Widok

kosmetyki dla dzieci - do młodych mam

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Napiszcie proszę jak to u was było z kosmetykami dla maluchów?

W szkole rodzenia wciąż mówią, że malucha przez peirwsze miesiące myć w samej wodzie z oliwką (i to najlepiej zwykłą, bezzapachową), mydła używać sporadycznie itp itd generalnie ze sama natura i jak najmniej kosmetykow..
Jak to bylo u was? normalnie uzywalyscie zapachowych oliwek, mydla, kremow, szamponow itp? a jesli tak - jakich firm kosmetyki polecacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My robiliśmy na początku tak, że właściwie nie myliśmy małej płynem, tylko do wanienki dawaliśmy trochę płynu i tą wodą z wanienki ją myliśmy (żel Nivea). A do smarowania albo linomag, albo zwykła parafina z apteki. Właściwie to wszystko. A, mamy jeszcze sudocrem w razie odparzeń, ale dopiero jak coś się pojawi to smarujemy.
Witaj

Na początku do smarowania ciałka maluszka - parafina (jeszcze w szpitalu).

Używamy kosmetyków z serii Nivea Baby Nutri Sensitive (mleczko do smarowania ciała i żel do mycia ciała i włosów). Kosmetyki są bardzo delikatne i córcia nie ma żadnych uczuleń itp.

Mogę polecić te kosmetyki. Tutaj znajdziesz więcej informacji.
http://www.nivea.pl/products/showŻel do mycia ciała i włosów
NUTRI SENSITIVE

Pozdrawiam
ja używałam płynu do kąpieli oilatum.
ciałko smarowałam na początku oliwką, a jak już się skóra złuszczyła to emulsją emolium lub kremem balneum.
mydła nigdy nie używałam.
A ja używałam od samego początku kosmetyków Penaten. Super firma, bardzo delikatne kosmetyki, które mogę śmiało polecić:)
ja od samego poczatku uzywalam dla Bartka kosmetykow Nivea Baby
do kapieli niczego nie wlewam tylko myję zwyklym mydelkiem Bambino(czyli tak jak w szpitalu).
Potem nacieram ciałko oliwką-i tu najlepiej sprawdzila sie oliwka Hippa:)Inne sa zbyt tłuste.Jednak przez pierwszy miesiąc uzywalam parafiny bo mala miala bardzo pomarszczoną skórę.Parafiny mozna uzywac caly czas tak jak oliwki.
Do pupy z kolei uzywam Linomg albo Bephanten bo Nivea strasznie ciezko sie rozsmarowywuje.
ja moje dziecko po kapieli smaruje najzwyklejszą parafina przy kazdej zmianie pieluszki myjemy woda i smaruje pupcie parafina jak dla nas rewelacja maął ma 6mcy i zadnych odparzen,polecam,
Od początku kosmetyki nivea, nic się nie dzieje. Jedynie na początku smarowaliśmy parafiną ciekłą z apteki ale teraz wolę mleczko nivea - lepiej się rozprowadza i wszystko wokół nie jest tak tłuste :)
tylko i wyłacznie Bambino
U mojego małego alergika (atopowe zapalenie skóry - koszmarne) najlepiej sprawdza się seria oilatum (mydełko, olejek do kąpieli, krem do skóry wrażliwej). Również cenię zwykłą parafinę i oliwkę nivea baby i J&J. Szampon J&&. Na ewentualne odparzenia od pieluszek - alantan i jako zasypka zwykła mąka ziemniaczana. Co do pieluch -tylko oryginalne pampersy firmy pampers:) bo inne uczulały (!).
my Tosię kąpiemy w Nivea Baby Nutri Sensitive.
Wcześniej smarowaliśmy ją po kąpieli oliwką Bambino, teraz zmiana na ciekłą parafinę- łuszczy się jej skóra na brzuszku i zgięciach nóżek. Robimy jej zawsze po kąpieli masażyk z użyciem oliwki- teraz parafiny.
Na wyjścia smaruję jej buźkę kremem dla niemowląt Ziajka.
Pupę smarujemy maścią pośladkową (dostałam w szpitalu), jak się skończy maść, to wrócimy chyba do Sudocremu (którym smarowałam na początku). Dla siebie na sutki mam Bepathen.
Dziewczyny a jakies pudry, zasypki stosowałyście?? Cholera zielona jestem w tej kwestii...Aha moze to glupie ale od poczatku czym myc głowkę takiemu maluszkowi?
a mydło bambino to można od urodzenia? bo tam jest chyba napisane, że od 2 miesiąca życia
pudry i zasypki - nie stosowałam ....
mydło bambino - w zasadzie od poczatku , mozna też kupić w aptece żel myjący dla skór atopowych jest bardzo delikatny i nie uczula .
Dodatkowo stosowałam Oilatum, Emolium , wlewałam do wody w wanience. Po takiej kąpieli juz nie trzeba niczym dziecka smarować.
Nie polecam za to oliwek J&J ani smarowania parafiną jak to czasem w szpitalach doradzają.
Mydła dziecinne stosujemy do dziś (syn ma 5 lat ) bo te zwykłe DOVE i inne uczulają nadal.
u nas nie sprawdziła się wcale parafina i kosmetyki J&J - skóra była gorsza ,
można tez smarować oliwą z oliwek taką normalna jak do sałatek dajecie jest b. dobra .
Do pielęgnacji córci stosuję kosmetyki Nivea.
Mam nawet puder, ale użyłam kilka razy, nie widzę konieczności używania zasypek, kremów it. przeciw odparzeniom - wystarczy dbanie o czystość i suchość. Oliwką smaruję dziecko tylko po kąpieli.
My od początku ożywaliśmy tylko emolientów - przez pierwsze pół roku - Oilatum, teraz - Oillan. Nie smarowałam Młodego niczym po kąpieli, bo emolienty dobrze nawilżają i delikatnie natłuszczają skórę. Ze smarowideł używaliśmy tylko kremu pośladkowego do smarowania pupy. :)
my przez pierwszy miesiąc uzywaliśmy czystej wody do mycia pupy, do kąpieli oilatum, do smarowania oliwki hipp, do smarowania pupy linomag zielony, później zmieniliśmy wodę na chusteczki do pupy, a od niedawna odstawiliśmy oilatum, kąpiemy w płynie do kąpieli hipp
Ja od początku stosowałam mleczko i żel HIPP i dziecko nie miało żadnego uczulenia, żadnej oliwki czy mydła , a jak pupa robiła się czerwona to tormentiol można kupić w aptece to taka maść w kolorze czekolady jest super.
ja uzywam tylko emolium do kapieli i jako emulcje do ciala.wczesniej uzywalam nivei ale maly jest aleergikiem i mu nie służyła.polecma rownież masc do posladkowa do pupy robiona na recepte kosztuje ok 5 zl i jest o wiele lepsza niz te wszytkie sklepowe dziecko nigdy nie mialo nawet zaczerwienionej pupy.
dziewczyny w takim programie sos uroda slyszalam zeby nie używać kosmetyków z parafiną (dla dorosłych) więc sie zastanawiam stosowanie parafiny dla niemowlaków na pewno jest bezpieczne? chyba wykasuję parafinę z pielęgnacji mojej córci
my stosujemy kosmetyki Ziajka, do kąpieli płyn natłuszczający, do pupy maść pośladkową, ew.Sudocrem
ja od początku używałam kosmetyków Bubchen. Kupiłam na allegro oliwkę, mydełko w płynie i krem do pupy. Do tej pory ich używam, sa super. A na suchą skórę dostałm od pediatry robioną w aptece maść pośladkową.
Ja od samego początku używałam kosmetyków Penaten, całej serii, świetne kosmetyki polecam:)
my uzywamy kosmetyków bubchen. Równiez zero uczulen
my używamy kosmetyków Nivea Baby (płyn+szampon, oliwka, krem przeciw odparzeniom)
A dziewczyny w co warto na dzień dobry zaopatrzyć sie z aptecznych rzeczy dla malucha??
ja z rzeczy aptecznych zakupiłam termometr, czopki na zbicie gorączki, espumisan na kolki, sól fizjologiczną i sól morską
jaki termometr ? elektroniczny ?
tak, taki do uszka
A do pępuszka coś konkretnego oprócz spirytusu?
Ja dokupywałam sterylne waciki do przemywania pępuszka:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry