Widok

jak układać noworodka do snu w łóżeczku?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam serdecznie,
niedługo zostanę Mamusią i chciałam się dowiedzieć jak układałyście swoje maluszki (noworodki) w łożeczku na czym i czym przykrywacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja moja martusie kladlam na boczku miedzy takimi specjalnymi waleczkami (do kupienia w mama i ja i w akpolu) i przykrywalam koldra
a jakie wymiary miala koldra?
o matko, nie wiem :(
taka do dzieciecego lozeczka.... 135 na 90??? cos takiego
a jak pójdziesz do sklepiku z dziecięcymi rzeczami to panie ci na pewno powiedzą zreszta sama na oko na pewno bedziesz wiedziałą:)

image

pytam bo jest taki wybor ze mozna oszalec
bylam w Mama i ja i tam wlasnie znalazlam kołdre 135x100 i podusie 40x60
i do tego sa poszewki i bumpery czyli te ochraniacze na łozeczko
ale mi sie wydaje ze to wszystko jest za duze dla takiego maluszka
i tak na poczatek jak bedzie cieplo ( bo termin mam na koniec czerwca)
to wystarczy chyba tylko rozek albo kocyk?
ja rodzilam w czerwcu i moje dziecko spalo w body pod kolderka zadnej poduszki do 4 miecha bo dziecko moze sie udusc jak kladziesz dzidzie nie boczku to poduszke mozesz zwinac i polozyc za pleckami albo kocyk zwinac maly ja tak robilam
Ja swojego synka układałam na boku, przeważnie w beciku, a plecki podpierałam mu kocykiem. Dopiero od ok. 3, 4 miesiąca spał pod kołderką. Do tej pory (9 miesięcy) śpi bez poduszki, chociaż zastanawiam się, czy juz jej mu nie dać. Ponoć nieźle sprawdzają się śpiworki, zwłaszcza gdy chłodno w mieszkaniu, a dziecko się rozkopuje.
moja mala spi w spiworku i bardzo to sobie chwale - przynajmniej sie nie rozkopuje
micka napisał(a):

> ja moja martusie kladlam na boczku miedzy takimi specjalnymi
> waleczkami (do kupienia w mama i ja i w akpolu) i przykrywalam
> koldra

niby bezpiecznie ale:
- samo stosowanie wałeczków daje już do myslenia, że pozycja dziecka nie bedzie naturalna. A co z biodrami dziecka? Z główką?

Pozycja na wznak lub na brzuszku wydaje mi się naturalniejsza.

z uwagą i przyjemnością przeczytam Wasze opinie na ten temat
wg literratury i poloznych bezpieczniej jest klasc maluszka na boczku zeby sie nie zakrztusil jak mu sie uleje, marta bardzo lubila ta pozycje. co do glowki to tak lepiej, nie splaszcza sie z tylu a i boczkom glowy nic sie nie dzieje jak kladzie sie dziecko raz na jednym raz na drugim boku. a waleczki to tylko podpory pod plecy, nie wciska sie przeciez dzicka na sile i jak ma duza ochote to samo przekula sie na plecy (waleczki nie sa na sztywno). marta tak spala mniej wiecej do konca 1 miesiaca kiedy zaczela preferowac spanie na pleckach
dziekuje Wam bardzo za wszystkie porady :)
moja mała ma kolki, pediatra mi poradziła żeby kłaść ja częśto na brzuszku. Jak ją położyłam raz tak teraz nawet we wózku dopomina się "brzuszkowania". Zatem mój skarbek zasypia na brzuszku a potem ją przekładam raz na boczek raz na drugi raz na plecki.
micka napisał(a):

> wg literratury i poloznych bezpieczniej jest klasc maluszka na
> boczku zeby sie nie zakrztusil jak mu sie uleje, marta bardzo
> lubila ta pozycje. co do glowki to tak lepiej, nie splaszcza
> sie z tylu a i boczkom glowy nic sie nie dzieje jak kladzie sie
> dziecko raz na jednym raz na drugim boku. a waleczki to tylko
> podpory pod plecy, nie wciska sie przeciez dzicka na sile i jak
> ma duza ochote to samo przekula sie na plecy (waleczki nie sa
> na sztywno). marta tak spala mniej wiecej do konca 1 miesiaca
> kiedy zaczela preferowac spanie na pleckach

przy najbliższej okazji spróbuję :)

z uwagą i przyjemnością przeczytam Wasze opinie na ten temat
spiworki moze i sa ok ale na krotki okres moj synek za bardzo nie lubil w nich spac bo ograniczaly jego ruchy nózkami a co o becikow-i rozkow ortopeda odradza zle dziala na bioderka moze powiecie ze glupoty gada ale to najlepszy ortopeda w trojmiescie i ja stosowalam sie do jego zalecej i wszystko jest super
ze spiworkiem to chyba zalezy od dziecka - marta ma taki cienki polarkowy i jest mieciutki - fika nozkami bez problemu. I zapiecie w spiworek jest dla niej sygnalem do spania nocnego
myśle że faktycznie charakterek pociechy ma duze znaczenie :)

jedne wolą być bardziej otulane a inne same sie rozkopuja

jak nasz bedzie lubil spac dowiemy sie juz niedlugo :))

pozdrawiamy i zyczymy milego dnia
Mysle że na poczatku przy twojej piersi na boczku.Chyba, że będziesz miała szczęście, że nie będzie płakało samo w łóżeczku i siłę na wstawanie do kolejnych karmień
oczywiście mówię o nocy
ja nie przyzwyczajalam dziecka do spania przy mnie mimo ze bylam po cesarce wstawalam w nocy i karmilam (robilam mleko bo nie mialam swojego pokarmu) i jakos nie nazekam :)
Matko jedyna wy naprawde nei macie problemów?
To moze załużcie temat kiedy dzieciaka trzepać po dupie?

Jestem taki i już.Trzeba sie przyzwyczaic.
Tedik, po dupce dzieci się dzisiaj już nie trzepie :)

Bo jak się karmi piersią,to się cześciej wstaje.
nie koniecznie :) moje dziecko urodzilo sie o barzo malej masie i przez pierwsze dwa mies nadrabialo jadlo co 3-4 godz w nocy zreszta jak sie ma dobry pokarm to dziecko tez potrafi pospac kolezanki soreczka spi po 5- 6 godz po mleku mamusi
Maleństwo mojej siostry ma 8 miesięcy i dopiero teraz śpi we własnym łóżku.Do tej pory spał z siostrą, bo nie miała siły wstawać 4 - 6 razy w nocy....Wstawała o 7 do pracy...Mówi,że nie dała by rady..Ale pewniue co dziecko to inny sposób....i co kobieta tio inne podejście.Sama jeszcze nie mam dzieci, więc nie moge powiedzieć osobiście.

Jakie macie łożeczko? I w czym śpią Wasze dzieci obecnie?

Wybierz łóżeczko z regulowaną wysokością - łóżeczko powinno być wyposażone w regulowaną wysokość, aby można było dostosować je do wieku i wzrostu dziecka. W pierwszych miesiącach życia niemowlak powinien spać na wygodnej i bezpiecznej wysokości dla rodzica.

Ubranka najlepiej wybrać z ekologicznych tkanin, najlepiej z certyfikatem jakości materiału:
https://mybasic.pl/183-pizamy-i-bielizna

Zerknij sobie na przykłąd na piżamki w Mybasic .
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (43 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (64 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (14 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

do góry