Widok

karmienie mieszane (ile ml itp)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Muszę moją Mała karmić na zmaine mieszanką i moim pokarmem - je tylko z butli więc odciagam. Mała ma miesiac i 3 dni, je 7 razy dziennie w sumie okolo 760ml. Przeczytałam ze powinna jesc w tym wieku 6 razy dziennie i tak tez jest na puszce od mleka. Powinnam wiec jej wydluzyc przerwy miedzy karmieniami? karmię co 3 godziny? Do lekarza sie nie mogę dopchać :/ wiec pytam tu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Generalnie dziecko powino jeść na mieszance co 3 godziny. Jednak są odstęstwa od tej zasady, pediatrzy mówią,że sztucznie też karmi się na rządanie. Moje dziecko nigdy nie jadło tj jest napisane na puszce. Na początku też miałam obawy, ale potem sama doszłam,ze dziecko to nie automat i je tyle ile potrzebuje. U nas pojawił się też inny problem. Jasiek zrobił sobie z butelki z mlekiem smoczka i jak zjadł, to potrafił po pół godz zwymiotować. Kupiłam smoczek i wszystko się unormowało. Jak miał 7tyg zrobił sobie 6godz przerwę nocną na spanie, a jak miał 2,5mca, to jadł o 20, a potem o 7 rano. a na puszce było napisane,że powinien jeść więcej. Nie ma reguły. Kazde dziecko jest inne. Sami wypracujecie schemat, grunt,że mała nie jest głodna i przybiera na wadze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sie zastanawiam czy nie za duzo je, tzn pokram moj ok bo chyba sie nie przeje ale nie chcialabym przedawkowac sztucznego... :/
moze mozesz mi jeszcze powiedziec, jak czesto po karmieniu mieszanym mały sie zalatwial? (kupka) bo nie mam jeszcze za duzego doswidczenia i się stresuje
ja też karmiłam swoim mlekiem i mieszanką peze około 2 mce, a potem już tylko sztucznie. na poczatku wypróżniał się co 2-3 dni, a potem codziennie.
Ja karmię od początku w systemie mieszanym, od dwóch tygodni coraz więcej karmię piersią, a mniej mlekiem modyfikowanym, ale częstotliwość kupek jest taka sama - kilka razy dziennie. Jak mała jadła więcej modyfikowanego, kupki były gęściejsze, zawierały więcej białych grudek, a teraz są rzadsze i czasem bez grudek.

Jeśli chodzi o ilość mleka, nie ma reguły, każde dziecko ma swoje preferencje - moja córa od początku jadła bardzo dużo modyfikowanego (jak ja prawie nie miałam pokarmu), było to dużo więcej niż podawały tabelki na puszce, a teraz potrafi zjeść zarówno 30ml jak i 150ml na raz.
image
image
Tez karmie systemem mieszanym.
Oliwier ma prawie 3 m-ce i je 5 razy na dobe (na opak. jest napisane ze powinien jesc 6x). Teraz spi od 19-5,30 takze jedno karminie mu wypadlo. Czasem zje tyle ile pownien, czasem mniej. Nie ma reguły.
Karmie nie czesiej niz co 2,5-3,5 h.

A kupki teraz ma co ok. 2-3 dni (czasem nawet co 4). I jest w porzadku - pytalam lekarza.
image
image
dzięki to się troche uspokoilam :)
Agnieszka, a jak go przestawiłaś na jedzenie 5 azy na dobe? rozumiem ze 6 wypadlo bo spi, ale na poczatku jadl czesciej pewnie?
Moja Mała je 7 razy na dobe i mysle jak by bylo pieknie jakby jadla 6 razy :) tylko nie wiem czy wydluzyc te odestepy do np 3,5h czy powinna wiecej spac w nocy.
W sumie to On sam sie przestawil (jezeli chodzi o noc).
Ale od początku karmienia systemem mieszanym przyzwyczajałam Go do jedzenia co 3h.
Jak płakał wczesniej to dawałam smoka albo herbatke.
U nas ten sposob zadziałał.
Na początku bardziej pilnowałam, zeby minely wlasnie te 3h, teraz Mały sam wie kiedy będzie jedzonko :))
image
image
Aha, na początku to mi nie wychodziło i jadł częsciej.
image
image
Jeżeli chodzi o odstepy w nocy, to u nas Mały wczesniej budzil sie o 24, potem o 3. Póżniej budzil sie dopiero o 3, a od jakichs 2-3 tyg. budzi się o 5.30.
Także myśle, ze z biegiem czasu, jak Twoja malutka będzie wiecej jadła, tez powinna przesypiać wiecej nocki. I problem sam sie rozwiąże :))
image
image
Agnieszka83 a jak Twoj Mały zaaczal pomijac jeden posilek to od razu jadl wiecej? tzn od razu nadrobil ta ilosc pokarmu innymi posilkami? czy nagle jadl mniej?
Jadl z piersi + 120 ml (taka ilosc zalecana x6).
Od wczoraj maly nie chce juz piersi wiec podaje mu 135 ml, czyli wiecej niz jest podane na opakowaniu . Pewnie nadrabia ta jedna "utracona" porcje.
image
image
Witam
Dziewczyny. Mój synek ma 2 miesiące, od około 2 tygodnie je w sposób mieszany bo się nie dojadał. niestety pojawiła się chyba jakaś rewolucja bo kupke robi raz dziennie i są to kupki obfite i dośc wodniste. Czy to normalne? Pozdrawiam
to, że robi 1 kupkę dziennie to nic niepokojącego :)

nasz od początku był karmiony mieszanie i potrafił robić nawet 7-8 kupek/mokrych bączków dziennie ;)

nie zdziw się też jak w kupie będą białe kuleczki :]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

do góry