Widok

jak nauczyć dziecko do nocnika?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
syn ma juz 2.6miesiecy od 6 miesiecy jest walka z nocnika, boi się dziury" woła: o dziura nie chce dziury". Puszczam go w mieszkaniu bez pieluchy, czasem jakos sie uda by po prostu zrobil siusiu do kabiny prysznicowej, a potem sam zaklada pieluche. Czarno to wszystko widze a za 2 miesaice przedszkole.
O kupie nie ma mowy by zrobił do nocnika- zakupiłam grajacy FP.
Myślę ze gdzies poplenilam błąd i za poźno zaczełam to nocnikowanie.
Synek rowniez nie mowi, tak jak wiekszosc dzieci w przedszkolu- mielismy zajecia adaptacyjne
Pojedyncze slowa wypowie: mama tata , babi hera, lody, jas,hania, pies, kotek, i wiele innych' po swojemu spiewa sobie piosenki, nie potrafi sie skupic jesli chce czytac mu bajkę lub proponuje rysowanie nie usiedzi w miesjcu dluzej niz 2 minuty. Do logopedy nie mam po co isc lub psychologa bo powiedziano mi ze jak dziecko zacznie mowic dobrze mam wtedy przyjsc.
Panie w przedszkolu uczyly kolorow moje dziecko jako jedyne na 25 w grupue nie usiedzialo w miejscu czy tak bedzie zawsze? Mysle ze jest to spowodowane tez tym ze synek chodzi do pryw złobka i tam na wszystko Panie pozwalaja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej właśnie latem , ew, zawsze można coś wziąść na zmiane i nie obaw ,że się przeziębi
Ja czekalam do wiosny z nauką , ale któregos dnia mówie spróbujemy. Córka 4 marca konczy dwa latka. I sukces mała siusia do nocniczka, nawet wojne robi o pieluche na noc czy wyjście. Wysadzam ją co pół godz , godzine, ale czasami wola i co 15 minut. Woła i siusiu i kupkę. Chwalimy ją i jest z siebie dumna widzę że pożegnałysmy pieluszke na dzień...
ja, mysle, ze latem jak najbardziej macie szanse na powodzenie.

mama, my zrobilismy tak samo, tez chcialam zaczekac do wiosny, ale juz ruszylismy z tematem i jest super. Drugi tydzien, a my juz na dwor tez wychodzimy bez pampka.
A w jakim wieku chlopcy sa w stanie posiasc umiejetnosc siusiania na stojaco? Tak zeby moc zrobic siku, gdzies w plenerze bez nocnika czy toalety.
Jak bedziesz mu trzymac to właściwe od razu jak sie odpieluchuje.
Teraz córa już robi raz na kilka godzin wszstko się unormowało, potrafi wyjśc z kąpieli bo chce kupkę. Wszyscy ja chwalą ,żę tak szybko pożegnała pieluszke. Jak gdzieś wyjdziemy ubieram pieluszkę bo boję się że się zsiusia a na dworzu zimno , wracamy a pieluszka sucha, po drzemce w dzien też sucha, w nocy czasami coś zrobi.
Rano wstaje nie da mamie otworzyc oczu i już biegnie z nocnikiem:)

POmogło bicie brawo , chwalenie, nocnik dla lalki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry