Widok

kosmetyki dla dzieci - do młodych mam

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Napiszcie proszę jak to u was było z kosmetykami dla maluchów?

W szkole rodzenia wciąż mówią, że malucha przez peirwsze miesiące myć w samej wodzie z oliwką (i to najlepiej zwykłą, bezzapachową), mydła używać sporadycznie itp itd generalnie ze sama natura i jak najmniej kosmetykow..
Jak to bylo u was? normalnie uzywalyscie zapachowych oliwek, mydla, kremow, szamponow itp? a jesli tak - jakich firm kosmetyki polecacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My robiliśmy na początku tak, że właściwie nie myliśmy małej płynem, tylko do wanienki dawaliśmy trochę płynu i tą wodą z wanienki ją myliśmy (żel Nivea). A do smarowania albo linomag, albo zwykła parafina z apteki. Właściwie to wszystko. A, mamy jeszcze sudocrem w razie odparzeń, ale dopiero jak coś się pojawi to smarujemy.
Witaj

Na początku do smarowania ciałka maluszka - parafina (jeszcze w szpitalu).

Używamy kosmetyków z serii Nivea Baby Nutri Sensitive (mleczko do smarowania ciała i żel do mycia ciała i włosów). Kosmetyki są bardzo delikatne i córcia nie ma żadnych uczuleń itp.

Mogę polecić te kosmetyki. Tutaj znajdziesz więcej informacji.
http://www.nivea.pl/products/showŻel do mycia ciała i włosów
NUTRI SENSITIVE

Pozdrawiam
ja używałam płynu do kąpieli oilatum.
ciałko smarowałam na początku oliwką, a jak już się skóra złuszczyła to emulsją emolium lub kremem balneum.
mydła nigdy nie używałam.
A ja używałam od samego początku kosmetyków Penaten. Super firma, bardzo delikatne kosmetyki, które mogę śmiało polecić:)
ja od samego poczatku uzywalam dla Bartka kosmetykow Nivea Baby
do kapieli niczego nie wlewam tylko myję zwyklym mydelkiem Bambino(czyli tak jak w szpitalu).
Potem nacieram ciałko oliwką-i tu najlepiej sprawdzila sie oliwka Hippa:)Inne sa zbyt tłuste.Jednak przez pierwszy miesiąc uzywalam parafiny bo mala miala bardzo pomarszczoną skórę.Parafiny mozna uzywac caly czas tak jak oliwki.
Do pupy z kolei uzywam Linomg albo Bephanten bo Nivea strasznie ciezko sie rozsmarowywuje.
ja moje dziecko po kapieli smaruje najzwyklejszą parafina przy kazdej zmianie pieluszki myjemy woda i smaruje pupcie parafina jak dla nas rewelacja maął ma 6mcy i zadnych odparzen,polecam,
Od początku kosmetyki nivea, nic się nie dzieje. Jedynie na początku smarowaliśmy parafiną ciekłą z apteki ale teraz wolę mleczko nivea - lepiej się rozprowadza i wszystko wokół nie jest tak tłuste :)
tylko i wyłacznie Bambino
U mojego małego alergika (atopowe zapalenie skóry - koszmarne) najlepiej sprawdza się seria oilatum (mydełko, olejek do kąpieli, krem do skóry wrażliwej). Również cenię zwykłą parafinę i oliwkę nivea baby i J&J. Szampon J&&. Na ewentualne odparzenia od pieluszek - alantan i jako zasypka zwykła mąka ziemniaczana. Co do pieluch -tylko oryginalne pampersy firmy pampers:) bo inne uczulały (!).
my Tosię kąpiemy w Nivea Baby Nutri Sensitive.
Wcześniej smarowaliśmy ją po kąpieli oliwką Bambino, teraz zmiana na ciekłą parafinę- łuszczy się jej skóra na brzuszku i zgięciach nóżek. Robimy jej zawsze po kąpieli masażyk z użyciem oliwki- teraz parafiny.
Na wyjścia smaruję jej buźkę kremem dla niemowląt Ziajka.
Pupę smarujemy maścią pośladkową (dostałam w szpitalu), jak się skończy maść, to wrócimy chyba do Sudocremu (którym smarowałam na początku). Dla siebie na sutki mam Bepathen.
Dziewczyny a jakies pudry, zasypki stosowałyście?? Cholera zielona jestem w tej kwestii...Aha moze to glupie ale od poczatku czym myc głowkę takiemu maluszkowi?
a mydło bambino to można od urodzenia? bo tam jest chyba napisane, że od 2 miesiąca życia
pudry i zasypki - nie stosowałam ....
mydło bambino - w zasadzie od poczatku , mozna też kupić w aptece żel myjący dla skór atopowych jest bardzo delikatny i nie uczula .
Dodatkowo stosowałam Oilatum, Emolium , wlewałam do wody w wanience. Po takiej kąpieli juz nie trzeba niczym dziecka smarować.
Nie polecam za to oliwek J&J ani smarowania parafiną jak to czasem w szpitalach doradzają.
Mydła dziecinne stosujemy do dziś (syn ma 5 lat ) bo te zwykłe DOVE i inne uczulają nadal.
u nas nie sprawdziła się wcale parafina i kosmetyki J&J - skóra była gorsza ,
można tez smarować oliwą z oliwek taką normalna jak do sałatek dajecie jest b. dobra .
Do pielęgnacji córci stosuję kosmetyki Nivea.
Mam nawet puder, ale użyłam kilka razy, nie widzę konieczności używania zasypek, kremów it. przeciw odparzeniom - wystarczy dbanie o czystość i suchość. Oliwką smaruję dziecko tylko po kąpieli.
My od początku ożywaliśmy tylko emolientów - przez pierwsze pół roku - Oilatum, teraz - Oillan. Nie smarowałam Młodego niczym po kąpieli, bo emolienty dobrze nawilżają i delikatnie natłuszczają skórę. Ze smarowideł używaliśmy tylko kremu pośladkowego do smarowania pupy. :)
my przez pierwszy miesiąc uzywaliśmy czystej wody do mycia pupy, do kąpieli oilatum, do smarowania oliwki hipp, do smarowania pupy linomag zielony, później zmieniliśmy wodę na chusteczki do pupy, a od niedawna odstawiliśmy oilatum, kąpiemy w płynie do kąpieli hipp
Ja od początku stosowałam mleczko i żel HIPP i dziecko nie miało żadnego uczulenia, żadnej oliwki czy mydła , a jak pupa robiła się czerwona to tormentiol można kupić w aptece to taka maść w kolorze czekolady jest super.
ja uzywam tylko emolium do kapieli i jako emulcje do ciala.wczesniej uzywalam nivei ale maly jest aleergikiem i mu nie służyła.polecma rownież masc do posladkowa do pupy robiona na recepte kosztuje ok 5 zl i jest o wiele lepsza niz te wszytkie sklepowe dziecko nigdy nie mialo nawet zaczerwienionej pupy.
dziewczyny w takim programie sos uroda slyszalam zeby nie używać kosmetyków z parafiną (dla dorosłych) więc sie zastanawiam stosowanie parafiny dla niemowlaków na pewno jest bezpieczne? chyba wykasuję parafinę z pielęgnacji mojej córci
my stosujemy kosmetyki Ziajka, do kąpieli płyn natłuszczający, do pupy maść pośladkową, ew.Sudocrem
ja od początku używałam kosmetyków Bubchen. Kupiłam na allegro oliwkę, mydełko w płynie i krem do pupy. Do tej pory ich używam, sa super. A na suchą skórę dostałm od pediatry robioną w aptece maść pośladkową.
Ja od samego początku używałam kosmetyków Penaten, całej serii, świetne kosmetyki polecam:)
my uzywamy kosmetyków bubchen. Równiez zero uczulen
my używamy kosmetyków Nivea Baby (płyn+szampon, oliwka, krem przeciw odparzeniom)
A dziewczyny w co warto na dzień dobry zaopatrzyć sie z aptecznych rzeczy dla malucha??
ja z rzeczy aptecznych zakupiłam termometr, czopki na zbicie gorączki, espumisan na kolki, sól fizjologiczną i sól morską
jaki termometr ? elektroniczny ?
tak, taki do uszka
A do pępuszka coś konkretnego oprócz spirytusu?
Ja dokupywałam sterylne waciki do przemywania pępuszka:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry