Widok

książka dla dwunastolatki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jaką książkę kupić dla dwunastolatki, która nie lubi czytać ? w ogóle z nią ciężko, zainteresowania ma dość okrojone,
chciałabym dla niej kupić książkę z wciągającą fabułą, taka którą chciałoby się doczytać do końca, jak wiecie czytanie jest podstawą edukacji szkolnej i chciałbym żeby podszlifowała tą umiejętność w przyjemny sposób
znacie jakieś pozycje do polecenia ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupuję 10 latce - co prawda książki Barbary Stenki

np..
http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=barbara+stenka&qtype=basicForm&start=1&resultsPP=10&sort=titleAsc

masło przygodowe przeczytała kilka razy - podobno
Może dzieci z Bullerbyn? zaczytywałam się tym jako dzieciak...
Czytaniem nie zarazisz... :(
Choć mi się udało przekonać brata książką "Znaczy Kapitan" Borhardta, tylko że on wtedy miał już ze 25 lat ;)
Ajka dzieci z Bullerbyn to lektura :D i do tego w 3 klasie czyli dla 9-cio latków :D
a na przykład Karolcia jest lekturą w 2-giej klasie, jak ośmiolatek ma sam przeczytać taką książkę to ja nie pojmuję - ale ja to już stara jestem ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

a moze intersuje sie czyms o czym mozesz jej ksiazke kupic np -lubi zdjecia to cos o fotografii
a może Musierowicz albo inne starsze słynne czytadła , pamietam jak w tym wieku je pożerłam :-)
Zdecydowanie Musierowicz :) Miłe, przyjemne i dostosowane do wieku.
ja Musierowicz uwielbiam do dziś - taki sentyment, mam nawet wszystkie Jej książki, ale kurcze boję się że młodej mogą się jeszcze nie spodobać, mam wrażenie że Ona jest jeszcze mocno "dzieciuchowata"
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo to tylko nam sie tak zdaje 12 lat to juz nie jest mała dziewczynka , wg mnie będzie to akurat czas na takie ksiązki
no właśnie ja nie jestem pewna czy się mylę, Ona mocno odstaje od rówieśniczek a po za tym dopiero w styczniu skończy 12 lat :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Moja 11 latka pochłania lekką fantasy bardzo chętnie książki Mileny Wójtowicz i oczywiście wszystkie części Harrego Pottera
Musierowicz,
Lucy M. Montgomery (Ania, Emilka),
Chmielewskiej "Nawiedzony dom", "Skarby"
Karolcia

Już nie pamiętam, co czytałam w tym wieku. Chyba akurat miałam fazę na Sienkiewicza :)
Agata bo Ty psychiczna jesteś, w wieku 12 lat Sienkiewicza - matko ;)
tak na marginesie nigdy nie lubiłam Sienkiewicza, co innego Prus a szczególnie Emancypantki :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

E tam, ja zawsze chciałam być Jagienką, to była moja idolka :D
Krąg Mocy, moja tą książkę przeczytała kilka razy od deski do deski
http://merlin.pl/Krag-mocy_Sheridan-Winn/browse/product/1,810124.html?gclid=COiFspPxuqwCFU1ItAodeiVEpQ
Moja jedenastolatka dużo czyta (bardzo mnie to cieszy:))
a może na początek "Tajemniczy Ogród" Frances Eliza Hodgson Burnett ?
Za moich czasów Dzieci z Bullerbyn nei były lekturą ;)

