Widok

jak i kiedy pozbyć sie smoczka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moje dziecko ma 1,5 roku. smoczka używa tylko do spania i podczas awaryjnych sytuacji (np. szczepienie). zastanawiam sie kiedy i jak oduczać od używania smoczka, w nocy jak sie obudzi i popłakuje trzeba jej dac smoczek i śpi dalej, boje sie co to bedzie bez smoczka. w jakim wieku wasze dzieciaki pozbyły sie smoczka ze swojego życia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uważam podobnie jak Agusia:)
Choć było to wieki temu i teściowa co chwila mi powtarzała za 1,5 roczny dzieciak to bez pieluchy juz musi biegać, że ona to i tamto, że jak pilnowała wnusi swojej to już wysadzała na gazete (sic) trzymiesieczne dziecie i nie zna co to kupa w pieluchach....itp.My sie nie poddaliśmy i nasze cora do dwoch lat w pampersach latała i po prostu jak zaczela miec sucho w noc to zdjełam pieluche i wołała i już. Bez musu, płaczu i stresów.
Smoczka pozbyliśmy sie w taki sam sposob. u nas "zjadł"go piesek, ktorego mieliśmy i już. Jak dziecie dojrzeje to i zrozumie wiele.

Tak samo z usypieniem. Nigdy nie odkladalam do lozka i juz....
opowiadanie bajek, kolysanki, trzymanie za rączkę do 6 roku zycia:)czekanie az zasnie:)
A niemowlaka to nosiliśmy duzo na rekach albo w nosidełku na brzuchu. Ciągle byliśmy razem:)
I wbrew "radom"i 'nieradom' teściowej nie czulismy sie sterroryzowani przez corke. Ani nie wychowaliśmy rozkapryszonej krolewny:))!

Na wszystko przychodzi odpowiedni czas i najlepiej wczuć sie w to, co mowi/robi dziecko. Ono najlepiej wie kiedy dojrzeje do nocnika, kibelka i nie ssania smoka oraz samodzielnego zasypiania.
I nie sluchać tzw. dobrych rad teściowych:P

ps. dobrze ze mialam wsparcie ze strony męża:)odnośnie tesciowej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mojemu chwilę przed drugimi ur wmówiliśmy że daliśmy młodszej kuzynce :P trcohę pocierpiał, gorzej się go usypiało ale tragedii nie było :)
My po prostu Maćkowi nie daliśmy smoczka i już. Żyjemy już tak chyba tydzień czasu :D
Odcięcię końcówki nic nie dało, dalej był ryk. Tłumaczyłam mu w kółko, że jest dużym chłopcem i smoczek tylko dzidzie dydają. Przyznaję było sporo ryku, ale minęły 3-4 dni i po smoku. Skrzat ciągał smoka tylko do snu.
Mąż ma bardzo krzywe zęby prawdopodobnie przez smoka a Maciek to jego klon, więc u nas to już był najwyższy czas na odsmokowanie.
imageimage
Mój synek sam zrezygnował ze smoczka tuż przed ukończeniem roku. Próbowałam mu go podawać chyba jeszcze z tydzień, ale wypluwał, potem zostawiałam w łóżeczku do spania, ale tylko się nim bawił, więc wyrzucilłam. Sama się zdziwiłam, że tak gładko poszło...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

do góry