Widok
jak jedzą 8-9 miesięczne niemowlaki?
Dziewczyny!Napiszciew proszę jak jest u Was - ile posiłków i czy po każdym dostaje jeszcze mleko z cycka czy też w innych porach?ile razy dziennie karmicie piersią? co jedzą Wasze dzieci poza tym? jak śpią?co jedzą przed snem - czy dokarmiacie przed snem piersią?
Moja 8-miesięczna Ninka ma trzy stałe posiłki: śniadanie - kaszka ryżowa (na inne jest niestety uczolona), czasami doddaje do niej pogniecione owoce, obiad - słoiczek 190 g, kupiony lub zrobiony wsłasnorecznie:), deser - pogniecione lub przetarte owoce, albo kiisiel z biszkoptami, herbatnikami. Karmię ja piersią trzy razy dziennie: po przebudzeniu, w ciągu dnia i wieczorem. Czasem częściej, kiedy nie jestem w pracy. Niestety w nocy ją jeszcze dokarmiam, więc chyba dostaje przed spaniem za mało i myslę o czymś dodatkowym. Mała w ciagu dnia dostaje oczywiście przekąski typu: chrupki kukurydziane, biszkopty, wafle ryżowe, bułki...Często dajemy naszej córeczce posmakować tego, co sami jemy. Dbamy o to, żeby jej dieta była zróżnicowana.
3 razy dziennie cyc
rano, po pracy i po kąpieli
pomiędzy: kaszka z owocami, obiadek i jakiś deserek
Misiak je to co my, jak gotuję to mnie przyprawiam i nie używam przypraw z glutaminianem sodu i innymi takimi badziewami, raczej tylko zioła plus odrobina soli
deserki to teraz głównie świeże owoce z odrobiną ekologicznego jogurtu naturalnego
rano, po pracy i po kąpieli
pomiędzy: kaszka z owocami, obiadek i jakiś deserek
Misiak je to co my, jak gotuję to mnie przyprawiam i nie używam przypraw z glutaminianem sodu i innymi takimi badziewami, raczej tylko zioła plus odrobina soli
deserki to teraz głównie świeże owoce z odrobiną ekologicznego jogurtu naturalnego
Firma nestle ma "misiowe jogurciki" z owocami w zależności od wieku.
Ja podawałam pierś na żądanie do zeszłego tygodnia niestety to był mój błąd bo mała nie chciała nic innego tylko cyca. Teraz cyca dostaje 2x dziennie rano i przed snem. Prawie pogodziła się że cyca dostaje tylko 2 razy. Ale nadal mam problem z jedzeniem posiłków stałych bo jada połowę tego co powinna. Mam nadzieje że to przez ząbkowanie
Ja podawałam pierś na żądanie do zeszłego tygodnia niestety to był mój błąd bo mała nie chciała nic innego tylko cyca. Teraz cyca dostaje 2x dziennie rano i przed snem. Prawie pogodziła się że cyca dostaje tylko 2 razy. Ale nadal mam problem z jedzeniem posiłków stałych bo jada połowę tego co powinna. Mam nadzieje że to przez ząbkowanie
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
moje dziecko tez najlepiej cycus i cycuś, ale konsekwentnie ładuje mu zupki. Kaszek nie chce, owoców nie chce - w konsultacji z lekarzem robie tak: rano cycuś, 10/11 brokuł/dynia z żółtkiem 9 to jego ulubione smaki), 13/14 zupka - ostatnio około 190 g. czasami poprawia jeszcze cyckiem., 16/17 obiadek - miesko z ziemniakami i warzywami, około 18 - my jemy obiad to tez coś skubnie, 20 cycuś, 21 kaszka w butli - podaajemy jak spi - wypija około 100 ml. Jest chudzinka, Jutro kończy 9 miesięcy.
Franek 2 tygodnie temu ważył 8700, ale urodził sie 4400. Mój pije wode z niekapka, jak poczuje coś innego np sok, to od razu pluje. teraz z tymi zupkami zaskoczył.... az miło sie go karmi, tylko am i am - tak smiesznie pokazuje ze chce jeszcze.
Mysle ze teraz przytył, bo nawet brzuszka troche dostał, a nigdy go nie miał. Jest strasznie długi, wyglada jak 1,5 roczne dziecko.
aha, daje mu czasami pół biszkopta, bo jeszcze uwazam z glutenem i chrupki kukurydziane.
Mysle ze teraz przytył, bo nawet brzuszka troche dostał, a nigdy go nie miał. Jest strasznie długi, wyglada jak 1,5 roczne dziecko.
aha, daje mu czasami pół biszkopta, bo jeszcze uwazam z glutenem i chrupki kukurydziane.
Moja Julka przez 1,5 m-ca tylko 30 gram przybrała na wadze. Ja sadzę że wtedy była za dużo na cycu oprócz posiłków stałych. ZA tydzień ją zważę i będę wiedzieć. Dzisiaj mała zjadła cały słoik zupki, hurra. Może w końcu i ona ponownie zaskoczyła z jedzeniem obiadków.Oby, tak było.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
hej, moja zaczyna teraz 9 miesięcy i je tak: rano po przebudzeniu cyc, pozniej ma krotka drzemke (usypia przy cycu), pozniej 130 owocowej kaszki mleczno ryzowej, okolo 12/13 obiadek ze słoiczka ( ostatnio zjada prawie cały mały lub polowe tego duzego ale dopiero ostatnio zaskoczyla z tym bo tak to 2 lyzeczki w nia to byl sukces) pozniej ma deserek (nigdy nie zje calego malego sloiczka), wieczorem butla mleka modyf. z kaszka manna i doprawia cycem. W nocy tez /niestety/. oprocz tego popija soczki przez dzien i troche cyca jak juz nie potrafie jej odmowic /ehhh te blagalne oczka i dwuzebny usmiech :). Wwazy duzo. Prawie 12 kg. a wczesniakiem byla miesiecznym z waga 2300 :/
śniadanie- butla mleka ( zwykłe albo z kleikiem ), robię 210 ml ale ostatnio prawie nigdy tyle nie wypija
2 śniadanie- kaszka ( jaka mi w rękę wpadnie, mleczno- ryżowa, owocowa lub zwykła albo zbożowe )
obiad- zupki najczęściej robię sama, ale czasem daję też słoiczki
podwieczorek- deserek lub jogurt ( odp. do wieku oczywiście )
kolacja- mleko j.w.
dodatkowo jakieś przekąski w rękę, flipsy, biszkopt, ewent. piętka od chleba :)
2 śniadanie- kaszka ( jaka mi w rękę wpadnie, mleczno- ryżowa, owocowa lub zwykła albo zbożowe )
obiad- zupki najczęściej robię sama, ale czasem daję też słoiczki
podwieczorek- deserek lub jogurt ( odp. do wieku oczywiście )
kolacja- mleko j.w.
dodatkowo jakieś przekąski w rękę, flipsy, biszkopt, ewent. piętka od chleba :)
u nas nadal mleko piersiowe stanowi spory wkład w dietę. Posiłki popijaliśmy mlekiem tylko na początku rozszerzania diety. Mniej więcej 4-5 razy dziennie pierś, oprócz tego 3 posiłki rano owoce z kleikiem kukurydzianym, około 14 danie z miesem lub żółtkiem, wieczorek kaszka owsiana, w nocy około 3 razy pierś, nie ograniczam, daje pierś do zaśnięcia, ale jestem narazie cały czas w domu, do picia tylko woda.
hej, mój synek ma 9 miesięcy i je tak:
- rano ok. 9 kanapeczka z wędlinką z indyka lub kurczaczka, bądź kanapeczka z żółtkiem lub serkiem typu danonek (synek dobrze sobie radzi z gryzieniem i połykaniem) do tego piciu herbataka dla 9 miesięczniaka, którą popija cały dzień, albo woda,
- ok. 11/12 cycuś i spanie (nie zasypia przy cycu, gdy się naje daje mu smoka i leżę koło niego póki nie zaśnie, gdy śpi, przenoszę do łóżeczka :))
- ok. 14/15 obiadek, i tutaj albo słoiczek, albo robię zupkę specjalnie dla niego, albo daję mu do jedzenia to co my jemy z mężem (jeśli jest to coś lekkostrawnego), jak wprowadzam coś nowego, to obserwuję, czy wszystko ok.
- ok. 17 czas na deserek, czyli owoc lub jogurcik, albo robię kisiel, czasem deserek ze słoiczka.
- ok. 19 dostaje kaszkę, i 20.30/21 cyca i spać
O 23/24 budzi się na cyca, potem ok 3 i ok 6 rano, ale muszę mu to podjadanie nocne ograniczyć. Czasem wystarczy mu dać smoczka i pójdzie spać znowu, ale czasem to nie wsytarcz
- rano ok. 9 kanapeczka z wędlinką z indyka lub kurczaczka, bądź kanapeczka z żółtkiem lub serkiem typu danonek (synek dobrze sobie radzi z gryzieniem i połykaniem) do tego piciu herbataka dla 9 miesięczniaka, którą popija cały dzień, albo woda,
- ok. 11/12 cycuś i spanie (nie zasypia przy cycu, gdy się naje daje mu smoka i leżę koło niego póki nie zaśnie, gdy śpi, przenoszę do łóżeczka :))
- ok. 14/15 obiadek, i tutaj albo słoiczek, albo robię zupkę specjalnie dla niego, albo daję mu do jedzenia to co my jemy z mężem (jeśli jest to coś lekkostrawnego), jak wprowadzam coś nowego, to obserwuję, czy wszystko ok.
- ok. 17 czas na deserek, czyli owoc lub jogurcik, albo robię kisiel, czasem deserek ze słoiczka.
- ok. 19 dostaje kaszkę, i 20.30/21 cyca i spać
O 23/24 budzi się na cyca, potem ok 3 i ok 6 rano, ale muszę mu to podjadanie nocne ograniczyć. Czasem wystarczy mu dać smoczka i pójdzie spać znowu, ale czasem to nie wsytarcz