Widok

kolki u 1,5 rocznego dziecka- pomocy!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam ogromną prośbę. wiele razy uzyskałam od was, dobre rady, może i teraz mi pomożecie. Nie bardzo wiem o co chodzi z moją 1,5 roczną córą. Pojawiły się u niej kolki!!! w tym wieku- aż dla mnie nie możliwe, tym bardziej że nie miała wcześniej kolek jako takich- raczej bule brzucha spowodowane nietoler. laktozy. z tej nietolerancji wyrosła jakieś 6 miesięcy temu. od 6 miesięcy dostaje to samo mleko z laktozą, a od tyd. między 23-24 budzi się z potwornym płaczem, przez 1h nie jesteśmy w stanie jej uspokoić, wygina się pręży, kopie. w niedziele byliśmy na pogotowiu bo nie wiedziałam co się dzieje- mała wpadła w histerię, nigdy się tak nie zachowywała. zrobiono jej usg i oprócz b. dużej ilości gazów, wszystko jest w porządku. jedyna zmiana w jej diecie w ost. tyg. to herbata czarna ale rozcieńczona z wodą żeby nie była taka można plus łyżeczka cukru do tego (pomysł dziadków i teraz dziecko żąda herbaty), ost. piła po 2 szklanki dziennie- czy myślicie że stąd te problemy kolkowe? dziś odstawiłam herbatę- zobaczymy co będzie. po drugie jak mogę pomóc córce? w momencie kolki, nie daje się dotknąć, szarpie się więc o żadnym masowaniu brzuszka czy robieniu rowerków nogami nie ma mowy:/ z kolei od 2 dni dostaje lek przeciw bólowy- ale nie chce codziennie dziecku do póki to nie przejdzie, podawać leków:/ w ciągu dnia i przed zaśnięciem dziś daliśmy jej krople bobotic i wymasowałam jej brzuszek przed snem. co jeszcze mogę robić żeby nie dopuścić do kolki lub jak ulżyć nie farmakologicznie gdy atak już jest? będę wdzięczna za podpowiedzi, nie mogę patrzeć jak 3 dni z rzędu córcia się męczy:(. p. kolki ma tylko w nocy. w ciągu dnia nic się nie dzieje. aktualnie właśnie ząbkuje- te najgorsze ząbki, czy to może być jakoś powiązane?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
może daj do spania termofor do brzuszka? mi pomaga troszkę- też miewam kolki :/
nie mam innego pomysłu na niefarmakologiczne pomoce...
a z leków to może espumisan?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może woda koperkowa? wiem, że bardzo dużo rodziców zawdzięczało jej spokojne noce ;) ja też ;)
teraz jest ciężko dostępna a aptekach ale przez internet można kupić
http://www.ibobo.pl/sklep/na-kolke/woda-koperkowa-woodwards-gripe-water-150ml/c24/1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zaparz jej kminek w ziarenkach...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój synek też miewa kolki czasami, ma prawie 2 lata. Zawijam w kocyk i noszę, tulę, nawet jak się wyrywa na początku, to po jakimś czasie przestaje. A jak jes bardo źle to niestety podaje espumisan w kropelkach, ale wtedy przez 3-4 dni codziennie wieczorem do mleka i na jakiś czas mam spokój.
Spróbujcie wodę koperkową, u nas się sprawdziła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Codziennie probiotyki a jak wystepuje kolka to dac Viburcol.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry