Widok

jak nauczyć dziecko do nocnika?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
syn ma juz 2.6miesiecy od 6 miesiecy jest walka z nocnika, boi się dziury" woła: o dziura nie chce dziury". Puszczam go w mieszkaniu bez pieluchy, czasem jakos sie uda by po prostu zrobil siusiu do kabiny prysznicowej, a potem sam zaklada pieluche. Czarno to wszystko widze a za 2 miesaice przedszkole.
O kupie nie ma mowy by zrobił do nocnika- zakupiłam grajacy FP.
Myślę ze gdzies poplenilam błąd i za poźno zaczełam to nocnikowanie.
Synek rowniez nie mowi, tak jak wiekszosc dzieci w przedszkolu- mielismy zajecia adaptacyjne
Pojedyncze slowa wypowie: mama tata , babi hera, lody, jas,hania, pies, kotek, i wiele innych' po swojemu spiewa sobie piosenki, nie potrafi sie skupic jesli chce czytac mu bajkę lub proponuje rysowanie nie usiedzi w miesjcu dluzej niz 2 minuty. Do logopedy nie mam po co isc lub psychologa bo powiedziano mi ze jak dziecko zacznie mowic dobrze mam wtedy przyjsc.
Panie w przedszkolu uczyly kolorow moje dziecko jako jedyne na 25 w grupue nie usiedzialo w miejscu czy tak bedzie zawsze? Mysle ze jest to spowodowane tez tym ze synek chodzi do pryw złobka i tam na wszystko Panie pozwalaja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj w sierpniu bedzie mial dwa lata.
ogolnie to nie chcialo i nie chce mi sie zawziasc na maksa na te odpieluchowanie ale jest i tak juz o niebo lepiej bo jeszcze jakis miesiac temu na sam widok nocnika czy kibelka uciekal albo ryczal ze nie. jak zobaczyl kolezanke w swoim wieku jak robi i wola siku to odrazu i on chcial i od tego zaczal sie przelom u nas. myslalam ze nigdy nie zrobi kupy na nocnik czy kibelek bo mial zatwardzenia a ostatnio prawie tylko na nocniczku lub muszli robi kupke bo jak tylko widze ze zaczyna odrazu wysadzam:))siku to nie wola i chyba jeszcze to potrwa zanim zacznie tez mu mokre majtki nie przeszkadzaja tylko jak juz zrobi wola ooł:)
no i mamy grajacy nocnik i zwykly i nakladke ale z grajacego wszystko wyjelam bo wtedy by nic nie zrobil ogolnie juz sie nauczyl siadac na kazda z tych rzeczy wiec luzik. teraz mysle ze tylko moja konsekwencja i wysadzanie co 45min do 1h i sam zacznie wolac.
duzo cierpliwosci trzeba no i jak mocno chcesz i masz czas to bym schowala tak gleboko pieluchy aby nie mogl znalezc jak nie zrobi na nocnik to bedzie mial mokro w majtkacch az zacznie mu to przeszkadzac, jakies nagrody a moze sadzaj go przed bajka, pokaz jak sama siadasz albo jak tata siusiu robi moze on odrazu by tak wolal jak faceci?:)nie nagradzalabym slodyczami raczej brawa oklaski itp ale chyba najlepiej jak by zobaczyl starsze dziecko albo takie,, ktore lubi ze wola i ze siada na nocnik i moze wtedy sie przelamie? powodzenia
ja jestem własnie na etapie odpieluchowywania :)
Córa cały dzień chodzi po domu bez pampka, zakładam na noc lub na drzemkę w dzień.
Też za żadne skarby nie chciała siadać na nocniku, kupiłam nakładkę na sedes i jest lepiej :)
szkoda tylko, że małej nie przeszkadza to, że ma mokre majteczki :/
może w nich chodzić i nic sobie z tego nie robi
po dwójce swoich dzieci wiem,że moje nie tolerowały nocnika z bajerkami.
Córa musiała mieć zwykły nocniczek,na który chętnie siadała a szczególnie po tym jak widziała swoją satrszą koleżankę jak też załatwiała się do nocnika.
Synek bardzo chętnie siada na nocnik,kupiłam tez zwykły,ale z melodyjką,biedak za chiny nie zrobił do końca siku jak zaczęło grac,cały mechanizm od spodu wywaliłam,od tamtej pory siada bez oporu,cały dzień bez pieluszki chodzi,zakladamy na noc i przynosi pieluszkę jak czuje,że chce kupkę,do nocniczka też robi,ale woli w pieluszkę i schować się w kącie:)))))))
Myślę,że powinnaś jak najczęściej robić by twój maluch widział jak inne dzieci robią na nocniku,może to go zainspiruje.
Każde dziecko jest inne,każde potrzebuje innego impulsu,niech lata bez majteczek,zostaw go w mokrych trochę.......próbuj i jeszcze raz próbuj,a może kup nakładkę na kibelek i niech się czuje dorosły???są dzieci,które wolą od razu korzystać z kibelka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
idź z dzieckiem do sklepu - niech sobie samo wybierze nocnik, na którym bedzie chciał siedzieć.
albo spróbuj sadzać odrazu na sedes - moje dziecko też nie chciało siadać na nocnik - dlatego spróbowałam na sedes, i to też bez żadnych nakładek dla dzieci, których też nie tolerował. fakt, musiałam małego za każdym razem trzymać, ale nauczył się i nie było problemu. oprócz tego nie pozwalaj mu nosić pieluchy, po paru dniach sie nauczy że lepiej robić do sedesu niż chodzić w mokrych majteczkach
NIE DENERWUJ SIĘ ,TWOJE DZIECKO ROZWIJA SIĘ PRAWIDŁOWO.DO SIADANIA NA NOCNIKU PRZYEZWYCZAJA SIE DZIECKO W WIEKU 1-1,5 ROKU ,POTEM DZIECKO MA OPORY.LATEM WYRZYCAMY PIELUCHĘ JEŚLI ZROBI W MAJTKI NIC NIE SZKODZI,JEST CIEPŁO,DZIECKO ZAUWAŻY ŻE MA MOKRO ŻE JEST KAŁUZA.PO KAZDYM SIEDZENIU NA NOCNICZKU DAWAJ NAGRODĘ NAJLEPIEJ ULUBIONE SŁODYCZE.NA PODWORKU PODLEWAJCIE KWIATKI I TEŻ NAGRODA.WSZYSTKO SIĘ UDA,DZIECI SĄ INTELIGENTNE,TYLKO TROCHĘ WYTRWAŁOŚCI,POWODZENIA.I JESZCZE JEDNO DZIECI NIEKIEDY BOJĄ SIĘ MUZYCZKI Z NOCNICZKA ,KUP INNY.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry