Widok

jazda autobusem a wózek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mam pytanie czy jak jade z wózkiem kolejka czy tramwajem - powinnam płacić normalny bielet? pytam bo po prostu nie wiem a jutro właśnie po raz pierwszy czeka mnie taka wyprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wózek z dzieckiem autobusem i tramwajem jest bezpłatny ale nie wiem jak w skm
w skmce musisz mieć bilet dla dziecka za 0 zł. Dostaniesz go w kasie. Chociaz dawno ni ejechałam, to moze się coś w tym względzie zmieniło. W autobusach niepłacisz.
w skm tez wózek jedzie bezpłatnie
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
właściwie jest przyjęte ze dzieci do lat 4bezpłatnie
"Regulamin przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (RPO-SKM)

(...) 3. Podróżny, posiadający ważny bilet, może zabrać ze sobą i przewieźć bezpłatnie jako bagaż
podręczny:
1) łatwe do przenoszenia rzeczy, w tym np.:
b) jedną parę nart,
c) sanki,
d) drobny sprzęt gospodarstwa domowego dla rozmieszczenia których, ma prawo rozporządzać przestrzenią nad i pod miejscem, które zajmuje;
2) wózek dziecięcy (niezależnie, czy jest on przeznaczony dla podróżującego dziecka);(...)"
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
wszędzie bezpłatnie, ale tak jak ktoś napisał, w skm, trzeba "zakupić" bilet za 0 zł ;)
dziękuję za odpowiedzi:)
W tramwaju i autobusie wózek jedzie za darmo :) w skm tez ale koniecznie musisz poprosić o bilet zerowy :)
Czesto jezdze SKM i nawet nie sprawdzaja tego biletu zerowego
Trochę nie na temat ale ja zaczęłam się martwić jakiś czas temu o to czy wogule kierowca wpuści matke z dzieckiem.Jechałam sobie do pracy i wsiadałam na Targu Rakowym początkowy dla 142.Były już 2 wózki w środku i babka chciała wsiąść jako 3.Kierowca zgasił silnik i powiedział,że nie pojedzie jeśli nie opuści pojazdu bo jest miejsce tylko na 2 wózki tak mówi regulamin.Byłam w szoku.Babka wzięła jego nr osobisty na skarge.Bo w sumie jest miejsce jeszcze na wózek inwalidzki i jakby chciał ktoś taki wsiąść to wtedy mógłby wyprosić osobe która to miejsce zajmuje.Dodam,że nie było dużo ludzi.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
w skm i pkp ten bilet za 0zł to jednocześnie ubezpieczenie na czas podróży. na jego podstawie udowodnisz, że jechałaś z dzieckiem. tak tłumaczył mi konduktor.

Kjopa3, mnie też się kilka razy zdarzyło, że kierowca wyprosił matkę z wózkiem, bo może jechać tylko 1 lub 2.
tylko co zrobić np. na ujeścisku w weekend, kiedy jedyny autobus (zresztą krótki) 118 jedzie co 30 minut i zawsze jadą ludzie z wózkami? chyba trzeba zrobić listę społeczną kto kiedy jedzie jako pierwszy...
Mnie to strasznie zdziwiło bo nie raz w godz, szczytu jechaliśmy nawet w 5 wózków.
ta mi sie to nie raz zdażyło 5wózków ale mega ścisk ;-)
jja też raz jechałam w 5 wózków,a innym razem były 3 i kierowca kazał albo jeden złożyć i dziecko na kolana,albo wysiasć. W regulaminie mają,ze tylko 2 wózki, zresztą jak się wchodzi do autobusu,to jest znak na 2 wózki. Kierowca mówił,ze w razie wsypadku on odpowiada za nadprogramową liczbę wózków i gdyby nie daj boże coś się komuś stało z pasazerów,on za to beknie. Trzeba ich zrozumieć. Każdy chce pracować.
Jeżeli chodzi o krótkie autobusy i małą częsttliwość, to mozna do zkm napisac i może puszczą długi autobus
Tak tylko jak 111 jedzie ze stogów przez przeróbke,dolne miasto to sory żeby tylko 2 wózki zabrać.Wiadomo są tramwaje ale głownie stare i mi się nie chce dźwigać.A kierowca nie wiem czy odpowiada bo najwyżej nie będzie odszkodowania.Albo na Jasień czy gdzieś dalej jadą co 30-40 min to stuj sobie i zrób kolejke bo jak przyjdą następne 2 wózki to powiem sory ja jestem pierwsza.
dokładnie ja jezdze ze stogow albo na stogi i staram sie za wszelką cene wejść ;-)
Chodzi o to, że kierowca i ZKM ponosi odpowiedzialność z bezpieczeństwo tylko tylu wózków, jaka ilość jest przewidziana do tego pojazdu - naklejka nalepiona jest na drzwiach.
Kolejność taka- w jakiej kolejności wsadają wózki do autobusu / tramwaju.

Zatem gdyby była jakaś stłuczka i np. ranni pasażerowie itp., to nie dość, że ten "nielegalnie" podrózujący wózek, pewnie nie ma szans na odszokdowanie, a dodatkowo może być tak, że jeszcze jakas karna odpowiedzialność byłaby dla tego opiekuna wózka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry