Widok

ojciec chrzestny nie majacy bierzmowania

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chciałabym , aby ojcem chrzestnym zostal moj kuzyn, niestety nie ma bierzmowania. Czy jest jakas szansa żeby nim został, może jako świadek chrzestny? Czy ktoś miał podobny przypadek? Jakich argumentów użyć, aby ksiądź dał zgode.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
niestety to raczej nie przejdzie :(
chyba ze 2 moje koleżanki tak miały i musiały zmienic osobę bo ksiądz nie wyraził zgody
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas przeszlo dwa razy moj syn ma dwie chrzestne zamiast ojca i matki a moj partner bez bierzmowania byl swiadkem chrzestnym u swojej siostry dziecka no KOŚCIŁ MARIACKI nie robi problemow takze polecam
ja chrzcilam dziecko w szpitalu akurat mala byla bardzo chora choc nie bylo zagrozenia to chcialam ja ochrzcic , powiedzialam o tym ksiedzu ktory byl kapelanem, nie pytal o zadne zaswiadczenia itp . nic...ojcem chrzestnym byl kuzyn mojego meza ktory byl daleko wiec tylko wpisalismy w papiery jego dane a trzymal w zastepstwie maz mojej siostry
Ja tez chce za ojca chrzesnego osobe ktora nie ma bierzmowania , dodatkowo my nie jestesmy po ślubie wiec poszukuję parafi ktora mi nie bedzie robiła problemów,wiec jak takie znacie to napiszcie.
Ja chrzciłam małą w kościele św Jana na ulicy Świętojańskiej w Gdańsku. My również jesteśmy po cywilnym. ksiądz nie chiał od nas ani od chrzestnych rzadnych zaświadczeń.
image

czesc patita
wysłałam Ci na maila zapytanie - proszę wyslij mi smska z odp
ladym
U nas ksiądz wymagał zaświadczenia, w zwiazku z tym ojciec chrzestny (mlodszy brat meża) przyjał bierzmowanie rok wcześniej dla swojej ukochanej chrzesniaczki :)
Ale to bylo w Bydgoszczy :)

Mysle, ze mozna to obejsc tak jak dziewczyny pisaly

image
a to nie jest tak, że wystarczy że rodzice chrzestni są ochrzczeni i mogą przystąpić do komunii?
to zalezy od ksiedza. U nas np brat mojego męża nie miał jeszcze bierzmowania i ksiadz nie wyrazil zgody na ojca chrzestnego
[url]http://www.suwaczki.com/]image[/url]
image
czegoś nie rozumiem....
skoro to jest chrzest, to dziecku powinno się wybierać na chrzestnych osoby, które miałyby dawać przykład wiary.
A więc co to za przykład idzie od osoby, która nie ma bierzmowania?
To tak, jak wybieranie niewierzących. Bzdura...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Tris nie chodzi tylko o to żeby była to osoba która ma dać przykłąd wiary. Ma być to osoba, która dzieckiem będzie się interesować, nie będzie tylko chrzestnym od prezentów na komunię/urodziny.
U nas mamy problem-na ojca chrzestnego mamy 2 kandydatów-jeden nie ma bierzmowania a drugi jest po rozwodzie(bracia męża). I co? mam szukać po jakichś kuzynach z którymi nie utrzymuję kontaktu czy po obecnych chłopakach sióstr?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
to rzeczywiście lipna sytuacja. Taką rozumiem.
A mnie wkurza, że chcą jakieś zaświadczenia od chrzestnych, że mogą być chrzestnymi. Jakby świadectwo bierzmowania nie starczało...
Jak człowiek pracuje, to jak ma iść po to zaświadczenie?
Ja mam problem tego typu ze nie mam kogo wziąć na chrzestnego ze strony męża. Maz ma bardzo małą rodzinę z którą nie utrzymuje kontaktu. Chcieliśmy poprosić naszego dobrego kolegę ale ksiądz nie chce dać mu zaświadczenia bo mieszka z dziewczyna bez ślubu. I jestem w kropce. Ksiądz w mojej parafii powiedział ze nie może mi pomoc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Generalnie Chrzest , jego cel, no i obowiazki rodziców chrzestnych opierają się o wiarę i głównie o to chodzi prawda?Więc chyba cieżko żeby ktoś nie mający bierzmowania mógł się w tej roli pojawić. Chociaz pewnie dyskusyjna może być sprawa dlaczego dana osoba tego bieżmowania nie ma,ale chyba w mało którym kosciele sie na to zgodzą.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

do góry