Widok

krew w moczu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny!Moze wy mi pomozecie.Na tym forum jestem pierwszy raz i mam pytanie do wszystkich mam :)Moja kolezanka jest w ciazy i zrobila sobie badanie mocu i wyszlo jej ze ma krew w moczu...co to moze znaczyc?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Krwiomocz, podobnie jak białkomocz, jest bardzo częstym objawem chorób układu moczowego. W moczu ludzi zdrowych mogą być wydalane erytrocyty w liczbie nie przekraczającej 3 milionów na dobę, co odpowiada obecności 1-2 krwinek czerwonych w polu widzenia w badaniu ogólnym moczu. Źródłem krwinkomoczu (niewielka, niewidoczna dla oka utrata krwinek czerwonych) lub krwiomoczu może być uszkodzenie zarówno nerki, jak też każdego odcinka dróg moczowych. Najczęstszą, najbardziej popularną przyczyną jest kamica nerkowa, a szczególnie atak kolki nerkowej. Niekiedy jednak przyczyny krwiomoczu są bardziej skomplikowane. Nierzadko, aby dojść do rozpoznania, należy przeprowadzić szereg badań laboratoryjnych, radiologicznych, urologicznych, a nawet w szczególnych przypadkach wykonać biopsję nerki.
Krwinki czerwone obecne w badaniu osadu moczu kobiet nie muszą pochodzić z dróg moczowych, ale z dróg rodnych, dlatego należy unikać wykonywania badania ogólnego moczu 2-3 dni przed spodziewaną miesiączką, jak też tuż po zakończeniu krwawienia miesięcznego.

Jak wyżej - nerki to poważna sprawa i szybciutko trzeba skonsultować to z lekarzem.
Oby nic poważnego!
Zdrówka dla koleżanki :)

Krew w moczu może pochodzić z dróg rodnych kobiety,a więc nie trzeba od razu myśleć o najgorszym,może po stosunku?

Ja też mam nadzieję, że to nic poważnego :)
ale w wyjątkowych sytuacjach, czasem lepiej podmuchać na zimne...

tez mnie to dotknelo, ale wystarczylo ze pilam wode (niegazowana Zywca) w baaaardzo duzych ilosciach. I po 2 tygodniach bylo po klopocie.

image
image
dziekuej dziewczynki za szybka odpowiedz.

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry