Widok
infekcje układu moczowego
Mam wrażenie że u mojej małej wraca infekcja :( miała ją w wieku 2 tygodni, spędziłyśmy kolejne dwa w szpitalu...bo antybiotyk był podawany dożylnie. Zastanawiam się czy jeśli to wróci będziemy znowu w szpitalu? czy u 2 miesięcznych maluchów już można inaczej podawać antybiotyki? może macie doświadczenie w tej kwestii? bo nie ukrywam że szpiatli nie lubie okropnie....i na myśl że mam tam wrócić robi mi się gorzej...
2-miesieczny maluch raczej nie powinien dostawac antybiotyku doustnie- jego uklad pokarmowy dopiero "startuje" wiec antybiotyk tym bardziej to pogorszy zabijajac wszystko w rozwijajcym sie ukladzie. Pozatym jak podac doustnie dziecku antybiotyk w zawiesinie? jesli jest na cycu to jest duzy problem, bo raczej bedzie wypluwac wszystko co sie do dziobka wleje, a tu trzeba miec pewnosc podanej dawki. Butlowe moze przelknie z mlekiem.
Nikt nie lubi szpitala ale to jest konieczne u maluszka- bo jest tez pod stala opieka lekarska.
a tak przy okazji- co oznacza mam wrazenie? moze lepiej szybko nakleic woreczek i jeszcze dzis zaniesc na banie ogolne ( koszt 10 PLN) juz w tym badaniu moczu bedzie widac czy cos sie dzieje, wynik mozesz miec na wieczor.
Jesli sie okaze ze znow ma zapalenie ukladu moczowego to warto przemyslec poradnie nefrologiczna bo to moze oznaczac wiekszy problem.
Mozliwe tez ze popelniasz blad przy podmywaniu, jesli sie zakaza bakteria coli to jest duze prawdopodobienstwo ze to z wlasnej kupy, trzeba przemywac od pipki do dolu, nigdy inaczej bo mozna wlasnie zakazic pipke.
Zrob badanie jaknajszybciej.
Nikt nie lubi szpitala ale to jest konieczne u maluszka- bo jest tez pod stala opieka lekarska.
a tak przy okazji- co oznacza mam wrazenie? moze lepiej szybko nakleic woreczek i jeszcze dzis zaniesc na banie ogolne ( koszt 10 PLN) juz w tym badaniu moczu bedzie widac czy cos sie dzieje, wynik mozesz miec na wieczor.
Jesli sie okaze ze znow ma zapalenie ukladu moczowego to warto przemyslec poradnie nefrologiczna bo to moze oznaczac wiekszy problem.
Mozliwe tez ze popelniasz blad przy podmywaniu, jesli sie zakaza bakteria coli to jest duze prawdopodobienstwo ze to z wlasnej kupy, trzeba przemywac od pipki do dolu, nigdy inaczej bo mozna wlasnie zakazic pipke.
Zrob badanie jaknajszybciej.
właśnie już zrobiłam badanie, wyszły e.coli i jeszcze jakies enterokoki czy cos w ten desen 10^3 wiec mialam powtorzyc, dzisiaj czekam na wyniki, ale mała już raz dzisiaj wymiotowała więc "mam wrażenie" już prawie pewność że infekcja wraca. I siedze jak na szpilkach czekając na te wyniki. Chciałam się sowiedzieć czy jest szansa leczenia tego w domu...no ale chyba nie ma :(
przy samych bakteriach w mocy dziecko jest w domu dostaje zinat albo jak jest starsze to furagin, jednak jeśli mała wymiotuje to instnieje wieksza szansa na szpital zeby sie nie odwodniła, no chyba ze była to jednorazowa akcja, Polecam kontakt z nefrologiem i kontrolne robienie na własna rekę co jakis czas posiewu moczu, samo badanie ogolne to mało, a dla pociechy powiem ze 10^3 to nie tak duzo:) głowa do góry wiele dzieci z tym walczy
Spokojnie. Też miałam ten problem. Przede wszystkim musisz mieć pewność, że pobierasz mocz jałowo. Wiem, że to bardzo trudne. Pupsko trzeba dobrze umyć wodą z mydłem, następnie polać skórę np. octeniseptem i pobrać mocz prosto do jałowego kubeczka, nie do woreczka. Wg. mnie i mojej pediatry najlepiej posiew robią w laboratorium na Zaspie. Ważne, jak już pobierzesz mocz to do lodówki i w ciągu godziny do laboratorium. Kubeczek wsadź do lodu.
Są metody na podanie antybiotyku maluchom. Kupujesz w aptece normalną strzykawkę, pobierasz odpowiednią ilość antybiotyku i dziubek od strzykawki wkładasz do buźki i powoli tłoczysz lek.
Ja radziłabym Ci poprosić pediatry o skierowanie na usg jamy brzusznej i o skierowanie do nefrologa. Do nefrologa długo się czeka, a zumy niestety często powracają i trzeba znaleźć przyczynę.
Powodzenia
Są metody na podanie antybiotyku maluchom. Kupujesz w aptece normalną strzykawkę, pobierasz odpowiednią ilość antybiotyku i dziubek od strzykawki wkładasz do buźki i powoli tłoczysz lek.
Ja radziłabym Ci poprosić pediatry o skierowanie na usg jamy brzusznej i o skierowanie do nefrologa. Do nefrologa długo się czeka, a zumy niestety często powracają i trzeba znaleźć przyczynę.
Powodzenia
Zapomniałam. Pediatrzy często zapominają, ale posiew trzeba robić razem z badaniem ogólnym moczu. Nie tego samego dnia, bo ciężko tyle moczu zebrać, ale zrób posiew i za kilka dni badanie ogólne(może być do woreczka). Z takimi wynikami udaj sie najlepiej do nefrologa, fajnie żebyś miała od razu usg, bo nefrolog bedzie tego badania wymagał.
Dla dziecki do pól roku nie podaje się żadnego antybiotyku doustnie tylko w szpitalu dożylnie! Ja miałam tak samo leżałam z młodym dwa tygodnie w szpitalu na ecoli masakra i jak wyszliśmy po dwóch tygodniach znowu nawrót!! Myslałam ze się zapłacze znowu do szpitala itd... Miał bakteri 10 do 3 Ale okazało się że wystarczy zwiększyć dawke Furagionu dostawał dwa razy rano 10 mg i wieczorem po tygodniu robiłam posiew i wyszedł jałowy. Ja daje posiew do szpitala na zaspie kosztuje 25 zł i wniki za dwa dni, a z NFZ czeka się tydzień to strasznie długo. Trzymam kciuki!!!!
Elka
podaje sie doustnie rowniez. TO zalezy od przypadku. MOj mały po urodzieniu miał E-cole i dostawał dozylnie przez 7 dni antybiotyk potem wyszlismy do domu i dalej zinat ( to tez jest antybiotyk tyle ze deliakatny od 1 dnia zycia i o szerokim spektrum działania) jak skonczył chyba 3 miesiace to przeslismy na syrop.
A co do nefrologa gto polecam zadzwonic na jaśkowa i jak pani bedzie mowiła ze nie ma terminów to powiedziec ze chodzi o 2 miesieczne dziecko i wsziedzie mowia ze nie ma terminów:) mi sie tak udało dopisac do koleiki:) Lekarka jest litosciwa i jak słyszy o takim maluchu to dopisuje:) bo jak sama mowi leczenie w tym wieku jest najwazniejsze zeby zapobiec ewentualnym powikłaniom na pozniej.
a co do badania to my zawsze roilismy razem i ogolne i posiew, w laboratorium nam powiedzieli ze na posiem wystarczy dosłownie odrobina bo oni pobierają tylko jedną pipetę i resztę i tak wywalają.
podaje sie doustnie rowniez. TO zalezy od przypadku. MOj mały po urodzieniu miał E-cole i dostawał dozylnie przez 7 dni antybiotyk potem wyszlismy do domu i dalej zinat ( to tez jest antybiotyk tyle ze deliakatny od 1 dnia zycia i o szerokim spektrum działania) jak skonczył chyba 3 miesiace to przeslismy na syrop.
A co do nefrologa gto polecam zadzwonic na jaśkowa i jak pani bedzie mowiła ze nie ma terminów to powiedziec ze chodzi o 2 miesieczne dziecko i wsziedzie mowia ze nie ma terminów:) mi sie tak udało dopisac do koleiki:) Lekarka jest litosciwa i jak słyszy o takim maluchu to dopisuje:) bo jak sama mowi leczenie w tym wieku jest najwazniejsze zeby zapobiec ewentualnym powikłaniom na pozniej.
a co do badania to my zawsze roilismy razem i ogolne i posiew, w laboratorium nam powiedzieli ze na posiem wystarczy dosłownie odrobina bo oni pobierają tylko jedną pipetę i resztę i tak wywalają.
moj Kuba mial 2 infekcje, w wieku 2 m-cy (e.coli) i pozniej 4 m-cy (enterococus fecalis), pani dr sie zlitowala i dala nam antybiotyk w syropie i na wszelki wypadek skierowanie do szpitala, gdyby cokolwiek zlego zaczelo sie z dzieckiem dziac, np. podwyzszona temperatura.
wszystko ladnie dalo sie zwalczyc. profilaktycznie bylismy do 9 m-ca na furaginie, zapisany przez pania dr z jaskowej doliny wlasnie.
wszystko ladnie dalo sie zwalczyc. profilaktycznie bylismy do 9 m-ca na furaginie, zapisany przez pania dr z jaskowej doliny wlasnie.
Moja mała jest ciagle na furaginie. Dzisiaj odebrałam wyniki wyszło, że posiew jałowy :) ale poprzedni posiew mnie dalej niepokoi...może nie domyłam jej dokładnie :/ mam już skierowanie na cum i do nefrologa.
Tn na jaskowej jest dobry? bo zastanawiam się czy na jaśkowej czy w pruszczu tam ponoć jest jakiś dobry też.
Tn na jaskowej jest dobry? bo zastanawiam się czy na jaśkowej czy w pruszczu tam ponoć jest jakiś dobry też.
ja Ci malgosia powiem tak, ze starszym od urodzenia chodzimy do nefrologa na jaskowej, jestem bardzo zadowolona, nie ma nigdy problemu ze skierowaniami na: usg, cum, posiew, mocz ogolny, morfologie....
natomiast z mlodszym chodzilismy przez 9 m-cy, ale teraz przenosimy sie do Akademii, ale to tylko dlatego, ze ma bardzo powazna, wrodzona wade nerek, a w Akademii wszzystko jest na miejscu (Oddzial nefrologii i cisnienia tetniczego dla dzieci) i pani dr tam przyjela nas "z marszu" - bylam w szoku, czekalam tylko 4 dni na wizyte!!!
natomiast z mlodszym chodzilismy przez 9 m-cy, ale teraz przenosimy sie do Akademii, ale to tylko dlatego, ze ma bardzo powazna, wrodzona wade nerek, a w Akademii wszzystko jest na miejscu (Oddzial nefrologii i cisnienia tetniczego dla dzieci) i pani dr tam przyjela nas "z marszu" - bylam w szoku, czekalam tylko 4 dni na wizyte!!!
mojej corce w posiewie wyszla e.cola i nawet gronkowiec...zrobilam ogolnebadanie moczu i czysto czyli te bakterie ze skory.
nie polecam woreczkow bo zawsze cos wyjdzie ale do kubeczka.
robilam jej usg i jest ok...dziecko ladnie przybiera,spi,nie marudzi wiec moj pediatra uznal ze nie ma sie co martwic...a w posiewie 2x wyszky bakterie wiec bez paniki.....warto zrobic ogolne badanie moczu bo jesli jest zakazenie ukl. moczopwego to bedzie cukier albo bialko w moczu.
nie polecam woreczkow bo zawsze cos wyjdzie ale do kubeczka.
robilam jej usg i jest ok...dziecko ladnie przybiera,spi,nie marudzi wiec moj pediatra uznal ze nie ma sie co martwic...a w posiewie 2x wyszky bakterie wiec bez paniki.....warto zrobic ogolne badanie moczu bo jesli jest zakazenie ukl. moczopwego to bedzie cukier albo bialko w moczu.
witam, moj synek od ponad tyg dostaje na noc 1/4 furaginy profilaktycznie (wczesniej dostawal bactrim) miał zapalenie ukł moczowego. czy u waszych dzieci wystepowały jakies efekty uboczne przy braniu furaginy? przy bactrimie wszystko bylo ok, a teraz synek bardzo duzo ulewa i ma bóle brzuszka, preży sie i ma problemy z zasnieciem.
Przy furaginie nasza mała miała problemy z brzuszkiem. Wypróżnienie wiązało się z wielkim wysiłkiem, chociaż kupki były normalne.
Zaczeliśmuy podawac jej codziennie probiotyk, poczatkowo Dicoflor, pozniej Sanprobi (udaje mi sie go dostac tylko zamawiajac w aptece internetowej). Problemy z brzuszkiem zakończyły się jeszcze przed odstawieniem furaginu.
Zaczeliśmuy podawac jej codziennie probiotyk, poczatkowo Dicoflor, pozniej Sanprobi (udaje mi sie go dostac tylko zamawiajac w aptece internetowej). Problemy z brzuszkiem zakończyły się jeszcze przed odstawieniem furaginu.