Widok

jak zrobić dobre gofry?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
wiem że diabeł tkwi w szczegółach i stąd moje pytanie, przy plaży jak kupuję gofry to są takie fajne i chrupkie a w domu wychodzą takie "flaki"
jak zrobić takie pyszne w domu? od czego to zależy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
głownie od przepisu i chyba dobrej gofrownicy
te w budkach z pewnością są naładowane sztucznościami jakimiś dlatego takie dobre :))
już pomijając te sztuczności, ale mi chodzi o chrupkość
a co to znaczy dobra gofrownica ? Możecie jakąś polecić ?

te dwie są najczęsciej spotykane w sklepach...

http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/113907

http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/133563
image

Dobra gofrownica to taka, która ma duzo mocy min. 1200 W
image
image

image
Mam taką zrobiłam dziś gofry,położyłam na kratce,no i wyszły mi gumisie.
ja mam tą Tefala i bardzo sobie chwalę
dobra to taka aby opiekała równomiernie, aby gofry się nie przyklejały aby ich nie paliła itp
może znajdzie się ktoś kto zna sensowne wytłumaczenie:)
ja robię ciasto na "oko" takie jak na naleśniki i wychodzą chrupiące;) a gofrownica moja ma z 30 lat;) jeszcze z Niemiec przywieziona za dawnych lat...;)
image image
Tak jak napisała wyżej dziewczyna dużo zależy od samego ciasta, takie gofry na ulicy robione są z ciasta we wiaderkach i są sprzedawane do gastronomii.

Po drugie tak jak napisałam bardzo ważna jest moc urządzenia, profesjonalne gofrownice mają po 2000W a takie z mocą 750-1000W po prostu zaparzają ciasto dlatego robią się naleśniki a nie chrupiące gofry.
image
image

image
Tak jak pisza dziewczyny, chodzi o moc gofrownicy, te domowe sa do bani. Sama taka mam i gofry sa gumowe.
można zrobić ciasto bez cukru (skoro dodaje się słodkie dodatki) wtedy nie jest sflaczałe, poza tym powinno się je po wyjęciu z gofrownicy kłaśc np na jakiejś kratce, jak kładziemy je jeden na drugim, robią się "flaki" :)
nabrałam ochoty na gofry... a gofrownicy brak:(
image image
to tez ważne zeby po upieczeniu przynajmniej minutę "ochłonęły" w pozycji pionowej
dokładnie , najlepiej położyc je na jakieś kratce a nie talerzu bo wtedy zaparują i robia sie flakowate....
ja znam taką tejemnicę chrupikch gofrów, ze trzeba dodac wody gazowanej a nie niegazowanej i wychodzą pyszne
Niestety domowe gofry robione ręcznie nigdy nie będą takie jak robione w punktach gastronomicznych :(
image
image

image
Powiem tak: jak będziesz miała przemysłową gofrownicę w domu to będziesz miała pyszne gofry w domu. Poza tym, absolutnie ciasto na gofry CHRUPIĄCE nie może być takie jak na naleśniki! Ciasto naleśnikowe jest za rzadkie. Ciasto musi zawierać olej i to dosyć dużo. Temperatura pomieszczenia, w którym smarzysz gofry też jest ważna, nie może być za ciepło (ale to chyba raczej nie dotyczy Ciebie tylko punktów gastronomicznych). Generalnie, aby gofry zawsze były dobre i wychodziły takie same to nie jest taka prosta sprawa. Ja sprzedaję gofry 10 lat i uwierz mi, trzeba się wiele nauczyć. Pozdrawiam
ja długo szukałam przepisu na dobre gofry, bo zawsze wychodziły mi gumowe i w końcu znalazłam, teraz za każdym razem wychodzą przepyszne, mimo że gofrownica ma tylko 900W.

oto przepis:

2,5 szklanki mąki (może być też pełnoziarnista pół na pół ze zwykłą wtedy mają inny smaczek)
0,5 szklanki cukru
cukier wanilowy lub olejek (niekoniecznie)
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju lub oliwki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

najważniejsze w tym przepisie jest to aby ubić osobno białka i dodać je do pozostałych składników jak już są zmiksowane. a białka tylko dodajemy i łyżką delikatnie mieszamy.

SMACZNEGO!

aha ja jeszcze nigdy nie zamykam gorfownicy do końca, a jedynie przymykam ją dobrze wtedy goferki mogą swobodnie wyrosnąć i nie robią się takie kapcie.
pieką się koło 7 minut i raczej nie powinno się zaglądać do nich jak nie trzeba.
mam gofrownicę (3 w 1 bo jest grill i opiekacz) - philips cucina ale nie widziałam ostatnio tego modelu w sklepach, moja ma juz kilka lat.

Ja też mam philips cucina i również jestem zadowolona z moich gofrów, a samo ciasto robie "na oko" z mleka wody gazowanej, mąki, jaj, cukru i proszku do pieczenia.
i jeszcze jakiś tłuszczyk, najlepiej rostopione masełko, albo margaryna, ostatecznie olej:)
ja robie ciasto jak na nalesniki i wlewam na blaszki gofry wychodza calkiem calkiem ale sa dni ze wychodza nalesnikowate wiec zalezy jak mi wyjdzie a moja gofrownic tez swoje latka ma i zaczela przyklejac gofry i nie mozna ich wyjac eh chyba czas na wymiane

Ceny gofrów w mojej miejscowości są bardzo wysokie. Nie mieszkam w dużym mieście, ale w tym roku za jednego gofra trzeba zapłacić 10 zł, z dodatkami ok 15-20. W sytuacji w której wychodzę na gorfy z dwójką moich dzieci i z mężem trzeba nastawić się na spory wydatek ;)

Z tego też powodu zdecydowanie bardziej wolę przyrządzić gofry samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, gofry podobnie smaczne. Bardzo tanie oraz w większej ilości.
Jeśli chcecie robić je często, polecam kupic sobie profesjonalną gofrownicę:
https://sklep.technica.pl/gofrownice
Dzięki której będzie to prostsze i szybsze.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

do góry