Widok

jak to jest z przedszkolem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jak to jest.moj synek idzie od wrzesia do przedszkola.Jak to jest?To sie sklada jakies papiery?Podanie?I kiedy to mam zrobic?Czy jest jakas rejonizacja?Dzieki za pomoc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jest to przedszkole fundacji, może słyszałaś o fundacji familijny poznań. W gdańsku jest kilka punktów przedszkolnych i 1 przedszkole całodzienne.

http://www.familijny.pl zaznaczasz Gdańsk.
Pokażą się wszystkie punkty z Gdańska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mama napisz gdzie znalazłas takie przedszkole prywatne za 300zł czesnego itd?
ZAŚWIADCZENIE OD OSÓB PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ.
Jeżeli ktoś Wam takie wystawi ,to musi za Was za ten okres czasu zapłacić ZUS .
Myślę że nikt kretynem nie będzie ,żeby się podkładał Zus i skarbówce.
Jeżeli taki szfindel się wyda ,pracodawca płaci 5000zł kary i ma co roku
kontrolę z U.S.
Obecnie płacimy 890zł składek co m-c
To że dziecko nie dostało się do państwowego od września moje dziecko chodzi obecnie do prywatnego. Czesne 300 zł + 9,50 zł za wyżywienie. Wpisowe 300 zł. Przedszkole czynne od 7 do 17. Miesięcznie wychodzi 509 zł jak dziecko chodzi wszystkie dni. A jak jest nieobecne wyżywienie jest odliczane.
a nie mozecie poszukac przedszkoli niepublicznych?w trzynastce koszt na mc to 550zl.Wiem ze to nie to co 350,ale nie trzeba sie bawic w zadne rekrutacje i wlazenie im w d*pe zeby dziecko przyjeli.A swoja droga,ciekawe kto decuduje o tym ze to akurat to dziecko zostanie przyjete?
i tu się zgodzę i już koniec głupiej dyskusji - jest ciężko - a naszego Państwa na pewno nie można nazwać prorodzinnym!!!!
pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych rodziców :)
no jasne, że rodzice pracujący powinni mieć pierwszeństwo, ale to nie znaczy, że można dyskryminować tych, którzy nie mają jak iść do pracy, dopóki dziecka nie poślą do przedszkola ..

w tym momencie tak to właśnie wygląda i nie zanosi się, żeby się zmieniło ;)

bo gdzie szansa dla rodzica, żeby mógł podjąć pracę? w przedszkolu prywatnym/ u niani/opiekunki/ babci ...
czyli radź sobie sam ;)
ty pójdziesz do pracy - ale są takie, co chodzą do fryzjera w czasie gdy ich dziecko chodzi do przedszkola państwowego - i oczywiście nie widzę w tym absolutnie nic złego - jeżeli dziecko rodziców pracujących mogło się bawić razem z tym pierwszym :)
też uważam, że przedszkola powinny być dla wszystkich - ale jeżeli jest więcej chętnych - to chyba pierwszeństwo powinni mieć rodzice pracujący??
ale są też przecież pracujący tylko na zaświadczeniu od kolegi....
grzanka, ale teraz ja nie rozumiem ..

jak moje dziecko się nie dostanie to mój problem i wszystkim wisi, ale jak Twoje się nie dostanie to już jest problem całego wszechświata??
takie jest właśnie Twoje widzenie ..

bo moim zdaniem, WSZYSTKIE dzieci powinny mieć równe szanse, niezależnie od "samotnych" matek, tych siedzących z dziećmi w domu czy tych pracujących ...

i to Ty napisałaś o fryzjerze, żadna z nas ...

z tego co się orientuję, ale zaznaczam, być może się mylę, nie musi nikt nikogo do zusu zgłaszać, bo przedszkola tego nie sprawdzają ;), wystarczy świstek z pieczątką, że jest się zatrudnionym, to raz ...
dwa, wielu osobom taki "papierek" może ułatwić dostanie się do przedszkola, a co za tym idzie CZŁOWIEK BĘDZIE MÓGŁ IŚĆ DO PRACY!, nie do fryzjera ;)
Wszędzie jest kombinacja, lewe zaświadczenie do przedszkola, zwolnienie L4, zaświadczenie o zarobkach itd. niektórzy chwytaja sie wszystkiego. Jedni mówia że to złe a dla innych to jedyne rozwiązanie by móc dalej żyć.
oj crazy .. chyba nie wiesz jaka jest odpowiedzialnosc w razie czego..

w najlepszym razie trzeba odpalic komus za skladki zusowskie tak zeby on dana osobe zgłosił do zusu jako pracownika..
no naprawdę "gucio"
ja i mąż pracujemy i moje dziecko się nie dostanie,
a dostanie się dziecko mamusi, która chce mieć czas na fryzjera...
bo przecież nie na pracę... świetny plan...
wszystkie napadłyście na dziewczyne z wątku z lewym zwolnieniem, ale mieć lewe zaświadczenie na przedszkole to już "gucio"....
oj kobiety.....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sylwia o tym samym pomyślałam :-) "lewe zaświadczenie" bo to chyba nie jest sprawdzane co nie? papier jest i gucio :-) (nie mam tego problemu bo pracujemy oboje z mężem) ale wystarczy że jakis znajomy ma działalność i może napisać takie zaświadczenie że pracuje sie u niego walnąć pieczątke i po problemie ;-/

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
w wielu sytuacjach pozostaje "lewe" zaświadczenie, że się pracuje ...
chociaż znakomita większość nie ma możliwości nawet na takie zaświadczenie
No jeszcze liczcie się z tym, że jak pójdzie to...zacznie chorować. Ja od września 2 tyg. w domu na opiece, dwa mały do przedszkola...potem miesiąc w domu: ospa...po jasełach wirusowe zap. spojówek pół grupy wyruszyło, zap. gardła....Pracodawca: uszczęśliwiony :->

Oj, jolga.... więcej wiary! ;-)
yhy mleczko;) akurat...nie mam złudzeń
no ja się zgadzam z Kasią ..

system ma lukę, której mieć nie powinien, nie mówię, że wszystko powinno być podane na tacy, ale jest to ewidentnie robienie pod górkę, może nie specjalnie, ale na pewno to nie jest przemyślane ..

ja nie mam możliwości nagle z kimś zostawić dziecka, że się okażę, że jutro idę do pracy już, a nie mam przedszkola, albo od razu rzucę dziecko na głęboką wodę na cały dzień bo mamusia musiała iść do pracy ..
ale to nie tylko moja sytuacja, dużo ludzi tak ma więc nad tym nie biadolę ...

i tak jak mówisz, będę biadolić dalej, bo nie jest fajnie ;)
Ale o co może poprosić ??? O ewentualne zaświadczenie, że od września będzie pracować, a nie, że jest zatrudniona, nikt jej takiego zaświadczenia nie wyda

A zaświadczenie o tym, że bedzie pracować, nie jest brane pod uwagę
La, la, la...
Li, Li, Li.... się dostanie :P
Nic Ci udowodnić nie chcę. Nie mam noża na gardle, ale uważam, że system jest niesprawiedliwy.

Wiele osób ma niskie możliwości zarobkowe. Co ma zrobić kobieta która nie ma doświadczenia, nie ma dobrego zawodu i proponowana praca to najniższa krajowa, czyli opłata za prywatne przedszkole.

Teraz, albo będzie miała farta i jej dziecko dostanie się do państwowego,a tym samym dziecku fundnie podwójny stres o którym pisałam wyżej, ale podreperuje swój budżet, bądź kolejny rok będzie pracowała na przedszkole.

Ja sama nie jestem w sytuacji, że niedostanie się mojego dziecko do państwowego przedszkola, będzie się wiązać z problemem, bo po prostu znajdę inną opiekę, ale wiem, że są matki które naprawdę mają ciężko i w ogóle w rachubę prywatne nie wchodzi, bo nawet nie będą miały z czego zapłacić czesne i pierwszy miesiąc.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry