Widok

jak zrobić dobre gofry?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
wiem że diabeł tkwi w szczegółach i stąd moje pytanie, przy plaży jak kupuję gofry to są takie fajne i chrupkie a w domu wychodzą takie "flaki"
jak zrobić takie pyszne w domu? od czego to zależy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
głownie od przepisu i chyba dobrej gofrownicy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
te w budkach z pewnością są naładowane sztucznościami jakimiś dlatego takie dobre :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co to znaczy dobra gofrownica ? Możecie jakąś polecić ?

te dwie są najczęsciej spotykane w sklepach...

http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/113907

http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/133563
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
już pomijając te sztuczności, ale mi chodzi o chrupkość
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobra gofrownica to taka, która ma duzo mocy min. 1200 W
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam tą Tefala i bardzo sobie chwalę
dobra to taka aby opiekała równomiernie, aby gofry się nie przyklejały aby ich nie paliła itp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może znajdzie się ktoś kto zna sensowne wytłumaczenie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię ciasto na "oko" takie jak na naleśniki i wychodzą chrupiące;) a gofrownica moja ma z 30 lat;) jeszcze z Niemiec przywieziona za dawnych lat...;)
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jak napisała wyżej dziewczyna dużo zależy od samego ciasta, takie gofry na ulicy robione są z ciasta we wiaderkach i są sprzedawane do gastronomii.

Po drugie tak jak napisałam bardzo ważna jest moc urządzenia, profesjonalne gofrownice mają po 2000W a takie z mocą 750-1000W po prostu zaparzają ciasto dlatego robią się naleśniki a nie chrupiące gofry.
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jak pisza dziewczyny, chodzi o moc gofrownicy, te domowe sa do bani. Sama taka mam i gofry sa gumowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
można zrobić ciasto bez cukru (skoro dodaje się słodkie dodatki) wtedy nie jest sflaczałe, poza tym powinno się je po wyjęciu z gofrownicy kłaśc np na jakiejś kratce, jak kładziemy je jeden na drugim, robią się "flaki" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nabrałam ochoty na gofry... a gofrownicy brak:(
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to tez ważne zeby po upieczeniu przynajmniej minutę "ochłonęły" w pozycji pionowej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie , najlepiej położyc je na jakieś kratce a nie talerzu bo wtedy zaparują i robia sie flakowate....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja znam taką tejemnicę chrupikch gofrów, ze trzeba dodac wody gazowanej a nie niegazowanej i wychodzą pyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety domowe gofry robione ręcznie nigdy nie będą takie jak robione w punktach gastronomicznych :(
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powiem tak: jak będziesz miała przemysłową gofrownicę w domu to będziesz miała pyszne gofry w domu. Poza tym, absolutnie ciasto na gofry CHRUPIĄCE nie może być takie jak na naleśniki! Ciasto naleśnikowe jest za rzadkie. Ciasto musi zawierać olej i to dosyć dużo. Temperatura pomieszczenia, w którym smarzysz gofry też jest ważna, nie może być za ciepło (ale to chyba raczej nie dotyczy Ciebie tylko punktów gastronomicznych). Generalnie, aby gofry zawsze były dobre i wychodziły takie same to nie jest taka prosta sprawa. Ja sprzedaję gofry 10 lat i uwierz mi, trzeba się wiele nauczyć. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja długo szukałam przepisu na dobre gofry, bo zawsze wychodziły mi gumowe i w końcu znalazłam, teraz za każdym razem wychodzą przepyszne, mimo że gofrownica ma tylko 900W.

oto przepis:

2,5 szklanki mąki (może być też pełnoziarnista pół na pół ze zwykłą wtedy mają inny smaczek)
0,5 szklanki cukru
cukier wanilowy lub olejek (niekoniecznie)
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju lub oliwki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

najważniejsze w tym przepisie jest to aby ubić osobno białka i dodać je do pozostałych składników jak już są zmiksowane. a białka tylko dodajemy i łyżką delikatnie mieszamy.

SMACZNEGO!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (123 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

Sędzia Breza-Kłos (3 odpowiedzi)

Witam, czy kogoś rozwodziła sędzia Wiesława Breza-Kłos? Proszę o opinie.

do góry