Widok

karta ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie - w którym tygodniu ciąży albo na której wizycie dostałyści3 kartę ciąży? Ja byłam u mojego gin 2 razy jestem w 10 tc i jeszcze takiej karty nie dostałam... wybieram się teraz do dr Olszewskiego bo nie jestem do konca zadowolona z mojego gin i jak myslicie mam o tą kartę poprosić?
Czy może taką kartę dostaje się dopiero jak się zdecyduje na lekarza prowadzącego???Kompletnie się w tym zagubiłam....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja byłam potwierdzić ciążę w 5 tyg. a w 7 tyg lekarz załozył mi kartę ciąży

ja jestem w 12 tyg. jeszcze nie mam karty, dziś mam wizytę, więc będzie karta
ja dostalam na pierwszej wizycie, to był 6tydz.
Hmmm dziwne. Mi od razu zalożyli na pierwszej wizycie w 8 tygodniu czy jakos tak. Lepiej zmien tego lekarza.

Ja miałam kartę założoną dopiero w 17 tygodniu, bo nie mogłam zdecydować się na lekarza prowadzącego.

Wielu lekarzy ma swoje zasady dotyczace zakładania karty ciąży, np. zakładają je po 10 tygodniu. Różnie mogą to pacjentki odbierać, bo generalnie lekarze sugerują tym samym, że trzeba być ostrożną w cieszeniu się z wczesnej ciązy, bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo jej utraty (i to w sposób całkowicie naturalny).
to, że lekarz jeszcze Ci jej nie założył, nie świadczy o tym, że jest zły!
Ja miałam ok 15 tygodnia. Może po prostu zapytaj?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja ginka założyła mi kartę ciąży w 16 tygodniu.

mi lekaz zalozyl karte ciazy jak bylam w 3 miesiacu bo powiedzial ze wtedy bedzie znikome ryzyko poronienia

image

ja kartę miałam założoną w 5 tc, nikt nie zakładał najgorszego!

GABI25 Mi Olszewski założył po 10 tc, będziesz z Olszewskiego zadowolona. Wypowiadałam się na forum o nim, poszukaj w wątkach. Pozdrawiam

nie przesadzajcie, że jak nie założy karty ciąży na pierwszej wizycie, to jest do bani, ja dziś miałam założoną-jestem w 12 tygodniu i w niczym mi to nie przeszkadza, ani nie ujmuje, zgadzam się z Agathą
Nie rozumiem co ma wspólnego załozenie karty ciąży z ryzykiem poronienia? Ciąża nie zaczyna sie od II trymestru tylko od I.

Dokladnie!!! Ja mialam zalozona na drugiej wizycie.

Dostałam kartę w 12 tyg. W sumie wcześniej nie była potrzebna, ja również nie upominałam się u lekarza. Sam założył na drugim spotkaniu:)

Nie sądziłam, że tak trudno to zrozumieć.

To taka "psychologia" według niektórych lekarzy. Jedne kobiety są z tego zadowolone, bo same stosują przesąd "nie zapeszać", inne będą się oburzać, że lekarze "zakładają najgorsze". Raczej zakładają, bo taka jest statystyka, niestety.
ja także dostałam dopiero w 12 tc, bo wtedy miałam robione pierwsze "ważne" USG i miałam ze sobą pierwsze wyniki morfologii i moczu, które wpisała od razu do karty.

ja dostałam w 8tc ale zgadzam sie z agatha...
jak byłam ten jeden raz w szpitalu, M spotkał kolege który przyjechał z żoną, ona właśnie była w ciazy ale dostała palamień, co się okazało dostała normalną miesiaczke - wiec nikt nie wyolbrzymia, tak juz jest i trzeba sie z tym pogodzic!ja sama liczyłam sie z tym że moge ja dostać ale nie dostałam i wiem, ze byłoby to normalne a zarazem przykre ...

Ja dostałam kartę w 10 tc . Moja lekarka twierdzi, że wczesniej nie ma takiej potrzeby. Inna lekarka, u której byłam na jednej tylko pierwszej wizycie (w około 5 tc) powiedziała mi, że o ciąży możemy mówic od 10-12 tygodnia. Nie kryła sie z tym i powiedziała mi to otwarcie, wcale sie nie oburzyłam ani nie byłam na nią zła. Byłam świadoma, że wszystko jeszcze może sie wydarzyć.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Szkola podstawowa nr 60 i nr 77 (3 odpowiedzi)

Prosze o opinie rodzicow, ktorych dzieci chodza do tych szkol. Co Wam sie podoba, co nie, jakie...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (177 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

wycieczki objazdowe (26 odpowiedzi)

Szukam informacji o wycieczkach objazdowych w Europie. Chodzi nam o zwiedzanie np. autokarem...

do góry