Ale potwierdzam Lucy Maud Montgomery - lepiej Emilkę.
Ja osobiście nie mogłam przetrawić początków Ani i bardzo późno w ogóle ją przeczytałam, omijając chyba 1 rozdział ;)
ja polecam serię przygód Tomka Wilmowskiego, autor Alfred Szklarski
seria książek przygodowych, czyta się z przyjemnością, a jdnocześnie można się czegoś nauczyć bo bohater podróżuje po całym świecie, zawiera również wątek miłosny :) kolejność tomów:
Tomek w krainie kangurów
Tomek na Czarnym Lądzie
Tomek na wojennej ścieżce
Tomek na tropach Yeti
Tajemnicza wyprawa Tomka
Tomek wśród łowców głów
Tomek u źródeł Amazonki
Tomek w Gran Chaco
Tomek w grobowcach faraonów
Cena jednek ksiązki w empiku to ok 20 zł wiec można sprawdzić czy jej podpasuje i stopniowo dokupywać kolejne częsci :)
ehh ja to w tym wieku zaczytywalam sie Dziecmi z dworca ZOO, Pamietnikiem narkomanki itp... szybko wkroczyłam w okres buntu ;p a narkotów do dzis sie boje i nie ruszam :)
To fakt, moja też przeczytała dzieci z DWORCA ZOO i Pamiętnik Narkomanki, ale jeżeli Salambo pisze, że dziewczynka jest bardzo dziecinna, to raczej te książki jeszcze nie są dla niej
zdecydowanie nie dla niej te pozycje, myślę że nie zrozumie
może ja uściślę, sama czytam bardzo wiele mój księgozbiór liczy ponad 400 pozycji w tym również książki młodzieżowe, to co było fajne powiedzmy za moich czasów to znam,
zatem szukam nowych, ciekawych autorów, czegoś z czym sama nie miałam przyjemności a jest warte polecenia :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

"Zmierzch" jej kup. Chyba nie ma istoty żeńskiej, której by nie wciągnęło. Tylko co na to rodzice ;)

Jeden z moich braci nauczył się czytać na komiksach - Thorgalu. Od pierwszego tomu załapał, że kij z TV, kompem, podwórkiem czy innymi gadżetami - najlepsza rozrywka na świecie, to zaszyć się w pokoju z jakąś makulaturą...
Agata otóż Cię zadziwię, jest jedna istota żeńska - ja :) nie strawiłam tego do końca, matko jakie to nudne było - brrr
a Thorgala sama kocham :) przystojniaczek ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49638/pamietnik-ksiezniczki

to bym kupiła jest cała seria , chwalą ją sama bym przeczytała :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99tnik_ksi%C4%99%C5%BCniczki
Salambo, to jesteś mentalnie facetem, tylko o tym nie wiesz :) Nie znam faceta, który by nie odpadł po kilku stronach... Za to baby..nawet mnie "wciągło" i koleżankę, która w życiu romansu nie przeczytała ;)

A Harry Potter? Żałowałam strasznie, ze nie było tej ksiązki, jak byłam mała. Totalnie by mnie zaczarowało :)
Agata może coś w tym jest :) nie lubię jak jest mdło a tam było, w sumie pomysł całkiem niezły ale nie mój styl pisania
romansidła poczytać lubię, ale zazwyczaj takie gdzie akcja jest wartka a nie takie ble i bla

Harry Potter jej nie wciągnął, co mnie bardzo dziwi bo ja mimo podeszłego wieku łyknęłam go w całości
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dzieciak co nie lubi Harrego???

A kup jej zestaw lakierów do paznokci i lampę, może zostanie genialną manikiurzystką, o taką bardzo trudno. A wybrakowanych intelektualistek na pęczki :D
Agata mówię Ci że to jest dziecko z innej planety, Ona nie interesuje się tym co typowe dla dziewczynek w jej wieku, uczy się dobrze - co mnie ciut dziwi przy całej niechęci do czytania, w sumie lubi jeździć konno ale konie same w sobie jej nie interesują, troch lubi malowanie na szkle, trochę lepienie z mas plastycznych i koniec
nie czyta, nie interesuje ją muzyka, moda, uroda, nie gra w gry na komputerze ani nie siedzi w necie - no istny dziwoląg
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Łomatko, dobrze, że nie muszę jej kupować prezentów...
Salambo, to może jakiś mały zestawik do decoupage, albo scrapowania? skoro ciągnie ją w kierunku plastycznym?
ja ostatnio dostałam od męża książkę jak rysować np zwierzęta, postacie komiksowe itp.
ja 11-letniej chrześniaczce męża zawsze kupuję coś z tej serii http://www.empik.com/hania-humorek-1-mcdonald-megan,prod59593789,ksiazka-p
pierwszą dostałam jako gratis w osiedlowym sklepiku,więc tak od nie chcenia jej podrzuciłam,a okazała się ponoć najlepszym prezentem; teraz już nie mam kłopotów z drobnymi upominkami dla młodej,tylko się muszę upewniać, czy danego tomu jeszcze nie ma :-) możesz zaryzykować :-)
ja pamiętam dzieci z bulerbyn to była katorga dla mnie - no nienawidzilam tej ksiazki , jak bylam w jej wieku , to ja mialam faze na groze i uwielbialam Edgar alan poe :-0
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
Salambo, może nie ma co na siłe uszczęśliwiać książką ?
Typ dziecka które nie lubi czytać i trochę późno, żeby w niej te czytanie zapoczątkować.
Moja 13sto latka, też nie jest ogromnym fanem książek. Czyta to co jej polecą inni ;)
Gdzieś usłyszy, że "ta" książka jest fajna i sięga po nią, ale nie jest to pożeranie książki za książką.

Natomiast czasopisma pochłania w nieprzyzwoitych ilościach :)
Powinnam jej abonament w kiosku wykupić :)
Salambo, jeśli na Musierowicz jako taką za wcześnie to polecam "Małomównego i rodzinę" - świetna książka, miałam 9 lat jak ją pochłonęłam i dzisiaj się już rozlatuje z zaczytania ;) Taka bardziej dla dzieci niż Jeżycjada, ale urok ten sam :)

Tudzież była kiedyś taka seria "Klasyka dla dzieci" a w niej np. "Patty" Jane Webster - też dobra książka dla dziewczynki w tym wieku.

No i nieśmiertelna Ożogowska, polecam "Ucho od śledzia".
a może to Feliks, Net i Nika http://pl.wikipedia.org/wiki/Felix,_Net_i_Nika koleżanki córka 11 letnia się tym zaczytywała
bruxa dzięki, wszystkie te książki znam i stoją u mnie na półce :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

O, ja chyba 11 lat miałam jak przeczytałam "Małomównego i rodzinę" i od tego zaczęła się moja przygoda z Musierowicz :) Ale nie zakładałabym, że te książki przekonają kogoś nastawionego negatywnie do czytania książek.

Z moją siostrą ten sam problem, ma 12 lat i nie czytała absolutnie nic, podczas gdy wszyscy od wczesnej podstawówki pochłaniamy książki jedna za drugą. Nie wiem nawet, czy Harry'ego przeczytała. Zachwyciło ją to i sama prosiła o kolejne części:
http://www.empik.com/wilczy-brat-paver-michelle,282385,ksiazka-p
Są chyba 4 w tej chwili. Na razie nic innego się nie sprawdziło.
Jeżeli lubi konie, chociaż jak napisałaś nie do końca to jest taka powieść "Czarny książe"Anny Sewell lub Zaklinacz koni Nicholas Evans. Pierwsza na pewno dostosowana do wieku druga może nie do końca, ale opowiada o dziewczynce w jej wieku. Ja bym uderzyła w tą stronę. Obie przeczytałam i jako miłośniczka koni chętnie do nich wracam. Pozycje piękne, nie nudne i wciągające .
JAK LUBI FANTASTYKE TO POLECAM przygody dziewczynki
trylogia : SABRIEL, LIRAEL, ABHORSEN - Garth Nix,
pan poniedzialek. ponury wtorek itd
koralina , gwiezdny pyl, Neila Gaimana
"Koszmarny Karolek" - jedną z wielu części,
"Dotyk mroku" Doroty Wieczorek,
"Władca Lewawu" Doroty Terakowskiej,
"Opowieści z Narnii" jest aż siedem tomów do wyboru,
wszystkie opowiadają o dzieciach w wieku 12 lat i poruszają problemy tego okresu.

Jeżeli chodzi o nas starsze czytelniczki, przeczytałam ostatnio "Chłopiec z latawcem" i nie mogę się otrząsnąć. Pożyczyłam mojemu ojcu i bidulek też płakał, jak bóbr. Polecam dla lubiących głębokie wzruszenie niekoniecznie na tle relacji damsko-męskich.

Doskonałym wyborem będzie książka "Sanoko. Psst! Czy zdradzić ci moją tajemnicę?". Jest to inspirująca książka o zdobywaniu pewności siebie i odkrywaniu własnych talentów. Można bardzo wiele się z niej nauczyć i przede wszystkim dobrze się ją czyta. Moje dziecko jest nią po prostu oczarowane

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry