Widok

okres ochronny po macierzyńskim-pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Forumki pomóżcie,
po macierzyńskim wracam do pracy od 1 lipca i moja szefowa właśnie wczoraj mi powiedziała że nie ma mowy o skróceniu umowy do 3/4 etatu (chociaż przy każdej okazji jak bywałam to mówiłam że tak będę chciała wrócić), wiem że zgodnie z KP mam prawo tak wrócić i musi się zgodzić, ale jak jest z wynagrodzeniem? na cały etat to wiem że powinnam zarabiać tyle samo co przed ciążą, ale jak skracam to nie wiem. Boję się że jak jej się będę stawiać to mi taką stawkę zaproponuje że mi się odechce:(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, ja też jestem zainteresowana tym tematem, bo też mam ten sam problem. Do 30 czerwca mam macierzyński, ale ja skracam sobie etat o 1/16 i też jestem chroniona przez okres 12 m-cy (zgodnie z KP) a wynagrodzenie liczy się proporcjonalnie. Czyli jeśli zarabiałaś 4 tyś to teraz na 3/4 etatu powinnaś 3 tyś.
Zastanawiam się tylko w jakim terminie powinnam złożyć wniosek, by prawnie było wszystko oki i się nie przyczepili...
to mnie pocieszyłaś:)
ja chcę podjechać w piątek bo jedziemy jeszcze na urlop.
Mam tylko nadzieję że jakoś się dogadam, lubię swoją pracę ale szefowa mnie zszokowała, zaczęła mi ustawiać życie kto i kiedy ma pilnować moje dziecko kiedy wrócę do pracy. Sama jest pracoholiczką i nie rozumie że wolę jak najdłużej przebywać z dzieckiem.
Skąd ja to znam hehe ;-) u mnie jest to samo. Ale ja skracam dosłownie o minimum, dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa, w razie gdyby .. ;-)
Znalazłam już nawet taki wniosek w necie i po wykorzystaniu zaległego urlopu będę pracować na 15/16 etatu.
a to ile krócej? ja nie wpadłam na taki ułamek;)
o 30 minut ;-) W KP jest napisane że nie może być mniej niż połowa etatu. Ale ile mniej nie jest konkretnie sprecyzowane. Moja mama jest kadrową więc mi wszystko dokładnie sprawdziła.
Marta byłam dziś w PIP-ie i nie ma określonego terminu w którym trzeba złożyć wniosek o skrócenie wymiaru godzin pracy- babka mówi że oczywiście dobrze by było parę dni wcześniej ale równie dobrze można to zrobić w pierwszym dniu powrotu do pracy.
Super :-) dzięki za informację. Teraz już jestem o wiele spokojniejsza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry