Widok

kleszcz u 1,5 rocznego dziecka, postepowanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Proszę o pomoc, czy ma Ktoś może doświadczenie z kleszczem u małego dziecka.
Dzisiaj wieczorem przy kąpieli zauważyłam kleszcza na rączce, zewnętrna część przedramienia. W koło czerwone miejsce i lekko wybrzuszone,całość mniej niż 1cm, kleszcz mały.
Proszę o Wasze doświadczenia objawy i postępowanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jakbym na twoim miejscu jechała do szpitala żeby go wyjęli!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Kleszcz już wyjęty, nie czekaliśmy. Może nie powinniśmy tego robić - ale tak postąpiliśmy już,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja z tych nerwowych matek więc napewno chwyciłabym dzieciaka i od razu po kąpieli pojechała na izbę przyjęć do szpitala.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie wiem czy są jakieś testy na boreliozę ale teraz musicie obserwować czy dzieckiem wszystko o.k.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do pediatry, dostaniecie antybiotyk i za jakiś czas trzeba zrobić badania.
tak czytałam, że testy dopiero po 6 tygodniach od ukąszena można robić,
raczej staram się nie panikować..., nie chciałam straszyć dziecka, nocnymi wyjazdami szpitalnymi... no nie wiem moze nieslusznie... (może gdybym nie była w zagrożonej ciąży- 34 tydzień i założony szew) to podjęabym inna decyzję na już...
Z pediatrą oczywiście się skontaktuję;

Tak się staraliśmy unikać wszelakich antybiotyków- ale widać tutaj chyba polegniemy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie roczna córeczka złapała kleszcza nad uchem, zdażył się już wpiąć jak go zauważyłam ale jeszcze był płaski, pojechałm szybko na ostry dyżur bo sama nie mogłam go wyjąć, córa się bardzo wierciła..kazali obserwować czy miejsce wokół sie nie zmienia, temp, wymioty itd..na szczęście nic nie było..po 6 tyg. zrobiliśmy badania z kwrwi na bolerioze przeciwciała M i G tak zaleciła nam nasza peditra ze wczesniej nie należy wykonywac tych badać, było wszytsko ok:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monia u nas też taki jakby nie napity... gdyby to nie było tak łatwo dostępne miejsce to sami byśmy nie usuwali; - a w głowie to już w żadnym wypadku...
A czy było widać czerwone miejsce?- czy zupełnie blade?

(ja jak miałam raz jedyny kleszcza to nie miałam nc czerwonego tylko ten kleszcz- ale za to cały pod skórą.
A ten u Synka to wystawał...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No na główce dużo ciężej bo jeszcze włoski dość długie więc ciężko było..:) u nas raczej było blade, czerwone się zrobiło po wyciąganiu bo lekarzowi tez było cięzko ale na 3 dzień to już szukałam tego ukucia... kleszcze był płaski i malutki, w pierwszej chiwli myślałam ze to jakiś mały strupek ale jak się przyjrzałam odsłoniłam wloski to jednak okazało sie ze to kleszcz..:/moja pediatra zaleciła mi ze mimo braku objawów ..gorączka , wymioty itp dla własnego spokoju wykonac badanie na bolerioze i tak tez zrobilam, przynajmniej człowiek spokojny..
mąż też w pierwszej chwili na moje pytane co to odpowiedziął strupek, mi to nie pasowało- takie lekko zaczerwieienie. (może dlatego że w takim dostępnym mejscu- i łatwo rękawem drażnił... :( )
jak się przyjrzałam to było wiadomo że to kleszcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście bardzo dziękuję za odzew i proszę o więcej...
jesli by sie okazało ze jest to bolerioza to powinien pojawic się okrągły czerwony rumień dookoła ukąszenia,jesli go nie ma to nic dziecku nie jest.Ale oprócz boleriozy jest jeszcze jedna grozna choroba powodująca wysoką gorączke i objawy grypopodobne.
Po wyjęciu kleszcza zawsze robi sie zaczerwienienie ale obserwój czy nie zrobił sie ten rumien
przerabialiśmy temat kleszczy wielokrotnie.. i u dziecka również kleszcz płaski nie napity wyciągałam sama po wyciągnieciu zaczerwienienie zgrubienie /to reakcja zazwyczaj taka jest/ smarowane fenistilem po paru dniach znikało. Oczywiście kleszcza trzeba obejrzeć czy wyciągniety w całości tzn czy ma ryjek odnóża, jak nie ma to trzeba na pogotowie. Dziecku nic nie było badania ok. U męża były z kolei duże odczyny ale nie był to rumień wędrujący /czyli od miejsca wkręcenia kleszcza rozchodzi się sama obwódka czerwona/ profilaktycznie miesiąc antybiotyku wyniki ok.
Ogólnie trzeba obserwować, ale nie panikować :) no i jak ktoś nie umie wyciągać kleszcza to się nie zabierać do tego. A kleszcza usuwać najlepiej pęsetą łapiąc najbliżej przy skórze nie naciskając na tułów i wykręcając w lewo zdecydowanym ruchem /kleszcz wkręca sie w prawo/ rankę zdezynfekować
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie musi być rumień , żeby była borelioza !!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
niestety moze nie byc rumienia wcale a bolerioza moze być , poczytaj na stronie o boleriozie ..mialam podobny przypadek syn mial kleszcza na lopatce , wyjęłam go , byl na samym wierzuchu, nie opity jeszcze maleńki , nie bylo czerwonego nic a nic nawet najmniejszego śladu ...ja nie poszlam po antybiotyk ale gdyby bylo male zaczerownienie to chyba już bym poszła jednak .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
zgadza sie, nie we wszystkich przypadkach ale w wiekszosci,
natomiast nie wykreca sie juz kleszcza bo moze sie "zestresować" i zwymiotować ;) wiem brzmi to smiesznie ale tak jest.
Chwyta się mocno kleszcza, tak blisko skóry, jak tylko możliwe i pewnym ruchem odrywa sie go od skóry.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
polecam strone o kleszczach!!:
http://www.kleszczeinfo.pl/o-kleszczach/o-kleszczach/
Bardzo Dziękuję i oczywiście proszę o więcej.
Kontaktowałam się z pediatrą, kazał obserwować, antybiotykoterapii profilaktycznie nie stosuje się.
Nie jest toównież przeciwskazanie do szczepienia - choć się boję bo to odra swinka rozyczka)
Mogę pryanie zbadac kleszcza- ale szukam gdzie to zrobic i nie widze- nawet nie wiem jaki to koszt..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://med.cbdna.pl/pl/genetyczne-badania-kleszczy-diagnostyka.html

pakujesz kleszcza i wysyłasz. drogo, ale borelioza to poważna choroba i... każdy sam ocenia czy warto;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry