Widok

jak nauczyć dziecko do nocnika?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
syn ma juz 2.6miesiecy od 6 miesiecy jest walka z nocnika, boi się dziury" woła: o dziura nie chce dziury". Puszczam go w mieszkaniu bez pieluchy, czasem jakos sie uda by po prostu zrobil siusiu do kabiny prysznicowej, a potem sam zaklada pieluche. Czarno to wszystko widze a za 2 miesaice przedszkole.
O kupie nie ma mowy by zrobił do nocnika- zakupiłam grajacy FP.
Myślę ze gdzies poplenilam błąd i za poźno zaczełam to nocnikowanie.
Synek rowniez nie mowi, tak jak wiekszosc dzieci w przedszkolu- mielismy zajecia adaptacyjne
Pojedyncze slowa wypowie: mama tata , babi hera, lody, jas,hania, pies, kotek, i wiele innych' po swojemu spiewa sobie piosenki, nie potrafi sie skupic jesli chce czytac mu bajkę lub proponuje rysowanie nie usiedzi w miesjcu dluzej niz 2 minuty. Do logopedy nie mam po co isc lub psychologa bo powiedziano mi ze jak dziecko zacznie mowic dobrze mam wtedy przyjsc.
Panie w przedszkolu uczyly kolorow moje dziecko jako jedyne na 25 w grupue nie usiedzialo w miejscu czy tak bedzie zawsze? Mysle ze jest to spowodowane tez tym ze synek chodzi do pryw złobka i tam na wszystko Panie pozwalaja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gratulacje dla Lenki:) Szybko się nauczyła:) super;)
A teraz powiedzcie, czy ktoras zabierala sie za odpieluchowanie zima? Bo kurcze jakby bylo teraz lato lub przynajmniej wiosna to bym ruszyla z tematem, bo od jakis 2 miesiecy synek sygnalizuje, sam siada na nocnik, wiec to chyba dobry moment. Ale jest jeszcze dosc maly -19mc i to z pewnoscia nie beda 3 dni i po sprawie tylko dluzej i nie wiem czy wyrobie sie poprostu z praniem tego wszystkiego.Latem to wiecie, w samych majteczkach dziecko biega, to i prania malo, a teraz wiecej tych warstw.
Ja córkę odpieluchowałam w marcu,było zimno na dworze ale jakoś gładko poszło. Kilka razy zrobiła na podłogę gdzie stała jak jej się zachciało ale zobaczyła kałużę i załapała,że ma wołać:) Szybko też nie chciała na nocniczek tylko na deskę na duży kibelek:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja starszą oduczałam zimą, miała rok w listopadzie, w styczniu już chodziła bez pieluch
teraz właśnie zaczynam z młodszą :)
my w domu mamy majtki i getry takie bez pupy, żeby szybciej było ściągać, body podwinięte na tyle, żeby tylko plecy zakrywały i schowane w gacie
nie ma tu dużo do prania :)
a na dwór jeszcze pampersy, ale zazwyczaj po spacerze ma suchego i sika na nocnik jak wracamy
jak już zacznie więcej kumać, to na dwór zaczniemy zakładać wielorazówki
póki co przynosi mi nocnik jak ma mokre gacie, więc coś tam czai ;)
ja sie zabierałam zimą :) tak sie złożyło miałam zwykły nocnik bez żadnych melodii niczego i przede wszystkim jak Ty sie denerwujesz to on to czuje i kojarzy sobie sytuacje z nocnikiem za nerwowe doświadczenie:) ja zakładalam mojemu pieluszkę ale pytałam się napoczątku czy chce kupkę albo siusiu siadałam z noczniczkiem i opowiadałam mu do czego słuzy czy może chce sobie posiedzieć i wkoncu zdejmowalam pieluszki i pytałam co 20 min czy chce może siusiu czy może kupke czy może wysadzimy misia a potem on spróbuje też i po tygodniu już wiedział co i jak oczywiście wpadki były nawet 2 razy dziennie ale tłumaczyłam mu że nie jest fajnie jak zrobi siusiu i ma mokre spodenki a siusiu trzeba wypuszczać do nocniczka :) miałam nakładkę tez na ubikację i kupkę robił na kibelek a siusiu na nocniczek a teraz ma 3 latka i jak chce mu sie kupkę czy siusiu to biegnie do ubikacji :) czasem mamy popełniają bła krzycząc i złoszcząc się na dziecko jak zrobi w majtki kupkę wołając ''co Ty zrobiłaś '' a dziecko odbiera to w tedy za coś złego że zrobiło kupkę i potem jest problem żeby dziecko robilo wogóle.powoli spokojnie jedno dziecko szybciej się uczy a inne potrzebuje więcej czasu i innych sposobów :) możesz zastosować metodę nagradzania za siadanie na nocniczku i zrobienie siusiu tez dziala :) będzie wiedział że robi cos dobrego :)
AsiaczeK, a dlugo Wam odpieuchowanie w takim wieku trwalo i trwa teraz z mlodsza?
nasza odpieluchowana została w ok 3 tyg
nie zakładałam wogole pieluchy ani na noc, ani na dwor - odpieluchowalismy w maju jak miala 1 rok 9 mcy
raz na godz wysadzalismy ja i wieczorem nie dawalismy tuz przed spaniem pic
w domu chodzila w majtach jak zsikala sie lub cos wiecej to nakladalam nowe
jak siedziala na nocniku czytalismy ksiazki by posiedziala dluzej no i po zalatwionej sprawie byly pochwaly itp
u mnie taka sama sytuacja jak u enjoy... córa 19 msc... chce siedzieć na muszli z nakładką bo widzi jak robi jej kuzynka, nawet wytrze sobie krocze i wodę spuści, ale siku nie zrobi jak już siedzi, zdarza jej się wołać siku ale wówczas gdy już zrobiła do pieluszki a kupy to nie woła nawet jak zrobi.... chciałabym ją odpieluchować ale zastanawiam się czy właśnie zimą damy radę, czy lepiej poczekać do wiosny...
moim zdaniem jesli zamierzasz zima nakladac pampersa na dwor to nie oplaca sie zaczynac - bo tylko sie zamieszanie dziecku robi bo niby w domu w majtach gdzie czuje ze ma mokro ale na dworze juz pampers wiec juz mokrego nie czuje czyli mozna lac dalej
lepiej na caly dzien zakladac majty a co sie z tym wiaze to pogoda czyli wiosna ;)
a moja 3 latka odpeluchowana od prawie roku calkiem ,bz nocnika,tylko kibelek ,NIE ZROBI KUPKI ,stara sie ,siedzi i mowi ze nie umie i koniec.musze jej zalozyc na tą okolicznosc pampa,od razu robi i zdejmuje,ale mam tego dosc,probowalam wszystkiego!
mloda 3 lata 2 miesiace, kupa tez tylko pampers
dobrze ze do p-la nie chodzi
u nas bylo tak ze caly czas nocnik stal w pokoju, i tak sobie dochodzila patrzyla, i 17 mies jak zaczela robic , nawet nie wolala tylko sama chodzila, teraz ma 2 latka i juz 3 mies jak nie ma pileuchy, sama sie zalatwia, chodzi na kibelek, sama zrobi co tzreba , spusci wode:) w nocy wola siku takze mamy spokoj i nie bylo problemu, ale etz nie zmuszalam zeby siedziala na tym nocniku siedziala kiedy chciala, albo szla ze mna do lazieki i siadala obok mnie
... może to ma związek z poczuciem pewności czy bezpieczeństwa. Może wytnij kawał pampka i wyłóż nim dno nocnika, może da się przekanać aby na to zrobić.
U nas sprawdziło sie zachwalanie, bicie brawa, a synek chodził radosny i dumny, że udało mu się coś zrobić...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mojej przyjaciółki córka miała podobnie,siku załapała szybko a kupy to nie chciała robić wcale ale jakoś przezwyciężyła strach bez zakładania pieluszek i też zaczęła wołać.
enjoy, nie potrafię Ci powiedzieć ile to trwało z Zuzią, bo ona od 5tego miesiąca nosiła wielorazówki i była wysadzana na nocnik :) latem w wózku jeździła bez pieluchy, na podkładzie :) jak się zimniej zrobiło to zakładałam no i do żłobka w takich chodziła (pracowałam w żłobku) jak miała rok to poprostu jej zdjęłam i poczuła jak leci po nogawkach, ale już wcześniej wiedziała o co chodzi, bo rzadko jej się wpadki zdarzały, ale jednak mokra pielucha jej nie przeszkadzała :)
Oli też już od dawna zakładałam wielorazówki, tylko teraz miała rozwolnienie dość długo, więc odpuściłam, na nocniku siada dopiero od dwóch miesięcy, bo wcześniej z niego uciekała :) ale jestem dobrej myśli :)
Mój ma dwa lata i nocnik to największe zło!!! Mamy w domu trzy rodzaje nocników i każdy jest "fe", nie ma sposobu, aby choćby usiadł. Nocniki wędrowały po całym domu, misie na nim siadały, sam też nas podgląda w łazience, mówimy, tłumaczymy, latem biegał bez pampersa- nie przeszkadzało mu, że po nogach cieknie! Jedyna nadzieje w nakładce na ubikacje.
kolejny raz miałam dowód na to jak pomaga "podpatrywanie" innych dzieci :]

u nas od wiosny różnie było z tym załatwianiem się do nocnika/kibelka :]

był super czas :) był czas, że Młody nie wołał - trzeba było sadzać Go wg naszego "zegarka" ;) był czas wstrzymywania siku i kupy. :/

Ale ile razy sam widział, że inne dzieci załatwiają się do nocnika/kibelka - to później jakoś się "nawracał" ;)

Baa - sam pokazywał bliźniakom mojej Sis (rok młodszym) do czego służy nocnik :] i jak jesteśmy u Nich, to cała ekipa (mój Mąż, Gabryś + bliźniaki) razem idą do toalety ;) Maluchy są ciekawe jak to Młody robi :] i same zaczęły przełamywać niechęć do nocnika(a też było z tym ciężko) i czasem udaje im się coś zrobić ;)

z kolei z powstrzymywaniem wypróżnienia(przez kilka dni) pomogła nam ostatnia jelitówka - kiedy biedny chlustał nawet łyżeczką wypitej wody... Wytłumaczyłam, że brzuszek się zapchał, bo nie robił kupy. I jakoś to musi wychodzić. Więc wymiotuje. Dlatego takie ważne jest robienie kupy - żeby nie wymiotować ;) Bo jak się tylko je i je i je i nic nie oddaje do kibelka - to później są takie "atrakcje".
Od tamtej pory Młody "odblokował" się.
Paradoksalnie to "zakorkowanie" pomogło przy jelitówce - dzięki temu nie miał biegunki ;)
dziecku przede wszystkim trzeba dac czas,nie zmuszac,nie trzeba kupowac grających nocników bo i tak nic nie pomogą.Dużo tłumaczyc,regularnie zachęcac,mojemu synkowi w dzien zakladalam majtki,i co m/w 15min sadzalam na nocnik ale on wolal robic w majtki i nie przejmowal sie tym,absolutnie nic nie pomagało,żadne nagrody,naklejki,muzyczki nic!. Pewnego dnia mając juz 2 lata i 2 m. jakos przypadkowo zrobil siku do nocnika i zaczelam bic brawo i podżucac go na rączkach w góre,od tamtej pory załatwia sie juz tylko do nocnika/kibelka,
mój synek ma 23 mc od 5 mc nie używamy pieluchy, czasem zakładamy jak jedziemy 400 km do babci i nie zawsze możemy się zatrzymać, ale też staramy się robić przerwy żeby nie musiał w pieluszkę robić. nam z pomocą przyszły pieluszki wielorazowe, mały szybko zaczął dzięki nim rozróżniać mokro i sucho. nocnik mamy najzwyklejszy kupiony w ikea za grosze, choć tak naprawdę korzystamy z niego od niedawna bo mały zdecydowanie wolał nakładkę na sedes, teraz mu jest wszystko jedno. nie zawsze woła że chce siusiu ale ja staram się go regularnie pytać i wysadzać. kupę raczej woła a jak nie woła to widać że mu się chce kupkę, bo zaczyna biegać i tuptać w miejscu :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry