Widok

kiedy powiedzieć w pracy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
A jak myslićie kiedy można powiedzieć w pracy o ciąży. Czy czwarty tydzien to nie za wcześnie? Ale z drugiej strony chciałabym żeby wszyscy się cieszyli. No i dzisiaj było mi strasznie niedobrze. Więc może lepiej pwiedzieć, żeeby np. móc wyjść wcześniej itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja o ciazy powuiedziałam rodzinie w wigilie a w pracy po nowym roku

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja powiedziałam w 13 tygodniu

a ja w 6 tc, bo juz strasznie wymiotowałam i nie dalo sie dłuzej wymigiwać zatruciem
Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
Do 12 tygodnia wlacznie masz raczej obowiazek pinformowac pracodawce;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ta zależy tylko od Ciebie
jeśli pracujesz przy komputerze to pracodawca nie może zezwolić na pracę pow. 4 godzin, na resztę etatu powinien zapewnić ci zajęcie bez styczności z komputerami (do tego będzie potrzebne zaświadczenie od lekarza)
ja kierownikowi powiedziałam wcześniej, zaświadczenie do kadr przyniosłam po dwóch tygodniach (zaraz po wizycie u lekarza)
lekarz wpisał mi na zaświadczeniu 3 miesiąc, potem okazało się, że byłam w 2,5 miesiącu
raczej do 3 miesiaca nie masz takiego obowiazku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja powiedziałam na przełomie 5-6 miesiąca
właśnie mam ten sam problem :/
Jestem w trzecim miesiącu i nikt nie wie jeszcze, ale na razie nie mogę powiedzieć, dopiero pod koniec stycznia.
I trochę mam pietra że będą pretensje szefowej że tak późno informuję.
Jak się źle czułam to poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i dał mi parę dni zwolnienia bez zaznaczenia że jestem w ciąży.

Nie ma obowiązku informowania pracowacy przed końcem 3 miesiąca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a u mój pracodawca sam się mnie zapytał w którym tygodniu jestem, powiedział, że widać, że jestem w ciąży, ponoć po oczach:-)
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o ciąży.
U mnie dowiedzieli się pocztą pantoflową około 10 t.c.
jest obowiazek poinformowania pracodawcy ale do 3 miesiaca mozna z tym czekac.ja poinformowalam w 8 tyg bo musialam isc juz na zwolnienie gdyz czulam sie gorzej niż źle.gdybym natomiast pracowala dluzej to i tak bym poinformowala max do 3 miesiaca.
Ale chcaiłabym byc uczciwa tj. żeby byli przygotowani że mnie nie bedzie przez jakiś czas. I że mogę się źle poczuć :-)
Ale chcaiłabym byc uczciwa tj. żeby byli przygotowani że mnie nie bedzie przez jakiś czas. I że mogę się źle poczuć :-)
Oczywiście jeżeli liczysz na lżejszą pracę-czy przeniesienie n inne stanowisko w związku z ciążą to jasne, że informujesz pracodawcę, ale nie musisz- to twoja wola,ale jeżeli coś się stanie to zero pretensji do kogokolwiek.
jesli zaczniesz sie czuc bardzo zle wczesniej niz planujesz poinformowac pracodawce,to po prostu pojdź i powiedz ze ejstes w ciazy i juz.u mnie tak bylo.tyle,ze ja sie woogle nie stresowalam tym tematem...-kiedy powiedziec,jak powiedziec itp,bo moj pracodawca jest bardzo wporządku i wrecz nawet sie cieszy ze komus sie takie szczęście zdarzyło:)
ja też się nie stresuję. Tylko chciałabym żeby cały świat już wiedział :-)
to tym bardziej mozesz powiedziec:)
Ja też zastanawiałam się kiedy powiedzieć tym bardziej że mam umowę do końca roku. Niestety pewnej niedzieli zaczęłam plamić i trefiłam na pogotowie potem na zwolnienie. Powiadomiłam telefonicznie przełożonego. Bardzo wszyscy si ucieszyli że powiększy się nasz pion pracowniczy. Przedłużą mi nawet umowę na stałe. Wcześniej rozmawialiśmy że 4 razy już poroniłam :(. Teraz wszyscy mi kibicują i trzymają kciuki. Dzwonią codziennie i pytają jak się czuje. Życzę wszystkim mamusiom takich pracodawców. Maleństwo jest najważniejsze nie ma co się stresować rozmową bo każda ciężarna jest chroniona. Pozdrawiam.
dokladnie.ja rowniez zycze kazdej kobiecie
takiego pracodawcy i współpracowników jak w mojej pracy.
Na szczęście jeszcze tacy są:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry