Widok

konferencja ekonomiczna Kaczki?

Powiem szczerze podoba mi się ten pomysł, czyżby debile zwani inaczej politykami zaczęli wreszcie myśleć? Balcerowicz, CAS, Gomółka, Petru..wow podoba mi się.

http://www.tvn24.pl/pis-zaprasza-ekonomistow-24-wrzesnia-specjalna-konferencja,275480,s.html

Byleby tylko nie wyszła z tego kolejna komedia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja wolę sytuacje, w której istnieje alternatywa od tej bez alternatywnej

alternatywa to taki badziew, który pozwala na więcej niż jedno rozwiązanie, z alternatywy nie potrzeba korzystać...

alternatywa gruzińska umacnia sytuacje Europy, także w rozmowach z Rosją

i Ty dobrze o tym wiesz,

ta wiedze i wizje mial Prezydent Kaczyński
a nie tak dawno rowniez konserwatywna prasa brytyjska to podnosila...

...

Europa daje d*py na wielu obszarach, Gruzja to przykład pierwszy z brzegu aczkolwiek niezwykle istotny
prawdziwy dramatem jest to, ze Europa przegrala juz swoja szanse w Afryce... weźmy taki bogaty w ropę Sudan Południowy... Chiny miały swoich ambasadorów tam jeszcze przed powstaniem tego państwa?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gruzja jedyną alternatywą? Ty chyba nie byłeś w Gruzji^_^

Już wolę za partnera Rosję, niż nieprzewidywalnych kaukaskich górali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
pierwsz grafika bezwartosciowa w tym kontekscie

druga jak najardziej - ok

teraz Hal dziecko jak jeszcze nie kumasz, to zobacz panstwa sasiednie wzgledem Gruzji i to w jakich wplywach sie znajduja

Gruzja to jedyna altenatywa dla kierunku wschodniego, nie kontrolowanego przez Rosje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Popatrzyłem...a teraz Ty popatrz i powiedz, co widzisz ^_^

image

A tu bardziej szczegółowo i szerzej (gazociągi)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hal

spójrz na mape, spojrz na ropociagi i gazociagi, to zrozumiesz

KK

nie rozumiesz co zlego ue zrobila Polsce?
poczytaj eurosceptyków, to sie dowiesz
zwlaszcza brytyjskich...
~
Tu się z Tobą zgodzę mi tez się marzy Polska innowacyjna z silnym przemysłem i eksportem i bez tej dramatycznej emigracji młodych. Zauważ jednak że Szwajcaria i Norwegia mają bardzo specyficzne położenie geograficzne, które predysponuje je do neutralności. My znajdujemy się między przysłowiowym młotem a kowadłem. Nie możemy być krajem neutralnym i nie możemy być krajem wschodnim. Poza tym co takiego UE nam złego uczyniła? Ja widzę jedynie, że mamy bajzel na własnym podwórku, który musimy sami posprzątać: przerost administracji, zbyt wysokie koszta zatrudnienia, brak mocnej polityki prorodzinnej, przerośnięte prawo podatkowe, bardzo słaba obsługa dotacji oraz niejasne układy w polityce regionalnej. To jest wina naszych politykusów a nie UE.
a jakie znaczenie ma "wolna Gruzja" dla Europy? o_O
dlaczego mamy sie odcinac od zachodniego rynku zbytu?
pisze przeciez jasnop, ze mamy wystapic z ue a wstapic do europejskiego obszaru gospodarczego - czyli uzyskalibtsmty taki status jak np. szwajcaria, norwegia, tj. dostep do wolnego rynku, swobody wolnego rynku, strefa schengen etc.
- to by zostalo, znikla by tylko polityczna zaleznosc od ue, zakazy np. udzielania pomocy publicznej, odyzkslibysmy takze suwerennosc w stanowieniu prawa

poza tym, dobrze, ze Polska czerpie z sasiedztwa bogatych Niemiec,
ale marzy mi sie Polska, ktora nie bedzie tylko dostawca pol-produktow i taniej sily robocze a raczej Polska innowacyjna, z silnym przemyslem i eksportem rodzimych produktow
wowczas zachod Europy bylby tylko jednym z kierunkow eksportu ale glownym powinien byc wschod... ten bliższy i dalszy
FF
Nikt nie odbiera prezydentowi Kaczyńskiemu czci, ani ugrupowaniom eurosceptycznym prawa do głosu. Możemy się nie zgadzać, ale nie musimy obrażać i wygrażać. Sam pochwaliłem idee konferencji ekonomicznej PISu, mając nadzieje że nie dadzą plamy.

~
Nie wziąłeś jednego pod uwagę: polska gospodarka jest uzależniona od koniunktury w Europie np: 30% polskiego eksportu idzie do Niemiec. Jeżeli się odetniemy od zachodniego rynku zbytu to handlować będziemy mogli jedynie na niedzielnych bazarach. Nie ma dziś karju na świecie który gospodarczo jest samowystarczalny.
i halewicz i mu podobni schizole moga mowic co chca o Prezydencie Kaczyńskim

ale ten profesor prawa pracy, rozumiał lepiej niż 3/4 polityków w Europie, takie kwestie jak znaczenie wolnej Ukrainy dla bezpieczenstwa Polski i dla Europy, czy znaczenie wolnej Gruzji dla Europy

do tego Jego sceptycyzm wobec traktatu lizbonskiego byl proroczy i genalny

halewiczem i jemu podobni ciesza sie, ze Polska jest cool i przyjela traktat lizbonski, ciekawe czy wiedza tylko, co trakta lizbonski zmienil

czy wiedza to, ze unia do jakie wstepowalismy nie ma nic wspolengo zobecna unia, ani z uni gwarantujaca rozwoj panstw w latatch 70. 80. i 90.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
socjaldemokratyczny moedel Europy

to powedz KK jak jesc ciastko i miec ciastko

jak to zrobic, zeby panstwa Europy przestaly sie zadluzac a zaczely splacac zobowiazania - przy utrzymaniu socjaldemokratyczngeo modelu europy

jak zagwarnatowac godne emerytury, bezplatna sluzbe zrobie, renty w przypadku inwalidztwa, itp

bo jak narazie te wszystkie bajery sa gwarantowane na kredyt
kreydt, ktory beda musialy spalacac przyszle pokolenia

jest to dla mnie cholernie niemoralne

europa to fajne miejsce do zycia obecnie, perpspektywy ma natomiast guaniane

dlatego nie ma co sie ogladac na europe,
nie ma co sie ogladac na koszmar jakim jest unia europejska (btw KK jako clzowiek oczytany, zapewn natrafiles juzna wiele wypowiedzi w tym szanowanych politykow - ze euro bylo projektem o poczatku politycznym, skazanym na kleske, wprowadzonym tylko po to, zeby wywolac kryzys a nastepnie wykorzystujac reguly zarzadzenia kryzysowego, doprowadzaic do jeszcze glebszej integracji eu, oczywiscie pod egida niemiec bo euro to waluta niemiec, ze stopami procentowymi korzystnymi dla niemiec, wspierajaca i subsydiujaca niemiecki eksport na swiecie)

i trzeba budowac silna Polske, z silna waluta, przemyslem, bezpieczna energetycznie, z nowoczesnym wojskiem, Polske, ktora za 30 lat bedzie liczyła 50 a nie 30 mln mieszkancow

i naprawde nie ma cos sie ogladac na UE
najpiekniejszym scenariuszem dla Polski byloby skorzystanie z ostatniego budzetu UE z ktorego otrzymamy srodki a nastepnie wystaopienie z UE i wstapienie tylko do europejskiego Obszaru Gospodarczego

- tak mozna zjesc ciastko i miec ciastko

celem politykow dzis powinno byc to, zeby za 20 lat w Polsce zylo sie rownie dobrze albo i lepiej niz obecnie

dlatego polityk, ktory mowi, ze zyj sie tu i teraz i nie jest od tego zeby komus sprawiac przykrosc, to zaden polityk a kawal łajzy
~..
Dlatego mówię żeby nie potępiać konserwatystów. I masz racje że zbiorowa dyskusja lub marsz jest cudem demokracji. A ja w demokracje wierze. Ale pamiętaj również, że od marszy zaczęło się wiele negatywnych rzeczy w historii ( nie będę wymieniał bo po co) i należy bardzo uważać by poprzez zwalczanie ognia ogniem nie wzniecić pożaru. Tego właśnie się ludzie boją: że te narodowe sztandary zamienią się w zaciśnięte pieści.

Osobiście wierze w socjaldemokratyczny model Europy i fakt, że świat zachodni zjednoczy się na gruncie cywilizacyjnym ponad podziałami narodowymi. Taki był plan po II wojnie i na tym Europa zbudowała pokój.
większość z was to polityczni idioci a tylko dlatego iż wierzycie złodziejami i ludzią bez honoru że są dobrymi wujkami główna zasada NIE WIERZYĆ IM ani rąbanemu tuskowi ani ciepłej kaczce .Jedyny polityk który był dla narodu skonał a jego bracki pasuje na pasztet
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Marsz, Marsz.. tak sie nawet zaczyna nasz hymn, wiec dlaczego mają nie maszerować?

marsz to zdrowie i pomaga na prostate (zgodnie z ostatnimi unijnymi sloganami)

do tego jezeli jest jeszcze dobry powod do maszerowania i piekna pogoda, to nie ma co, trzeba maszerować

poza tym KK jak tak lubisz historie, zobacz ile to bylo w historii marszy, ktore zmienily dany kraj... i nie mam na mysli chin a np. amerykańską kulture polityczną

marsz jest cały czas nowoczesną formą artykułowania swoich racji

fenomenem jest marsz niepodległości,

bo można mówić co się chce, ale w jeden dzień ok 30 tys mlodych ludzi zjezdza do stolicy i odbywa pochod z flaga...

to jest prawdziwa sila, oczywiscie w tvn24 tego nie pokaza, pokaza za to jakis bandytow i chuliganow co podpinaja sie pod ogon marszu i robia zadyme

na youtubie sa filmiki jak marsz wygladal naprawde

tak samo marsze w miesiecznice... tam nie przchodzi 5 moherowych babc skandujacych glupie hasla.. to tylko media pokaza 5 takich babc, tam przychodz akilkutysieczne tlumy ludzi o roznych pogladach

takich, ktorzy rozumieja co sie stalo 9 kwietnia,
czyli rozumieja to, ze stalo sie cos nie pojetego, cos do tej pory nie wyjasnionego i cos o czym nie mozna zapomniec

w kontrze do nich sa lemingi, ktore juz godzine po katastrofie znaly wytlumaczenie - jedno z wielu na uzytek masy lemingow np. kaczynskie kazal ladowac albo wina mgly albo wina pilotow alo wina pijanego generala albo wina jaroslawa kaczynskiego albo stary polski sprzet... i do tej pory taki leming swiecie wierzy w jedna wersje, chociaz nie jest ekpertem ani od wypadkow lotniczych, ani od innych spraw, do tego nie posiada nawet ulamka prawdziwej wiedzy

o smolensku prawde napisza za minimum 200 lat (jezeli bedzie jeszcze kto mial pisac po polsku), byc moze okaze sie, ze prawda byla banalna (brzoza, zla pogoda), a byc moze nie - w kazdym razie zeby to okreslic trzeba miec dostep do wszystkich mozliwych materialow, takze rosyjskich i wywiadow zagranicznych
Coś w tym jest, ale zauważ że to już inny czas historyczny. Dziś moment, w którym sercami mas zawładnęłaby jakąś ultra skrajna polityka nienawiści to musiałby być moment totalnego zawalenia się systemu. I to takiego po całości: krach euro + hiperinflacja dolara. Wtedy wiadomo efekt domina: padają kraje które z żyją z handlu z zachodem: Chiny, Indie, Rosja, Brazylia, oraz rozpadają się instytucje międzynarodowe. W takiej sytuacji faktycznie rozpętałoby się piekło a do władzy doszliby jeźdźcy apokalipsy. Mniej więcej taki scenariusz rozegrał się w latach 1925 -31 i padło na Niemców. Czy dziś coś takiego mogłoby się powtórzyć? Osobiście nie wierze w taki scenariusz, choć historia zaskakiwała wiele razy ludzkość w najbardziej bezpiecznych czasach. Np. krach cesarstwa rzymskiego w połowie III w n.e., na skutek dewaluacji monety. Ostatnio czytałem, że to co najbardziej uderzyłoby w naszą cywilizacje to groźba dużej burzy słonecznej i spalenie całego systemy przesyłu prądu na kilka lat. Ponoć ostatnio coś takiego miało miejsce w XIX, ale wtedy nie było jeszcze linii przesyłowych.

Się rozpisałem, ale ad rem: Hal moim zdaniem nie można piętnować konserwatystów za to, że reprezentują niezadowoloną cześć naszego społeczeństwa. Biorąc pod uwagę że 60% ludzi w PL oficjalnie zarabia najniższą stawkę, która do najniższej europejskiej ( nawet greckiej) ma się nijak, to ja się nie dziwie, że Ci obywatele się wściekają. Dopóki robią to w ramach demokracji, dla mnie jest ok. Szkoda jedynie, że PIS robi to tak obciachowo. Dlatego raz jeszcze powtórzę: dobrze że rzucili się na ekonomie porzucając na chwile marsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mieć pewność, że coś jest mozliwe - dobra sztuczka retorycznak

mam pewność, że możliwe jest to, iż hal jest idiotą
mam pewność, że możliwe jest to, iż hal jest partyjnym gadem
mam pewność, że możliwe jest to, iż, gdyby hal doszedłby do władzy, rzostzrelałby wszystkich opozycjonistów..

mam pewność, iż możliwe jest to, gdyby...

...

natomiast pewny jestem, ze hal jest zalosny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
KK, czytałeś kiedyś o mikroekspresji wg. Paula Ekmana? Jeśli nie, to koniecznie wejdź w ten temat, bardzo ciekawy. Gdy już wgryziesz się w to, oglądając relacje z "miesięcznic", marszy i innych parteitagów PISu i okołopisowskich organizacji, zobaczysz przerażający obraz nienawiści, kłamstwa i arogancji ziejący z twarzy tych ludzi.

Zaraz po tragicznej śmierci L.Kaczyńskiego wyraziłem pogląd, ku oburzeniu wszystkich dookoła, że teraz J. Kaczyński rozpęta piekło polityczne pt. "zabili mi brata". Na jego twarzy malowała się nienawiść i obłęd...nie minęło parę tygodni i zaczęła się "smoleńska polityka".

Czy pojechałem po bandzie? Być może. Nie owijam w bawełnę i nazywam rzeczy po imieniu, w szczególności, gdy mam pewność, że to co piszę jest możliwe, prawdziwe i realne w spełnieniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie no Hal to już pojechałeś po bandzie... Jestem w szoku, że to Ty napisałeś te zdania. Jakie masowe mordy?? Nie można porównywać nawet takich oszołomów jak Macierewicz do eksterminacji Żydów w czasie II wojny.. Przecież to jest jawne nawoływanie do polityki historycznej i polityki nienawiści jaką uprawiają nacjonaliści...No co Ty man?

Swoją drogą Kaczka od Tuska różni się niewiele. Obaj uprawiają politykę sondażową. Różni ich jedynie retoryka. Reszta zdaje się być bardzo relatywna. Świadczą nawet o tym przetasowania personalne: Sikorski był ministrem w rządzie Marcinkiewicza i Kaczki, Kluzik- Roztowska była szefem kampanii Kaczki a teraz jest proponowana na vice ministra u Roztowskiego, Giertych był wicepremierem w rządzie Kaczki a dziś broni Michała Tuska. Nawet obecny marszałek senatu Borusewicz z PO, był posłem PiS do 2007 r, a Schetyna kwestionował w 91 okrągły kłócąc się z Wałęsą. To jest jeden gang Olsena, który gra na sondaże.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
sadyl...

hal i logika to dwie rozne pary butów
> daj im władzę i powiedz: "oczyśćcie nasz kraj z układu"...gwarantuję Ci, że ulice spłynęłyby krwią.

Na jakiej podstawie GWARANTUJESZ?
Jak chcesz swoją gwarancję sprawdzić?
Trzeba by ponownie wybrać rząd PiS-u i PiSiora na prezydenta.
Wóczas można by się przekonać, ile twoja gwarancja jest warta...

Ale.. czy tak już nie było? Ulice spływały krwią?
Nie pamiętam... :)
do góry