Widok

książki warte przeczytania..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny potrzebuję waszej rady, nie chce iść do biblioteki i stać przed półką zastanawiając się co wybrać, więc jak możecie polećcie mi coś? Lubie książki kryminalne, zagadkowe, które trzeba uważnie śledzić i zwracać uwagę na szczegóły :) ostatnio oszalałam na punkcie Kodu Leonarda Da Vinci :) w sumie mogę poczytać wszystko co ciekawe, nie zamykam się na jeden rodzaj :) no może poza romansami :)

po 5 latach polonistyki w końcu mam czas i ochotę poczytać coś "normalnego" :)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
książę przypływów - Pat Conroy
Przypomniało mi się jeszcze - jeśli lubisz sensację i zagadki, może spróbujesz political fiction - Tom Clancy, np. "Czas Patriotów"?
image
image
ok, do tej pory polecone zostały przez was :)

"Klub Dumas" Arturo Perez Reverte
"Dzikie Łabędzie. Trzy córy Chin" Jung Chang
"Mag" i "Kochanica Francuza" J.Fowlesa
"Tego lata w Zawrociu" Hanny Kowalewskiej,
"Najgłupszy Anioł" Christophera Moore
"Syn cyrku" John Irving
Mary Chingis Clark "Krzyk posrod nocy"
Maja Lidia Kossakowska "Zakon krańca świata"
"Cyfrowa twierdza", "Anioły i Demony" oraz "Zwodniczy punkt" - Dan Brown
ernest hemingway 'komu bije dzwon'
"Szyfr Szekspira"
Zafon "Cień wiatru"
poza tym: Harlan Coben , Alexa Kave, J.Archer,

Pójdę z tą listą do Biblioteki i zobaczę co będzie :) Chciałabym zwłaszcza te Cyfrową twierdzę i Komu bije dzwon - już dawno się do niej przymierzałam, a nigdy nie było czasu :)

mi się"cień wiatru" bardzo podobał, natomiast druga ksiażka Zafona "gra anioła" już średnio.
Jeśli chodzi o klasykę to po lekturze "Mistrza i Małgorzaty" przeczytałam wszystkie książki Bułhakowa z biblioteki i byłam zachwycona, trafiłam nawet na fragmenty pierwszej wersji "mistrza..." bardzo ciekawe!
z lekkiej i przyjemnej fantastyki fajnie jest poczytać od czasu do czasu Terrego Pratchetta (podoba mi się jego złosliwy styl ;) ) albo Johnatana Carolla.
Z kryminałów w stylu Dana Browna czytałam ostatnio "Szyfr Szekspira"
niestety czesć z tych ksiazek to nowości - w bibliotece mozesz mieć trudnosci ze znalezieniem niektórych z nich.
a co do 'cien wiatru' ksiazka latwa i przyjemna aczkolwiek nic nadzwyczajnego.
image
no jesli ty bylas pod wrazeniem kody da vinci oO.......to moze zaproponuje ci cos zupelnie z innej polki. duzo wyzszej: wybitne dzielo ernesta hemingwaya 'komu bije dzwon'. jest to ksiazka najlepsza jaka przeczytalam i pewnie kiedykolwiek przeczytam.
image
Kod Leonadra rewelacja, polecam też Cyfrową twierdzę, Anioły i Demony oraz Zwodniczy punkt tego samego autora - wszystkie są świetne.
Poza tym Harlan Coben - rewelacyjne sensacje, trzymające w napięciu, najlepsze te z Myronem Bolitarem.
Ludlum, Christi.
Super, "Klub Dumas" jest świetny :)))
A ja polecam wszystko J. Archera.
aha perez-reverte mnie zaintrygowal :) wziełam sobie jeszcze "szachownicę flamandzką" - z opisu na okładce wynika, że może być ciekawa :)

będę polować na ten "cień wiatru" i książki Kave.

ja nie podeszłam do egzaminu z nim, stchorzylam,bo mialam go na dwa dni przed slubem i nie chcialam sobie psuc nastroju :P

Koleżanka też miała takową "przyjemność", wątpliwą zwłaszcza przy egzaminie ;-)
image
image
aha wrocilam z biblioteki i dostalam tylko klub dumasa... pozostalych albo nie ma, albo sa wypozyczone..eh...ale bede szukac :D

jak podobał Ci się Kod Da Vinci to tak jak Marchew polecam Kavę i Cobena, dobre sensacje i ciekawa fabuła.
Nasza Kochana Lenka
image
image
ojoj Chwin..miałam przyjemnosc miec z tym panem zajecia :P

Ja czytam głównie S-F, fantasy itd. Z ostatnich odkryć: rewelacyjna Maja Lidia Kossakowska, ostatnio zachwycił mnie jej "Zakon krańca świata". Jeśli wciągniesz się w fantastykę, polecam zbiory opowiadań wydawnictwa Fabryka Słów (tanie, dostępne w księgarniach, w bibliotekach są starsze - może nowsze też dokupują).

W zakresie prozy "z nieco innej półki" mogę zarekomendować:
- "Pokaz prozy" Wydawnictwa Literackiego - zbiór opowiadań pisarzy "średniego pokolenia"; tematyka związana z odchodzącą epoką socrealizmu. Nazwiska takie jak Chwin, Barańczak, Huelle, Tokarczuk, Libera itd.
- "PL+50: historie przyszłości" Wydawnictwa Literackiego; antologia opowiadań o przyszłości autorstwa bardziej i mniej znanych polskich autorów.
image
image
Polecam Mary Chingis Clark "Krzyk posrod nocy" naprawde super ksiazka przepraszm nie wiem czy imie i nazwisko autorki dobrze napisane
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
i dodatkowo powiem - nie cierpię UG. Nienawidzę tam jeździć, nie znoszę sposobu prowadzenia zajęć i tego że prowadzącymi są w większości sfrustrowani przeciętniacy (po co takie studia jak i tak wszystkiego trzeba douczać się gdzie indziej).
John Irving - wszystko! polecam szczególnie jeśli jesteś teraz wkręcona w kryminalne wątki "Syn cyrku"

"siódmy samuraj" - nie pamiętam nazwiska autorki

a jeśli coś lekkiego na jeden wieczór lub do torebki żeby czytać w autobusach i poczekalniach - ja mam zawsze ze sobą którąś z książek Chmielewskiej - czytam w kółko i ciągle się śmieję

nie wiem czy czytałaś ale polecam Alexa Kave - w sumie to babka więc nie wiem czy dobrze odmieniłam;P i przeczytaj sobie dwie książki H. Cobena - czemu dwie - bo jak się przeczyta jedną to jakby się wszystkie przeczytało - takie odniosłam wrażenie;P
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry