Widok

jak przygotowujecie kaszkę Holle?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak wyzej...ta instrukcja jakas dziwna jest. mam kaszke jaglana bezmleczna.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wsypuję mleko do talerzyka i zalewam podwójną ilością wody (przegotowanej ok 50-60 stopni), niż w na opakowaniu mleka, do tego jak się rozpuści dodaję kaszkę ...

Nie gotuję wcześniej mleka z wodą ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
uzywasz tego mleka ktorym normalnie karmisz dziecko? ja karmie piersia i nie wiem jakie mm dodac do kaszki...a moze zrobic tylko na wodzie?
image
up
wczoraj zrobilam kaszke na wodzie z owockami ze sloiczka i dziecko nie chcialo jesc:(
image
Ja probowalam I z mlekiem z piersi i z woda. Młoda zjadla ale nie była zachwycona. Generalnie to ka robię dużo gestsza niż na opakowaniu (2-3 łyżki na 60 ml wody). Tara niecierpi takich lejacych papek bo my ja karmimy wg BLW.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Też karmię piersią i próbowałam na swoim mleku - mała zjadała ale kaszka była dość rzadka ....

Dlatego też tylko do kaszek daję jej mm ...- wtedy kaszka wychodzi mi całkiem gęsta ...

Na same wodzie też próbowałam - mała też bez problemu zjada :).
My robimy holle jaglaną bezmleczną tylko na wodzie - najpierw bawilam się w odliczanie lyżeczek itp a teraz daje 100 ml wody i sypię kaszkę prosto z pudełka mieszając az będę miała ją odpowiednio gęstą - do tego jakiś dodatek: warzywka, żadziej owoce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
3 miarki (te z mm) na 80ml wody + cały słoiczek owocowy lub rozgnieciony banan.

Jak pitna, to 2 miarki na 230 ml zrobionego już mleka.
Ja robie na mm, mleko robie tak jak normalne do picia i potem dodaje kaszke, robia taka raczej rzadsza, ona po chwili troche gestnieje i dodaje owockow ze sloiczka
dzieki dziewczyny.dzis zrobie tez na mm.
tylko nie wiem jakie kupic, mala nie pila nigdy zadnego mm...no chyba ze w szpitalu gdy nie mialam pokarmu dokarmili ja troche bebikiem zdaje sie.
mala ma 7 miesiecy, kupic mleko nastepne?
image
mi lekarka poleciła bebilon komfort - ale moja jest troszke uczuleniowa...
Ja mam Nan i jestem zadowolona:)
Jeśli mała nigdy nie piła mm a Ty masz zamiar jeszcze karmić piersią to w sumie po co wprowadzać sztuczne mleko? Rób na wodzie jak nie chce Ci się odciagac... No i radzę dodawać raczej warzywka niż owoce, żeby się młode za bardzo nie przyzwyczailo do slodziutkich smaków, bo potem będzie dramat z warzywami.
Ja osobiście uważam ze ta kaszka jest obzydliwa i nie dziwie się ze dzieci nie chcą jej jeść...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
mleko przygotowuje normalnie i do tego sypie kaszki tyle żeby wyszło w miare geste, czyli troche wiecej niz piszą na opakowaniu

faktycznie te kaszki nie są za dobre (jak dla mnie oczywiscie) ale te obiadki czy owoce ze słoiczka tez nie są lepsze, nie wspominając już o mleku - z ciekawości spróbowałam i tez sie zastanawiam jak wogole dzieci mogą takie obrzydlistwo pic? :)
a jaka kaszka jest dobra w ogóle:p ? Jak dla mnie te "dzieciowe" są najsmaczniejsze, a Holle praktycznie nie mają smaku, więc przejmują smak dodatków.
a owocki w słoiczkach są przepyszne:-)
Mój szkrab ma 7,5 m-ca, karmiony wyłącznie piersią. Kaszkę robię tak: odciągam ok 50ml mleka i dodaję ok 4 łyżeczki kaszki, tak aby była w miarę gęsta. Po jakimś czasie robi się rzadsza. Nic do niej nie dodaję a wcina codziennie...
Również uważam, żeby nie wprowadzać sztucznego a najwyżej na wodzie robić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja robię na mm. sypię tak żeby było w miarę gęste i dało się podać łyżeczką ;)

co do smaku kaszek (też próbowałam z ciekawości) muszę przyznać, że są naprawdę dobre :)

zaznaczam jedynie,że mam na myśli smak kaszki jaglanej jabłkowo-gruszkowej i kaszki musli ;)

o reszcie się nie wypowiadam,bo nie miałam z nimi kontaktu jeszcze :P

a co do tego czy robić na wodzie czy mleku własnym czy mm. myślę,że dużo zależy od tego czy chcesz małego przestawiać powoli na mm. jeśli tak to do kaszki dawałabym je przynajmniej po części. mm jednak zagęszcza kupkę, bywają problemy z zaparciami, a powolne wprowadzenie może pomóc dziecku łagodniej przez to przejść i przyzwyczaić się ;)

ale wszystko zależy od Ciebie ;)
własnie z musli jest najlepsza! :) i najbardziej sycąca według mnie. Oleńka czesto sie budzila w nocy i domagala jedzenia a po tej z musli spi cala noc bez budzenia sie. i w smaku wydaje mi sie pyszna. ale to wszystko kwestia gustu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

do góry