Widok
karmienie mieszane (ile ml itp)
Muszę moją Mała karmić na zmaine mieszanką i moim pokarmem - je tylko z butli więc odciagam. Mała ma miesiac i 3 dni, je 7 razy dziennie w sumie okolo 760ml. Przeczytałam ze powinna jesc w tym wieku 6 razy dziennie i tak tez jest na puszce od mleka. Powinnam wiec jej wydluzyc przerwy miedzy karmieniami? karmię co 3 godziny? Do lekarza sie nie mogę dopchać :/ wiec pytam tu.
Generalnie dziecko powino jeść na mieszance co 3 godziny. Jednak są odstęstwa od tej zasady, pediatrzy mówią,że sztucznie też karmi się na rządanie. Moje dziecko nigdy nie jadło tj jest napisane na puszce. Na początku też miałam obawy, ale potem sama doszłam,ze dziecko to nie automat i je tyle ile potrzebuje. U nas pojawił się też inny problem. Jasiek zrobił sobie z butelki z mlekiem smoczka i jak zjadł, to potrafił po pół godz zwymiotować. Kupiłam smoczek i wszystko się unormowało. Jak miał 7tyg zrobił sobie 6godz przerwę nocną na spanie, a jak miał 2,5mca, to jadł o 20, a potem o 7 rano. a na puszce było napisane,że powinien jeść więcej. Nie ma reguły. Kazde dziecko jest inne. Sami wypracujecie schemat, grunt,że mała nie jest głodna i przybiera na wadze.
Ja karmię od początku w systemie mieszanym, od dwóch tygodni coraz więcej karmię piersią, a mniej mlekiem modyfikowanym, ale częstotliwość kupek jest taka sama - kilka razy dziennie. Jak mała jadła więcej modyfikowanego, kupki były gęściejsze, zawierały więcej białych grudek, a teraz są rzadsze i czasem bez grudek.
Jeśli chodzi o ilość mleka, nie ma reguły, każde dziecko ma swoje preferencje - moja córa od początku jadła bardzo dużo modyfikowanego (jak ja prawie nie miałam pokarmu), było to dużo więcej niż podawały tabelki na puszce, a teraz potrafi zjeść zarówno 30ml jak i 150ml na raz.
Jeśli chodzi o ilość mleka, nie ma reguły, każde dziecko ma swoje preferencje - moja córa od początku jadła bardzo dużo modyfikowanego (jak ja prawie nie miałam pokarmu), było to dużo więcej niż podawały tabelki na puszce, a teraz potrafi zjeść zarówno 30ml jak i 150ml na raz.
Tez karmie systemem mieszanym.
Oliwier ma prawie 3 m-ce i je 5 razy na dobe (na opak. jest napisane ze powinien jesc 6x). Teraz spi od 19-5,30 takze jedno karminie mu wypadlo. Czasem zje tyle ile pownien, czasem mniej. Nie ma reguły.
Karmie nie czesiej niz co 2,5-3,5 h.
A kupki teraz ma co ok. 2-3 dni (czasem nawet co 4). I jest w porzadku - pytalam lekarza.
Oliwier ma prawie 3 m-ce i je 5 razy na dobe (na opak. jest napisane ze powinien jesc 6x). Teraz spi od 19-5,30 takze jedno karminie mu wypadlo. Czasem zje tyle ile pownien, czasem mniej. Nie ma reguły.
Karmie nie czesiej niz co 2,5-3,5 h.
A kupki teraz ma co ok. 2-3 dni (czasem nawet co 4). I jest w porzadku - pytalam lekarza.
W sumie to On sam sie przestawil (jezeli chodzi o noc).
Ale od początku karmienia systemem mieszanym przyzwyczajałam Go do jedzenia co 3h.
Jak płakał wczesniej to dawałam smoka albo herbatke.
U nas ten sposob zadziałał.
Na początku bardziej pilnowałam, zeby minely wlasnie te 3h, teraz Mały sam wie kiedy będzie jedzonko :))
Ale od początku karmienia systemem mieszanym przyzwyczajałam Go do jedzenia co 3h.
Jak płakał wczesniej to dawałam smoka albo herbatke.
U nas ten sposob zadziałał.
Na początku bardziej pilnowałam, zeby minely wlasnie te 3h, teraz Mały sam wie kiedy będzie jedzonko :))