Widok

jak podać pulneo - okropny smak

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, może któraś z was ma już sprawdzony system jak podawać pulneo? Smak jest rzeczywiście okropny.
Córka 1,5 tyg. temu miała infekcję, przeszła. Od poniedziałku poszła do przedszkola. A wczoraj wieczorem znowu gorączka i czerwone gardło. Dziś byliśmy u lekarza i powiedziała, ze to pewnie kontynuacja tej samej infekcji. Póki co mamy walczyć bez antybiotyku - chyba się uda, bo poza wieczorną gorączką już nie gorączkuje. Humor b. dobry tylko to czerwone gardło, powiększone węzły przyżuchwowe (ja myślałam że migdały hehe) i głos taki gardłowy.
Przepisała nam pulneo, bioaron c, zyrtek i tatum verde do psikania. Do tego przez 3 dni mam dawać paracetamol.
No i zaczęłam dziś podawać leki od tego pulneo - Lenka wpadła w histerię taką, że aż zwymiotowała. Masakra. Potem posmakowałam, rzeczywiście paskudny. Nie wiem co robić. W końcu po paru atakach histerii wzięła inne leki. Od rana walczyłam z nią.
Jak zmienić smak tego pulneo?
taka pogoda a my w domu...a takie plany były na weekend. No i najgorsze że dopiero zaczęła przedszkole, taka zadowolona, szczęśliwa, zero problemów adaptacyjnych i przerwa - żeby nie było problemu z powrotem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nam pediatra pozwolila zmieszac z mala iloscia herbatki,ale wtedy dziecko musi wszytko wypic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na przyszlosc proponuję eleofen-zdecydowanie lagodniejszy smak (zamiennik pulneo)
Mój dostał paskudny Zinnat- gorzkie dziadostwo, nie pomagało mieszanie tego ze wszystkim: syropy malinowe, bobofrut, serek, jogurt, wymiotował jak kot! Zraził się, nie chciał przyjmować posiłków, nic pić. Jeszcze tego samego dnia byłam w przychodni, żeby zmienili na coś innego, nie ma co dziecka zniechęcać, bo zrazi się i nic nie połknie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jestem wkurzona. Nie wiedziałam że to to samo co Elofen, A mówiłam lekarce, że mam go w domu. No i kupiłam to świństwo - 33 zł do śmietnika. Dziś obiecałam córce, że już nie dam jej żadnego niedobrego syropu. Także dziś tylko paracetamol, bioaron i zyrtek. No i tatum verde.
Zrobiłam jej też inhalację z soli fiz. chociaż dziś moja pediatra mówiła, że ona tego nie poleca i że niby pulmonolodzy już to odradzają, że moda minęła itd.
Ech zła jestem - nie potrzebny stres dla mnie i łzy córki. Naprawdę widzę trzeba być lekarzem i farmaceutą jak się ma dziecko.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi wlasnie kiedys w aptece dali pulneo zamiast elofenu (bo niby nie było)ale to był pierwszy i ostatni raz kiedy się zgodzilam na tę zamianę
Moj maluch zjadal pulneo bezproblemowo na lyzeczce z musem owocowym. Moze tak sprobuj?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja moim niedobre syropy podawałam strzykawką (np. od Nurofenu) wkładałam dość głęboko z boku i w stronę policzka podawałam. Po nabraniu syropu wycierałam strzykawkę żeby nie było czuć smaku od razu po włożeniu do buzi. Albo normalnie strzykawkę prosto wkładałam tylko głębiej na język:)
Smaku pulneo/elofenu itd. nie da się zmienić :((( też ileś razy go przerabialiśmy, ale jakoś się przyzwyczaili i pili.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mój tylko wystarczyło, że poczuł zapach i puszczał pawie na metr! Wstrzykiwanie mu czegokolwiek nie wchodziło w grę. Generalnie to lekoman, wszystko łyka,kropelki, inhalacje i jeszcze się dopomina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
a ten elofen jest lepszy w smaku?

miałam pulneo w syropie, potem kupiłam w kroplach, bo myślałam, że to lepsza wersja. niestety żadnego moje dziecko nie chce. inne leki, nawet gorzkie przyjmuje bez problemu.
Niestety nie można mieszać leku z niczym innym w celu zmiany smaku. Dzieciaczki muszą to jakoś przełknąć. Przy czym nasz pediatra w ogóle jest zdania, że dzieci powyżej 2 roku życia dopiero mogą dostawać ten lek. Na dodatek teraz Pulneo jest bez recepty! i można je zamawiać nawet online http://www.i-apteka.pl/product-pol-44426-PULNEO-2mg-ml-syrop-150ml.html bez konsultacji z lekarzem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurdee, aż jestem w szoku, co piszecie:) ja tego pulneo wprawdzie nie próbowałam osobiście, ale moje dzieciaki piły go bez problemów jak każdy inny lek:))))))))))
W takim razie pogratulować odważnych i zahartowanych dzieciaków :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
my też właśnie na Pulneo, ale mam dwulatka, więc z nim można już negocjować warunki ;) także niechętnie, ale wypija.
Agnieszka dzieki za info - dla mnie pulneo to podstawa przy słabszych infekcjach

co do smaku moj jakos łyka - ja próbowałam i jak dla mnie nie jest takie złe wiec dziwi mnie co piszecie ale moze kazdy ma inne smaki..

