Widok

jak nauczyć dziecko do nocnika?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
syn ma juz 2.6miesiecy od 6 miesiecy jest walka z nocnika, boi się dziury" woła: o dziura nie chce dziury". Puszczam go w mieszkaniu bez pieluchy, czasem jakos sie uda by po prostu zrobil siusiu do kabiny prysznicowej, a potem sam zaklada pieluche. Czarno to wszystko widze a za 2 miesaice przedszkole.
O kupie nie ma mowy by zrobił do nocnika- zakupiłam grajacy FP.
Myślę ze gdzies poplenilam błąd i za poźno zaczełam to nocnikowanie.
Synek rowniez nie mowi, tak jak wiekszosc dzieci w przedszkolu- mielismy zajecia adaptacyjne
Pojedyncze slowa wypowie: mama tata , babi hera, lody, jas,hania, pies, kotek, i wiele innych' po swojemu spiewa sobie piosenki, nie potrafi sie skupic jesli chce czytac mu bajkę lub proponuje rysowanie nie usiedzi w miesjcu dluzej niz 2 minuty. Do logopedy nie mam po co isc lub psychologa bo powiedziano mi ze jak dziecko zacznie mowic dobrze mam wtedy przyjsc.
Panie w przedszkolu uczyly kolorow moje dziecko jako jedyne na 25 w grupue nie usiedzialo w miejscu czy tak bedzie zawsze? Mysle ze jest to spowodowane tez tym ze synek chodzi do pryw złobka i tam na wszystko Panie pozwalaja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz córa już robi raz na kilka godzin wszstko się unormowało, potrafi wyjśc z kąpieli bo chce kupkę. Wszyscy ja chwalą ,żę tak szybko pożegnała pieluszke. Jak gdzieś wyjdziemy ubieram pieluszkę bo boję się że się zsiusia a na dworzu zimno , wracamy a pieluszka sucha, po drzemce w dzien też sucha, w nocy czasami coś zrobi.
Rano wstaje nie da mamie otworzyc oczu i już biegnie z nocnikiem:)

POmogło bicie brawo , chwalenie, nocnik dla lalki
Jak bedziesz mu trzymac to właściwe od razu jak sie odpieluchuje.
A w jakim wieku chlopcy sa w stanie posiasc umiejetnosc siusiania na stojaco? Tak zeby moc zrobic siku, gdzies w plenerze bez nocnika czy toalety.
ja, mysle, ze latem jak najbardziej macie szanse na powodzenie.

mama, my zrobilismy tak samo, tez chcialam zaczekac do wiosny, ale juz ruszylismy z tematem i jest super. Drugi tydzien, a my juz na dwor tez wychodzimy bez pampka.
Ja czekalam do wiosny z nauką , ale któregos dnia mówie spróbujemy. Córka 4 marca konczy dwa latka. I sukces mała siusia do nocniczka, nawet wojne robi o pieluche na noc czy wyjście. Wysadzam ją co pół godz , godzine, ale czasami wola i co 15 minut. Woła i siusiu i kupkę. Chwalimy ją i jest z siebie dumna widzę że pożegnałysmy pieluszke na dzień...
najlepiej właśnie latem , ew, zawsze można coś wziąść na zmiane i nie obaw ,że się przeziębi
moja mała ma 15 mcy i wysadzam ja na nocnik, zamiast sie zalatwiac to wstaje i robi obok. czy jak w wakacje zaczne ja puszczac bez pieluchy to jest szansa, że zrozumie o co chodzi i zacznie wołać? bo jak widze to jest indywidualna sprawa każdego dziecka.
najlepiej najpierw oduczyc dziecka siusiac w dzien w pieluchę, w nocy to różnie, córka siusiała w nocy do 5 lat,lekarz nefrolog twierdził, że to jeszcze w normie i czasem się zdarza, a więc na noc była pielucha, mimo,że na nocniczek siadała w dzień od 2 roku, natomiast syn przestał siusiac os razu i w dzien i w nocy
jestem z Sopotu
warto przed swoim pójściem spać posadzić dziecko na nocnik przez sen :)
moja szła spać 19-19.30, ja ok 23 i zanim się położyłam to ją wysadzałam i do rana nie miała wpadki :)
Dzieki za podpowiedzi. No u nas jest wlasnie mleko przed drzemka i przed spaniem nocnym, dlatego pewnie pampers z nocy pelen, a zadko wstaje w nocy na nocnik. Po drzemce zdarza sie suchy, wiec moze sprobuje najpierw tak.
xxxx a gdzie mieszkasz? my mamy nocnik i nakładki dwie ,ale nic nie działa, więc boję się już kupować coś innego.
u nas miesiąc temu Ignaś stwierdził że nie che pieluchy..ot tak..zaczął wołać na nocnik nie ma wpadek ani w dzień ani w nocy :) w nocy jak mu się chce to wstaje siusia i idzie dalej spać :)
wcześniej siadał na nocnik sporadycznie zwłaszcza jak byli goście albo byliśmy w gościach :)
mam taki nocniczek niebieski po chlopcu naprawdę dobrze się sprawował, bo siuśki nie wylatywały jak ktos chętny moge dać
http://allegro.pl/chicco-nocnik-anatomiczny-nocniczek-nowosc-roz-i3031770330.html
chicco,kupiony w akpolu w gdyni za 26zl.ma wysoki przód idealny dla chłopca.zastanawiałam sie nad babybjorn,ale pani poleciła ten i miała racje jest super
http://allegro.pl/chicco-nocnik-anatomiczny-nocniczek-nowosc-roz-i3031770330.html
Mamy taki jak w linku. co prawda nie jest tani, ale dużo wygodniejszy dla dziecka i także dla ciebie. Nie musisz całego nocnika zanosić do toalety, a tylko tę białą wkładkę. Nasz synek od razu go polubił. I nigdy nie było problemu z siadaniem na ten nocnik. Za to kompletnie nie chce siadać na takie zwykłe, są po prostu za małe i niewygodne. My mamy żółty, są różne kolory:

http://www.smyk.com/babybjorn-nocnik-fotelik-czerwony,p1049473037,swiat-niemowlaka-p
My mamy nakładkę NUK. Jest świetna bo ma mniejszy otwór, niż standardowe nakładki. Córeczka jest szczuplutka i bała się siadać na standardowe nakładki, bo się "zapadała w nich" za bardzo. Kupowałam nakładkę NUK w Mama i Ja:)
Mam pytanko młody jest na etapie odpieluchowania tylko mamy zwykły nocnik i chociaż na nim siedzi siuśki zawsze lądują poza nocnikiem. Czy możecie polecić nocnik dla chłopca ?
a jakie nakłądnki polecacie? czy one mają jakiś rozmiar? czy na każdą deske pasują?
hej mój mały cały grudzien i połowe stycznia oswajał sie z nocnikiem nie wołał wiec trzeba go było sadzac tak co ok godziny na noc pieluszke i na drzemki.teraz juz od 3tygodni woło "siusiu"raz na tydzien ma jakąs wpadke.ma nerwa jak zakladam mu pampersa tak sie przyzwyczaił do majteczek,czekamy na wiose zeby chodzic juz bez pampersa na dwór

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry