Widok
klarmienie butlą 6 miesięczne niemowlę
dziewczyny, mam pytanko: ile razy karmicie swoje dziecię? Moja Zuzia dostaje mleko 4 razy na dobę i po południu jeszcze zupkę. Ostatnio nie bardzo ma apetyt i niechętnie chce jeść. Wydaje mi się że za dużo dostaje jedzonka.
Przeczytałam na opakowaniu mleka że takie dziecko powinno dostawać 3 razy na dobę mleko ale nie wiem czy jeszcze dodatkowo ma dostawać zupkę?? Czy wyłączyć jedno mleko i zamiast niego dać zupkę???
Jak to jest bo nie wiem. Niedawno przeszłam z piersi na butlę i zupełnie się pogubiłam.
Plis, poradzcie i napiszcie jak robicie ze swoim dzieciaczkiem??????????
Przeczytałam na opakowaniu mleka że takie dziecko powinno dostawać 3 razy na dobę mleko ale nie wiem czy jeszcze dodatkowo ma dostawać zupkę?? Czy wyłączyć jedno mleko i zamiast niego dać zupkę???
Jak to jest bo nie wiem. Niedawno przeszłam z piersi na butlę i zupełnie się pogubiłam.
Plis, poradzcie i napiszcie jak robicie ze swoim dzieciaczkiem??????????
musisz wstawiać posiłki zamiast
moja córeczka ma podna 7 m-cy i czyste mleko dostaje 3 razy na dobe, 2 razy kaszkę, obiadek i deserek, do tego przekąski - flipsy, ciasteczka hippa i biszkopty
u naS jest :
rano kaszka pszenna
mloeczko
obiadek deserek
kaszka mleczno ryzowa
mleczko na noc
mleczko w nocy
no i oczywiscie, herbatka pomiedzy posiłkami
a ilością, czli ml na opakowaniu się nie sugeruj, bo np moja corka zjada 2/3 albo 1/2 z tego co tam piszą :)
pozdrawiam
moja córeczka ma podna 7 m-cy i czyste mleko dostaje 3 razy na dobe, 2 razy kaszkę, obiadek i deserek, do tego przekąski - flipsy, ciasteczka hippa i biszkopty
u naS jest :
rano kaszka pszenna
mloeczko
obiadek deserek
kaszka mleczno ryzowa
mleczko na noc
mleczko w nocy
no i oczywiscie, herbatka pomiedzy posiłkami
a ilością, czli ml na opakowaniu się nie sugeruj, bo np moja corka zjada 2/3 albo 1/2 z tego co tam piszą :)
pozdrawiam
zmieniłam jej karmienie i dostaje 3 razy na dobe mleczko.
- 8:00 rano mleczko 210 ml,
-12:00 mleczko 210 ml,
-16:00 zupkę
-20:00 mleczko 210 ml
w ciągu dnia herbatki i soczki do picia oraz flipsy do podjadania, a nad ranem jak się przebudzi i smok jej nie zaspokoi to daję jej 100 ml mleczka .
Może być? Nie za mało ani nie za dużo???
- 8:00 rano mleczko 210 ml,
-12:00 mleczko 210 ml,
-16:00 zupkę
-20:00 mleczko 210 ml
w ciągu dnia herbatki i soczki do picia oraz flipsy do podjadania, a nad ranem jak się przebudzi i smok jej nie zaspokoi to daję jej 100 ml mleczka .
Może być? Nie za mało ani nie za dużo???
Madzia, deserków nie chce, codziennie jej podtykam ale nie chce. Czesem nawet zwymiotuje jedną łyżeczką :) Ale próbuję nadal. Wczoraj zjadła pół jabłuszka ale sama babrała rękoma w misce a potem dałam jej banana no i w sumie nawet sporo zjadła :)
Madziu, ale Ty karmisz Majeczkę piersią dlatego je znacznie częściej. Na opakowaniu mleka jest napisane że po skończonym 6 mies dziecko powinno jesc 3 razy na dobę butelachę + zupki itp., poza tym Zuzia nie chciała jeść częściej, dlatego jej to zmieniłam. Tylko się denerwowałam że nie ma apetytu. A teraz je z chęcią. Myślę że jej to nie zaszkodzi bo waży 9100 a ma 6 miesięcy hihi :)
Madziu, ale Ty karmisz Majeczkę piersią dlatego je znacznie częściej. Na opakowaniu mleka jest napisane że po skończonym 6 mies dziecko powinno jesc 3 razy na dobę butelachę + zupki itp., poza tym Zuzia nie chciała jeść częściej, dlatego jej to zmieniłam. Tylko się denerwowałam że nie ma apetytu. A teraz je z chęcią. Myślę że jej to nie zaszkodzi bo waży 9100 a ma 6 miesięcy hihi :)
Kamila o ona już nic ci nie je w nocy? to masz rewelacyjnie :)
u nas jest tak
8 :00 soczek przecierowy 100ml
10:00 deserk
13:30 mleko 170ml
16:00 soczek 120ml
17:20 obiadek
19:20 mleko 210ml
1 w nocy 150ml mleko
4-5 w nocy 150ml mleko, czasami flipsy ale mało 1,2 dziennie
u nas jest tak
8 :00 soczek przecierowy 100ml
10:00 deserk
13:30 mleko 170ml
16:00 soczek 120ml
17:20 obiadek
19:20 mleko 210ml
1 w nocy 150ml mleko
4-5 w nocy 150ml mleko, czasami flipsy ale mało 1,2 dziennie
[url=http://www.maluchy.pl]
[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.

Mój synek ma 5 miesięcy i trzy tygodnie. Karmię mlekiem sztucznym i moim, ale z butelki, bo cyca chłopak niedobry nie chciał. U nas to wygląda tak:
6.00 - 180 ml mleka modyfikowanego,
11.00 - 180 ml mleka modyfikowanego z dodatkiem 1-2 łyżeczki kleiku ryżowego, po mleczku pół słoiczka jabłuszka,
14.45 - obiadek,
18.00 - 180ml mleka z piersi,
19.00 - pół słoiczka jabłuszka,
21.00 - 180ml mleka modyfikowanego z dodatkiem kleiku ryżowego.
W ciągu dnia daję do popicia herbatki z kopru włoskiego lub rumiankową, bo tylko te nie mają cukru i soczki jabłkowy lub marchewkowy, a jak są problemy z kupką to nektar śliwkowy. Około 250 ml płynów na dobę.
6.00 - 180 ml mleka modyfikowanego,
11.00 - 180 ml mleka modyfikowanego z dodatkiem 1-2 łyżeczki kleiku ryżowego, po mleczku pół słoiczka jabłuszka,
14.45 - obiadek,
18.00 - 180ml mleka z piersi,
19.00 - pół słoiczka jabłuszka,
21.00 - 180ml mleka modyfikowanego z dodatkiem kleiku ryżowego.
W ciągu dnia daję do popicia herbatki z kopru włoskiego lub rumiankową, bo tylko te nie mają cukru i soczki jabłkowy lub marchewkowy, a jak są problemy z kupką to nektar śliwkowy. Około 250 ml płynów na dobę.
też uważam że w tym wieku dzieciątko powinno jeść zupki warzywne i deserki owocowe zamiast kaszki owocowej, tak naprawdę kaszka to tylko zapychacz a owocowe to już w ogóle sam cukier chyba
U nas nie ma konkretnych pór i ilości bo u małego różnie z apetytem
6- mleczko ok 90-120
9-kaszka gęsta(łyżeczką) 90
11-12 obiadek
15-16 samo mleczko ok 90
17-18 ok pół deserku (lub startego jabłka ćwiartka) bo owoców nie lubi
20-21 kaszka 150
A potem w nocy ok 3-4 samo mleko
U nas nie ma konkretnych pór i ilości bo u małego różnie z apetytem
6- mleczko ok 90-120
9-kaszka gęsta(łyżeczką) 90
11-12 obiadek
15-16 samo mleczko ok 90
17-18 ok pół deserku (lub startego jabłka ćwiartka) bo owoców nie lubi
20-21 kaszka 150
A potem w nocy ok 3-4 samo mleko
Hej,
moj maly ma 6 i pol miesioca
fachowcy radzo, ze do roku dziecko powinno wypijac ok 600ml mleka
do tego wprowadzamy pokarmy stale,na poczotek jedno skladnikowe
kazde dziecko je inaczej,pijoc mleko, czy jedzoc np. zupke samo Ci powie, kiedy ma dosc, bo bedzie albo odsuwac butle albo raz za razem wypluwac jedzenie(moze tez mu cos nie smakowac, wtedy nie narzucamy sie bo mozemy je co czegos calkowicie zniechecic, ale za jakis czas moze sie okazac, ze lubi np. marchewke ktoro wczesniej odrzucalo)
moj plan wygloda tak
ok 6 mleko 18o ml
9-10 mleko 180 ml
ok 12 obiadek, zupka albo z gerbera ok 3/4 malego sloika albo sama gotuje marchewka ,ziemniak, kalafior
14 mleko 180ml
ok 16 owoc np. pol malego banana i pol jabuszka zmikosowane
ok 18. 30-19 mleko 210 ml + 2 lyzeczki kaszki
takie dawki mleka mu przygotowuje, ale nie zawsze wypija wszystko
kolezanka podaje mleko 150-180 ml tez 4 razy i tez jest ok
ok 2 razy w tygodniu malenstwo powinno dostac miesko, np. cwiartke piersi z kurczka mozna zmikosowac z zupko
powoli mozna rozszerzac jadlospis
o jogurciki, chrupki kukurydziane, cistka dla niemowlot, inne
wazne tez aby malentwo popijalo miedzy posilakmi
najlepiej nauczyc je pic wode przegotowano,pomaga w trawieniu i nie ma pustych kalorii, ale so tez fajne granulowane herbatki malinowa np.
co do kaszek: najlepiej podobno podawac na wieczor aby baby bylo bardziej syte i przesypialo noc
doczytalam rowniez, ze jesli baby dobrze wygloda nie ma potrzeby podawania czesciej
to moje male doswiadczenie
mam nadzieje, ze cos znajdziesz dla siebie i Twojego baby
pozdrawiam
moj maly ma 6 i pol miesioca
fachowcy radzo, ze do roku dziecko powinno wypijac ok 600ml mleka
do tego wprowadzamy pokarmy stale,na poczotek jedno skladnikowe
kazde dziecko je inaczej,pijoc mleko, czy jedzoc np. zupke samo Ci powie, kiedy ma dosc, bo bedzie albo odsuwac butle albo raz za razem wypluwac jedzenie(moze tez mu cos nie smakowac, wtedy nie narzucamy sie bo mozemy je co czegos calkowicie zniechecic, ale za jakis czas moze sie okazac, ze lubi np. marchewke ktoro wczesniej odrzucalo)
moj plan wygloda tak
ok 6 mleko 18o ml
9-10 mleko 180 ml
ok 12 obiadek, zupka albo z gerbera ok 3/4 malego sloika albo sama gotuje marchewka ,ziemniak, kalafior
14 mleko 180ml
ok 16 owoc np. pol malego banana i pol jabuszka zmikosowane
ok 18. 30-19 mleko 210 ml + 2 lyzeczki kaszki
takie dawki mleka mu przygotowuje, ale nie zawsze wypija wszystko
kolezanka podaje mleko 150-180 ml tez 4 razy i tez jest ok
ok 2 razy w tygodniu malenstwo powinno dostac miesko, np. cwiartke piersi z kurczka mozna zmikosowac z zupko
powoli mozna rozszerzac jadlospis
o jogurciki, chrupki kukurydziane, cistka dla niemowlot, inne
wazne tez aby malentwo popijalo miedzy posilakmi
najlepiej nauczyc je pic wode przegotowano,pomaga w trawieniu i nie ma pustych kalorii, ale so tez fajne granulowane herbatki malinowa np.
co do kaszek: najlepiej podobno podawac na wieczor aby baby bylo bardziej syte i przesypialo noc
doczytalam rowniez, ze jesli baby dobrze wygloda nie ma potrzeby podawania czesciej
to moje male doswiadczenie
mam nadzieje, ze cos znajdziesz dla siebie i Twojego baby
pozdrawiam
My od poczatku grudnia wprowadzamy inne pokarmy ale nadal karmie piersia i nie podaje mm. U nas obecnie to wygla tak:
- pierwsze sniadanko około 6-7 pierś
- II śniadanko 8-9 gęsta kaszka z dodanym jakimś owockiem (nie kupuje smakowych tylko takie bez cukru i dodaje banana, jabłko, gruszke itd)
- 12-13 obiadek (warzywa z mieskiem lub z ryba)
około 18-19 jest kolacja (kaszka lub jakieś warzywka)
około 20-21 pierś na dobranoc
Jak Młody jest głodny to dostaje cycka na żądanie (staram sie tylko aby pory innych niz mleko pokarmów były mniej wiecej takie same)
Do picia po posilku dostaje wode ale potrafi zazadac cycka :)
- czasami daje flipsy ale staram sie nie za duzo
- pierwsze sniadanko około 6-7 pierś
- II śniadanko 8-9 gęsta kaszka z dodanym jakimś owockiem (nie kupuje smakowych tylko takie bez cukru i dodaje banana, jabłko, gruszke itd)
- 12-13 obiadek (warzywa z mieskiem lub z ryba)
około 18-19 jest kolacja (kaszka lub jakieś warzywka)
około 20-21 pierś na dobranoc
Jak Młody jest głodny to dostaje cycka na żądanie (staram sie tylko aby pory innych niz mleko pokarmów były mniej wiecej takie same)
Do picia po posilku dostaje wode ale potrafi zazadac cycka :)
- czasami daje flipsy ale staram sie nie za duzo
u nas jest mniej wiecej tak:
6:00 mleko mm 180 ml
8:30 kaszka mleczno-ryżowa na gęsto podawana łyżeczka-tak mniej więcej 100 ml
11:30 obiadek /woda do popicia
14:30 deser owocowy / woda do popicia
17:00 mleko mm 180 ml
19:30-20:00 mleko mm 210 ml
do picia tylko letnia woda przegotowana
od święta ze 2-3 flipsy
6:00 mleko mm 180 ml
8:30 kaszka mleczno-ryżowa na gęsto podawana łyżeczka-tak mniej więcej 100 ml
11:30 obiadek /woda do popicia
14:30 deser owocowy / woda do popicia
17:00 mleko mm 180 ml
19:30-20:00 mleko mm 210 ml
do picia tylko letnia woda przegotowana
od święta ze 2-3 flipsy
Witam mam 6 miesieczna Coreczke i karmie ja tak; rano o kolo 9 jak wstanie mleko 120 bo mi wiecej nie wypije ogolnie nigdy nie wypila wiecej niz 150ml mleka potem o godz 10;30 daje jej kaszke idzie spac wstaje daje mleko o godz 14 dostaje obiadek do po picia dostaje po jakies 30 min herbatke potem juz jest caly dzien na mleku i o gdz 17 dostaje owoce lub ciasteczko poradzcie mi czy wszystko robie ok jestem nie odswiadczona mama i nie ma mi kto poradzic pozdrawiamy
Mój syn ma 6 miesięcy waży 7100 i u nas wygląda to mniej więcej tak
ok 6/6.30 - mleko max 120,
ok 10/10.30 - mleko ok 140 z kaszką bądź kleikiem kukurydzianym bo bardzo lubi,
ok 13.30/14.30 obiad cały mały słoiczek, czasem jak z dużego to bywa 3/4 ale sporadycznie,
ok.17/17.30 owoce świeże lub ze słoiczka czasem z jogurtem, czasem z serkiem(ilościowo tak jak przy obiedzie)
ok 19 mleko z kaszką manną, lub jakąś owocową
i spać
a w nocy ok 1/2 mleko ok 120
Międzyczasie soki, woda,
ok 6/6.30 - mleko max 120,
ok 10/10.30 - mleko ok 140 z kaszką bądź kleikiem kukurydzianym bo bardzo lubi,
ok 13.30/14.30 obiad cały mały słoiczek, czasem jak z dużego to bywa 3/4 ale sporadycznie,
ok.17/17.30 owoce świeże lub ze słoiczka czasem z jogurtem, czasem z serkiem(ilościowo tak jak przy obiedzie)
ok 19 mleko z kaszką manną, lub jakąś owocową
i spać
a w nocy ok 1/2 mleko ok 120
Międzyczasie soki, woda,
to mój w porównaniu do waszych dzieciaczków to jakiś głodomór :D
19 maja skończy pół roczku a nasz dzień wygląda tak:
5:30 - 240ml mleka z miarką kaszki ryżowej
10:30 - 200ml mleka z miarką kleiku ryżowego lub kukurydzianego
12:30 - 13:30 - 200ml zupki / obiadku
15:30 - deserek (około 120-150ml)
19:00 - 240ml mleka z miarką kaszki z dodatkiem glutenu (i śpi już do tej 5:30)
między deserkiem a mlekiem kaszka ryżowa ze 150ml mleka
poza tym oczywiście soczki, herbatki...
19 maja skończy pół roczku a nasz dzień wygląda tak:
5:30 - 240ml mleka z miarką kaszki ryżowej
10:30 - 200ml mleka z miarką kleiku ryżowego lub kukurydzianego
12:30 - 13:30 - 200ml zupki / obiadku
15:30 - deserek (około 120-150ml)
19:00 - 240ml mleka z miarką kaszki z dodatkiem glutenu (i śpi już do tej 5:30)
między deserkiem a mlekiem kaszka ryżowa ze 150ml mleka
poza tym oczywiście soczki, herbatki...
Tuczony? Nie wiem czym.. u Nas jest całkiem podobnie a dziecko najwięcej przybieralo na piersi.. pół roku skończone z wagą 8050 kg.
Rano ok 6-7 dziecko je pierś
ok 9 kaszka na mleku modyfikowanym (z owocami lub bez) ok 100ml
11-13 pierś (na żądanie)
14-15 obiadek (tutaj różnie do tej pory kupowałam gerberki z mięskiem i ważywami albo robiłam zupki jarzynowe) ok 150 ml
16-17 deserek (owoce przecierane) potrafi zjeść cały słoiczek ok 100-120 ml
Pomiędzy pierś na żądanie
19:30 - 20:30 kaszka manna na mleku modyfikowanym 100-120 ml
I przed spaniem pierś..
W nocy na żądanie pierś ok 1-3 razy.
W ciągu dnia oczywiście woda i lub herbatka rumiankowo koperkowa.
Rano ok 6-7 dziecko je pierś
ok 9 kaszka na mleku modyfikowanym (z owocami lub bez) ok 100ml
11-13 pierś (na żądanie)
14-15 obiadek (tutaj różnie do tej pory kupowałam gerberki z mięskiem i ważywami albo robiłam zupki jarzynowe) ok 150 ml
16-17 deserek (owoce przecierane) potrafi zjeść cały słoiczek ok 100-120 ml
Pomiędzy pierś na żądanie
19:30 - 20:30 kaszka manna na mleku modyfikowanym 100-120 ml
I przed spaniem pierś..
W nocy na żądanie pierś ok 1-3 razy.
W ciągu dnia oczywiście woda i lub herbatka rumiankowo koperkowa.