie patrzalam na te normy na opakowaniu.dawalam tyle ile mala chciala.aktualnie ma 5 miesiecy i wazy zupelnie normalnie i normalnie wyglada:)
Troszke mnie uspokoilas.
Zobaczymy jak bedzie z waga za tydzien.
Moze ktos jeszcze sie wypowie?
image
image
wiesz,martwilabym sie gdyby dziecko mialo duza nadwage,ale sarka jesli miala to niewielka.tez przybierala bardzo szybko z tygodnia na tydzien.
Jaś urodził się z wagą 3.320, w 6tygodniu 5.450, a w 12tygodniu 7.280. Pediatra też już zwróciła uwagę, że mały za szybko przybiera. Karmię go butlą co 3-4h w ciągu dnia, je książkowo- nie przejada się, a i tak za szybko przybiera. Co robić?
No wlasnie, co robic, skoro dziecko ma apetyt, a i tak wg opisu sie nie przejada? Nie dac jesc? Bez sensu. Moze sa jakies mniej kaloryczne mieszanki..

Ja dzis w ciagu dnia raz dalam herbatke zamiast mleczka, ale nie wiem czy to cos da.
image
image
Lisa urodzila sie z waga 3.460 a po 6 tygodniach wazyla 5.150- i to na samym cycku
image
image
o jaaaa.....niezle:DDDD
Tylko pediatra twierdzi, ze jak Maluch tyle by przytyl na samym mleku matki to jest ok, bo jest to mleko juz przetworzone.
Gorzej z mlekiem sztucznym.
5tygodni 2kg przybral
Urodzeniowa- 3160kg
Spadkowa w 3dobie- 3000kg
5tyg- 5000kg

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

do góry