Widok
Mi też sie nie podoba
też własniie zależy jakie masz nazwisko ja sie tym kierowałam żeby ładnie współgrało i żeby w przyszłości jakoś brzmiało no bo taka ciocia babcia Dżesika WTF?????
Taka dziewczyna z mojej miejscowości skąd pochodze młoda głupia wpadła i dziecko nazwała Dżessika z typowo polskim nazwiskiem
też własniie zależy jakie masz nazwisko ja sie tym kierowałam żeby ładnie współgrało i żeby w przyszłości jakoś brzmiało no bo taka ciocia babcia Dżesika WTF?????
Taka dziewczyna z mojej miejscowości skąd pochodze młoda głupia wpadła i dziecko nazwała Dżessika z typowo polskim nazwiskiem
z Biblii mówi ci to coś?:P
swoja drogą, co to znaczy typowe polskie nazwisko, czy cos takiego istnieje? jakim cudem Ania/jakub/pasuje a juz Dzesika nie? Dzesika jest tak samo zagranicznym imieniem jak Jakub, czy Anna, zatem czemu nie nadawac innych zagranicznych imion? czy niektóre zagraniczne imiona są mniej zagraniczne niz inne , niech ktos to mi wytlumaczy bo to nie ma nic wspolnego z logiką. Tylko "widzi mi sie"
swoja drogą, co to znaczy typowe polskie nazwisko, czy cos takiego istnieje? jakim cudem Ania/jakub/pasuje a juz Dzesika nie? Dzesika jest tak samo zagranicznym imieniem jak Jakub, czy Anna, zatem czemu nie nadawac innych zagranicznych imion? czy niektóre zagraniczne imiona są mniej zagraniczne niz inne , niech ktos to mi wytlumaczy bo to nie ma nic wspolnego z logiką. Tylko "widzi mi sie"
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
konstantynopolitanczykowna - większosc dziewczyn, mowi ze im się nie podoba ityle, i kazdy ma prawo mowic czy mu sie podoba czy nie, tak jak komus moze sie nie podobac połączenie marcin marcinkowski tak samo dźesika marcinkowska moze sie nie podobac - kazdy wyraża swoją opinię po prostu
p.s. pozatym, jest cos takiego jak polskie imiona i imiona zagraniczne, wystarczy w urzędzie spytac
p.s. pozatym, jest cos takiego jak polskie imiona i imiona zagraniczne, wystarczy w urzędzie spytac
a Emilia i Patrycja to rzymskie. Mozna tak w nieskończonośc, chodzi o imiona przyjęte za imiona polskie w spisie polskich imion i tyle. Kazdy język wyrósł na bazie innego języka i tak można podważac kazdy wyraz z danego języka ze nie jest polski.
Każda z nas wie o co chodzi poprzez mowienie imiona typowo polskie i nie czepiajmy się szczegółów
Każda z nas wie o co chodzi poprzez mowienie imiona typowo polskie i nie czepiajmy się szczegółów
a niech sie nie podoba, tylko niech nikt nie mowi ,że nie pasuje bo imie jest zagraniczne,adam nie jest polskim imieniem, mimo ze w takim spisie sie znajdzie.
btw czy to nie chodzi o spis ktory ustala rada języka polskiego - ktora daje zalecenia itp?
Ania,Adaś,Kubuś,Monisia, - to nie są polskie imiona, to że ktos je spolszczyl nie znaczy ze są polskie.
Jessica - tez mozna spolszczyc dżesi,dżesuś, i bedzie wtedy tak samo polskie jak ania, czy moniczka.
btw czy to nie chodzi o spis ktory ustala rada języka polskiego - ktora daje zalecenia itp?
Ania,Adaś,Kubuś,Monisia, - to nie są polskie imiona, to że ktos je spolszczyl nie znaczy ze są polskie.
Jessica - tez mozna spolszczyc dżesi,dżesuś, i bedzie wtedy tak samo polskie jak ania, czy moniczka.
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
zasady jezykowe sie zmieniaja , jezyk ewoluluje . staro polski itd moje zdanie jest takie ze polskie imiona to tylko te pochodzenia polskiego. nie interesuja mnie absurdy natury urzedowej gdzie uznaja zagraniczne imiona za polskie
A kto ustal, które są polskie a które nie ? I niby dlaczego mam go słuchać. Zrobię z koleżankami Radę Kur Domowych i ustalimy, że Dżesika, Dżejson i Brajan są polskie a Samanta, Karolajna i Dajana nie i spróbujcie się nie podporządkować!
A i dodam jeszcze, że nie podobają mi się imiona ściągnięte z USA, ale buntuje się przeciw podziałowi na polskie i nie polskie ze względu na widzimisię.
A i dodam jeszcze, że nie podobają mi się imiona ściągnięte z USA, ale buntuje się przeciw podziałowi na polskie i nie polskie ze względu na widzimisię.
moze to geneza /historia decyduje o tym co jest polskie a co nie? prawda i tak jak sie wgłebimy w jakies konkretne imie, mozna dojsc jakiego jest pochodzenia, i zapewniam cie ze koło gospodyn wiejskich nie jest w stanie zmienic cos nie polskiego w polskie.
moja córcia to Anastazja - na początku rodzinie się nie podobało - ja i mąż nie mieliśmy dylematu, nam się podobało - zdrabniamy Nastusia, Nastka, ale też Nasturcja, Staśka, ANka itp - także zdrobnień mamy masę, a wszyscy już się przyzwyczaili do małej Anastazji i osłuchali z imieniem :)
Fakt, że z mężem zwracaliśmy uwagę, jak będzie brzmiało, gdy będzie babcią Anastazją :)
A czy pasuje do naszego nazwiska- nie ma nic do rzeczy, w końcu to nazwisko pewnie będzie miała jakiś czas, a później zmieni na nazwisko swojego męża
Fakt, że z mężem zwracaliśmy uwagę, jak będzie brzmiało, gdy będzie babcią Anastazją :)
A czy pasuje do naszego nazwiska- nie ma nic do rzeczy, w końcu to nazwisko pewnie będzie miała jakiś czas, a później zmieni na nazwisko swojego męża
Mi osobiście również się nie podoba, lubię oryginalne imiona, ale to jest moim zdaniem trochę przekombinowane. Ja teraz mam synka Kornela, drugi synek Ernest w drodze (termin za tydzień), jakbyśmy mieli kiedyś dziewczynkę, wybralibyśmy Olga, Kinga (akurat to trochę popularne, ale nie tak bardzo) lub Eryka (chociaż zbyt podobne do imion chłopców). A ponieważ planujemy troje dzieci (po cichutku liczę na córeczkę), to nazwiemy Olga lub dla kolejnego chłopca Patryk :)