Widok

jutro impreza, potrzebuję przepisu:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny pilnie poszukuję przepisu na schab ze śliwką w galarecie, może któraś ma?
Mój L ma jutro imprezę urodzinową i koniecznie muszę to zrobić!!:))))

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj, ja nawet nie jadłam takiego rarytasu :)

Kayla, w razie czego, pamiętaj o fotkach z sylwestra :D

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pamiętam, pamiętam:) mam je dostać jutro, robimy ur. Leszka i przyjadą znajomi, którzy robili zdjęcia w sylwestra:))

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepisu nie mam ale jadłam to kiedys i mi nie smakowało
przyszedł facet do burdelu walił całą noc ale nikt mu nie otworzył
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja to jadłam ostatnio - firma cateringowa miała to na imprezie firmowej, było baardzo dobre:)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze mi nie smakowało bo jadłam to u teściowej a nie od firmy cateringowej :)
przyszedł facet do burdelu walił całą noc ale nikt mu nie otworzył
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyna pyta o przepis a nie o to czy jadłyście czy nie i czy było dobre.

Ja wiem jak upiec schab, gorzej z galaretą.

Schab, taki ok 1,5-2kg bez kości trzeba nakłóć nożem tak, by w środku wzdłuż całego kawałka powstał taki jakby tunel, w który trzeba napchać suszonych śliwek ile wlezie. Można sobie pomagać jakimś kuchennym długim cienkim przyrządem (typu rączka od trzepaczki do piany albo drewniana łyżka), bo zazwyczaj palce mamy za krótkie by napchać śliwek do samego końca. Nacięcie tym nożem (lepiej szpikulcem, ale mało kto ma coś takiego) dobrze robić z 2 stron, ale tak, by się te nacięcia spotkały i stworzyły jedno i potem napychać te śliwki z obu stron jest łatwiej niż z jednej.

Schab potem macerujemy - obtaczamy w soli, pieprzu, ziołach typu majeranek, jałowiec, tymianek, czosnku, miodzie, oliwie - tym czym ktoś lubi. zawijamy w folię i zostawiamy na jakieś 48godz w lodówce by mięso dobrze przeszło przyprawami.

Potem pieczemy w rękawie do pieczenia w 180 stopniach przez 1,5godz.

Potem studzimy i jak jest całkiem zimny kroimy w plastry ulubionej grubości (ale chyba ok 0,5cm do galarety będzie ok), układamy na dosć głębokim półmisku, przyozdabiamy zieleninką, marchewką, majonezem czy czymkolwiek innym i zalewamy galaretą, której ja nie umiem robić, ale zrobiłabym tak: wywar mięsnyo-warzywny z żelatyną (ewentualnie rozpuściłabym jakąś kostkę rozołową z żelatyną mając nadzieję, że będzie ok)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A tak w ogóle Kayla, to jest coś takiego jak google.pl, gdzie można wpisać "schab w galarecie" i pewnie wyskoczy całe mnóstwo przepisów różnej przydatności i kilka niezwykle udanych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
konwaliowa dzięki za uświadomienie, ale wyobraź sobie, że zależało mi na tej przeklętej galarecie, której nie mogłam znaleźć:)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmmm, a moze by przygotowac schab tak jak w przepisie tylko obwiazac go sznureczkiem i ugotowac z dodatkami jak do rosolu zamiast piec? wtedy bedzie wywar do ktorego dodaje sie zelatyne doskonaly do zalania miesa. Tylko dobrze by bylo taki wywar wczesniej przecedzic zeby byl w miare klarowny.....

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O, nawet Konwaliowa potrafi być przydatna! Do galarety dodaj trochę sherry i rodzynki w tym alkoholu moczone i będzie pychota!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
THX:)!!

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie zawsze faszerowany sliwka i pieke nie nawidze galarety i jst pycha


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z magdą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A nie zgadzam się z forumką proponującą gotowanie schabu - nie wyjdzie to dobrze. Różnica w jakości mięsa będzie mniej więcej taka jak w kurczaku z rosołu i kurczaku pieczonym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie konwaliowa
ja nadziewam Śliwka mocno ziołami przyprawiam nacieram jescze oliwa z oliwek zeby suchy nie był i do piekarnika
pychotka
mam jescze w domku kawałek zjem dzisiaj mimo ze to piatek


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wg moich wiadomosci jesli chodzi o galarety to mieso wlasnie sie gotuje. ale to kwestia gustu. Ja np przepadam za gotowanym miesem, wole je nawet niz pieczone. Co kto lubi

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Racja micka, jak się robi taką galaretkę drobiową albo wieprzową z rozdrobnionym mięsem.
A jak się robi mięso w plastrach, to zazwyczaj się piecze - schab, karkówkę.
Rybę do galarety też się gotuje.
Oczywiście przepisów jest całe mnóstwo, ale poza pomysłem moim i uwagami pmagdaleny i o odcedzaniu galarety to jeszcze jakoś nik nic więcej tu nie dodał twórczego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorki, ale pominęłam - jeszcze cenna była uwaga agathy o galarecie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (431 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

pożyczka hipoteczna? (18 odpowiedzi)

moim rodzice mają mieszkanie własnościowe ( maja po 65.70lat) niestety ja niemam żadnej zdolności...

Legoland w Danii Aktualnie. Proszę o wskazówki (15 odpowiedzi)

Hej, Z racji tego że są tanie loty bezpośrednio do Legolandu planuję tam wycieczkę. Czy ktoś...

do góry