uwaga tylko Pulneo nie mozna laczyc np z Xyzal i innymi lekami tego typu

ani podawac przed testami przeciwalergicznymi
I uwaga pulneo podaje przed jedzeniem - zapewne po to aby nie było odychu wymiotnego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Danag - moja córka miała przepisane krolpe Pulneo i rzeczywiście okropny smak - ldatego też nie chciała tego pić. A że ona nic pije nic poza wodą - nie lubi, to nie miałam w czym rozpuścić. O to pediatra mnie nie zapytała, a ja nie wiedząc nie zapytałam.
Przy ostatniej infekcji już powiedziałam pediatrze o tym Pulneo i przepisała Elofen. No i powiedziała, że rzeczywiście te krople nie są dobre, gdyby wiedziała, ze mała nie pije nic oprócz wody to by syrop Pulneo przepisała, bo lepszy w smaku.
No i teraz już madrzejsza o tę wiedzę jestem heheh. Obym nie musiała za często jej praktykować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czytam i nie dowierzam co wypisujecie :)pierwszy raz podaję syrop puleo pięciolatkowi pije bez problemu zreszta sama też go biorę i naprawde jest ok.na metr to daję po tranie marsjanki okropieństwo jakieś bllllllleeeeeeeee muszę dodać że naprawdę działa mały w nocy odksztusił tyle zalegającej wydzieliny że nie dziwię się że mi w ostatnim czasie brał 3 antyb.bo nie do końca się oczyszczał i coś mu tam siedziało i się nawracało mam nadzieję że teraz już nie będzie chorował.
Ja tez daje córce Pulmeo. Sama próbowałam i generalnie smak jest ok lekko miodowy wiec nie kumam o co chodzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja pisałam o kroplach, nie syropie. Krople są okropne. Powinno się je w czymś rozpuszczać, a że moje dziecko nic oprócz wody nie chce pić, to był to problem.
Juz rozmawiałm z pediatrą i następnym razem przepisze mi syrop - oby nie musiało to nastapic.
Michalowa nie doczytalam, myslałam ze piszecie o syropie
mój pulneo pije już się chyba przyzwyczaił chociaż jak mi to lekarz przepisał to myślałam ze się pożygam. Fosidal chyba lepszy a to to samo.
Natomiast piękna jazda była po Duomoxie z czym nie zmieszałam obrzydliwe przez dwa miechy potem nie chciał mi nic brac.
spróbuj fesnpogal, to ta sama substancja czynna i do tego bez żółcieni pomarańczowej, która jak piszę w ulotce pulneo: zawiera żółcień pomarańczową, która może powodować reakcje alergiczne (możliwe reakcje typu późnego).
Kochane ja wszystko rozumiem, też mnie boli serce jak moja dziecko płacze ale uważajcie na te syropy które "dobrze smakują" bo mogą mieć w składzie żółcień pomarańczową. To sztuczny barwnik, który występuje pod nazwą E110. Jest on zakazany w kilku krajach np Wielka Brytania czy USA z uwagi na to, że badania potwierdziły nie tylko jego zły wpływ na koncentrację u dzieci i fakt, że może on powodować alergię, astmę, kłopoty jelitowe ale przede wszystkim dlatego że jest to substancja która podejrzewa się o kancerogenność. Trzeba uważnie czytać etykiety i unikać E 110.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No niestety ale wolę dać dziecku syrop który lepiej smakuje niż wcale lub też taki po którym od razu wymiotuje.
Ja proponuje zmienić lekarza. Te wszystkie specyfiki ńiestety testowałam i na moich dzieciach z polećen rożnych lekarzy i powiem szczerze ze niewiele pomagały jak nie wcale. W końcu trafiłam do dobrego lekarza ktory wytłumaczył mi ze na wirusa nie ma leku i albo organizm sam go zwalczy albo nie i dopiero wtedy jest czas na podanie specyfików. Póki co mnóstwo inhalacji z soli fizjologicznej, syropy wykrztuśne na odbudowę śluzówki typu Pneumolan, Hedelix. Duże dawki witamińy c, sól ,orska do nosa albo cos na ńoc jeśli zatkany i dziecko ma problem z oddychaniem.
Żadne Pulneo , Neosine, Bactrim itd. To wszystko to zło, chemia i wymysł firm farmaceutycznych zeby rodzice myśleli ze znaleźli cudowny lek. Pozdrawiam
Pulneo w kropelkach ma lepszy smak, ale z tego co pamiętam dopiero od 2-go r. ż.
Z tych leków na kaszel dla dzieci to świetny smak ma Dicotuss Baby. W składzie ma miód i prawoślaz więc dzięki temu pewnie. Nie ma w niż żadnej chemii więc spokojnie można podawać już dzieciom od roku a wiadomo że te najbardziej lubią pluć jak coś nie posmakuje ;)
polecam zmienić na neosine, lepszy smak i lepsza skuteczność
Nie uważam aby było to konieczne. Dicotuss podaje od zawsze i szybko pomaga i tez ma świetny smak. Po za tym mam już do niego zaufanie. Wybrałam go głównie ze względu na skład i nie mam w planach nic zmieniać.
U mnie dzieciaki (2 i 5 lat) pija pulneo jak soczek hihi (w sensie chętnie)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry