Widok
ja chrzcilam dziecko w szpitalu akurat mala byla bardzo chora choc nie bylo zagrozenia to chcialam ja ochrzcic , powiedzialam o tym ksiedzu ktory byl kapelanem, nie pytal o zadne zaswiadczenia itp . nic...ojcem chrzestnym byl kuzyn mojego meza ktory byl daleko wiec tylko wpisalismy w papiery jego dane a trzymal w zastepstwie maz mojej siostry
Tris nie chodzi tylko o to żeby była to osoba która ma dać przykłąd wiary. Ma być to osoba, która dzieckiem będzie się interesować, nie będzie tylko chrzestnym od prezentów na komunię/urodziny.
U nas mamy problem-na ojca chrzestnego mamy 2 kandydatów-jeden nie ma bierzmowania a drugi jest po rozwodzie(bracia męża). I co? mam szukać po jakichś kuzynach z którymi nie utrzymuję kontaktu czy po obecnych chłopakach sióstr?
U nas mamy problem-na ojca chrzestnego mamy 2 kandydatów-jeden nie ma bierzmowania a drugi jest po rozwodzie(bracia męża). I co? mam szukać po jakichś kuzynach z którymi nie utrzymuję kontaktu czy po obecnych chłopakach sióstr?
Ja mam problem tego typu ze nie mam kogo wziąć na chrzestnego ze strony męża. Maz ma bardzo małą rodzinę z którą nie utrzymuje kontaktu. Chcieliśmy poprosić naszego dobrego kolegę ale ksiądz nie chce dać mu zaświadczenia bo mieszka z dziewczyna bez ślubu. I jestem w kropce. Ksiądz w mojej parafii powiedział ze nie może mi pomoc.
Generalnie Chrzest , jego cel, no i obowiazki rodziców chrzestnych opierają się o wiarę i głównie o to chodzi prawda?Więc chyba cieżko żeby ktoś nie mający bierzmowania mógł się w tej roli pojawić. Chociaz pewnie dyskusyjna może być sprawa dlaczego dana osoba tego bieżmowania nie ma,ale chyba w mało którym kosciele sie na to zgodzą.