Widok

jak jedzą 8-9 miesięczne niemowlaki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny!Napiszciew proszę jak jest u Was - ile posiłków i czy po każdym dostaje jeszcze mleko z cycka czy też w innych porach?ile razy dziennie karmicie piersią? co jedzą Wasze dzieci poza tym? jak śpią?co jedzą przed snem - czy dokarmiacie przed snem piersią?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też podbijam...
Moja 8-miesięczna Ninka ma trzy stałe posiłki: śniadanie - kaszka ryżowa (na inne jest niestety uczolona), czasami doddaje do niej pogniecione owoce, obiad - słoiczek 190 g, kupiony lub zrobiony wsłasnorecznie:), deser - pogniecione lub przetarte owoce, albo kiisiel z biszkoptami, herbatnikami. Karmię ja piersią trzy razy dziennie: po przebudzeniu, w ciągu dnia i wieczorem. Czasem częściej, kiedy nie jestem w pracy. Niestety w nocy ją jeszcze dokarmiam, więc chyba dostaje przed spaniem za mało i myslę o czymś dodatkowym. Mała w ciagu dnia dostaje oczywiście przekąski typu: chrupki kukurydziane, biszkopty, wafle ryżowe, bułki...Często dajemy naszej córeczce posmakować tego, co sami jemy. Dbamy o to, żeby jej dieta była zróżnicowana.
3 razy dziennie cyc
rano, po pracy i po kąpieli

pomiędzy: kaszka z owocami, obiadek i jakiś deserek

Misiak je to co my, jak gotuję to mnie przyprawiam i nie używam przypraw z glutaminianem sodu i innymi takimi badziewami, raczej tylko zioła plus odrobina soli
deserki to teraz głównie świeże owoce z odrobiną ekologicznego jogurtu naturalnego
image
image
dzięki Dziewczyny, może ktoś jeszcze się wypowie
aha i czy taki malec może juz jeść jogurty?biszkopty?wafle ryżowe? myślałam że takie produkty wprowadza się później?
aha i jak to jest z jedzeniem piersi?podajecie od razu po zjedzeniu np. kaskzi czy obiadku czy w jakiś odstępach czasowych?
Firma nestle ma "misiowe jogurciki" z owocami w zależności od wieku.
Ja podawałam pierś na żądanie do zeszłego tygodnia niestety to był mój błąd bo mała nie chciała nic innego tylko cyca. Teraz cyca dostaje 2x dziennie rano i przed snem. Prawie pogodziła się że cyca dostaje tylko 2 razy. Ale nadal mam problem z jedzeniem posiłków stałych bo jada połowę tego co powinna. Mam nadzieje że to przez ząbkowanie
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
moje dziecko tez najlepiej cycus i cycuś, ale konsekwentnie ładuje mu zupki. Kaszek nie chce, owoców nie chce - w konsultacji z lekarzem robie tak: rano cycuś, 10/11 brokuł/dynia z żółtkiem 9 to jego ulubione smaki), 13/14 zupka - ostatnio około 190 g. czasami poprawia jeszcze cyckiem., 16/17 obiadek - miesko z ziemniakami i warzywami, około 18 - my jemy obiad to tez coś skubnie, 20 cycuś, 21 kaszka w butli - podaajemy jak spi - wypija około 100 ml. Jest chudzinka, Jutro kończy 9 miesięcy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Paula a ile wazy Twoje dziecko?bo moja jest w podobnym wieku, dzięki Dziewzyny za rady - moja też tylko cycuś i cycuś i chyba też jej ograniczę bo kaszek nie owoców nie zupki - jeszcze czasami owszem ale nic poza tym, kaszki z butli nie tknie, wogóle z butli tlyko wodę pije
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Franek 2 tygodnie temu ważył 8700, ale urodził sie 4400. Mój pije wode z niekapka, jak poczuje coś innego np sok, to od razu pluje. teraz z tymi zupkami zaskoczył.... az miło sie go karmi, tylko am i am - tak smiesznie pokazuje ze chce jeszcze.

Mysle ze teraz przytył, bo nawet brzuszka troche dostał, a nigdy go nie miał. Jest strasznie długi, wyglada jak 1,5 roczne dziecko.

aha, daje mu czasami pół biszkopta, bo jeszcze uwazam z glutenem i chrupki kukurydziane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja Julka przez 1,5 m-ca tylko 30 gram przybrała na wadze. Ja sadzę że wtedy była za dużo na cycu oprócz posiłków stałych. ZA tydzień ją zważę i będę wiedzieć. Dzisiaj mała zjadła cały słoik zupki, hurra. Może w końcu i ona ponownie zaskoczyła z jedzeniem obiadków.Oby, tak było.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej, moja zaczyna teraz 9 miesięcy i je tak: rano po przebudzeniu cyc, pozniej ma krotka drzemke (usypia przy cycu), pozniej 130 owocowej kaszki mleczno ryzowej, okolo 12/13 obiadek ze słoiczka ( ostatnio zjada prawie cały mały lub polowe tego duzego ale dopiero ostatnio zaskoczyla z tym bo tak to 2 lyzeczki w nia to byl sukces) pozniej ma deserek (nigdy nie zje calego malego sloiczka), wieczorem butla mleka modyf. z kaszka manna i doprawia cycem. W nocy tez /niestety/. oprocz tego popija soczki przez dzien i troche cyca jak juz nie potrafie jej odmowic /ehhh te blagalne oczka i dwuzebny usmiech :). Wwazy duzo. Prawie 12 kg. a wczesniakiem byla miesiecznym z waga 2300 :/
śniadanie- butla mleka ( zwykłe albo z kleikiem ), robię 210 ml ale ostatnio prawie nigdy tyle nie wypija
2 śniadanie- kaszka ( jaka mi w rękę wpadnie, mleczno- ryżowa, owocowa lub zwykła albo zbożowe )
obiad- zupki najczęściej robię sama, ale czasem daję też słoiczki
podwieczorek- deserek lub jogurt ( odp. do wieku oczywiście )
kolacja- mleko j.w.

dodatkowo jakieś przekąski w rękę, flipsy, biszkopt, ewent. piętka od chleba :)
u nas nadal mleko piersiowe stanowi spory wkład w dietę. Posiłki popijaliśmy mlekiem tylko na początku rozszerzania diety. Mniej więcej 4-5 razy dziennie pierś, oprócz tego 3 posiłki rano owoce z kleikiem kukurydzianym, około 14 danie z miesem lub żółtkiem, wieczorek kaszka owsiana, w nocy około 3 razy pierś, nie ograniczam, daje pierś do zaśnięcia, ale jestem narazie cały czas w domu, do picia tylko woda.
hej, mój synek ma 9 miesięcy i je tak:
- rano ok. 9 kanapeczka z wędlinką z indyka lub kurczaczka, bądź kanapeczka z żółtkiem lub serkiem typu danonek (synek dobrze sobie radzi z gryzieniem i połykaniem) do tego piciu herbataka dla 9 miesięczniaka, którą popija cały dzień, albo woda,
- ok. 11/12 cycuś i spanie (nie zasypia przy cycu, gdy się naje daje mu smoka i leżę koło niego póki nie zaśnie, gdy śpi, przenoszę do łóżeczka :))
- ok. 14/15 obiadek, i tutaj albo słoiczek, albo robię zupkę specjalnie dla niego, albo daję mu do jedzenia to co my jemy z mężem (jeśli jest to coś lekkostrawnego), jak wprowadzam coś nowego, to obserwuję, czy wszystko ok.
- ok. 17 czas na deserek, czyli owoc lub jogurcik, albo robię kisiel, czasem deserek ze słoiczka.
- ok. 19 dostaje kaszkę, i 20.30/21 cyca i spać

O 23/24 budzi się na cyca, potem ok 3 i ok 6 rano, ale muszę mu to podjadanie nocne ograniczyć. Czasem wystarczy mu dać smoczka i pójdzie spać znowu, ale czasem to nie wsytarcz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry