Widok

kto nie obchodzi świąt?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam
Poszukuję rodzin z dziećmi które nie obchodzą świąt BN. Czy jest tu ktoś taki?:)
Jak chronicie swoje dzieci przed "tym wszystkim" ?
`Pamiętaj, że to, co słuszne, nie zawsze jest popularne, a to, co popularne, nie zawsze jest słuszne.(...)Rób to, co należy, niezależnie od tego, co pomyślą inni.`
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18
czy każdy kto czyta pismo musi być świadkiem jehowym?
nie wydaje mi się.
Ja również jestem innej wiary, czytamy pismo swięte codziennie, chodzimy na nabożeństwa co niedziele i na spotkania modlitewne,
również mówimy dużo o Bogu, doświadczamy jego przez cały czas.
Nie wszyscy obchodzą świeta u nas w domu akurat jest choinka i prezenty ale nie ma mikołaja czy dzielenia się opłatkiem, nie uczestniczymy w andrzejkach, wróżbach itp.
Oprócz świadków Jehowych są jeszcze Kościoły Zielonoświątkowe, Kościół Baptystów itp.
Każdą religie wyróżnia coś szczególnego nie rozumiem dlaczego niektórzy na tym forum wyśmiewają się ? ( to nie do ciebie cytrynko)
Ciekawe ile z was czytało pismo? zapewne wiele ale czy ją rozumiecie. czy wiecie co jest w niej napisane i czego ona dotyczy?
Chwała Bogu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
> fizycy/astronomowie, na pytanie a co było przed Wielkim Wybuchem, odpowiadają..."nic nie było".

Nie "nic", tylko nie wiadomo co. "Nic" może być skrótem myślowym w danej teorii kosmologicznej, ale nie bezwzględnym stwierdzeniem.

> Nic? A jednak COŚ być musiało i to COŚ jest pośrednim dowodem na istnienie Boga.

Nie jest żadnym dowodem. Ale wierzyć możesz w co chcesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
noo to ja to sobie teraz grzecznie przemyślę , przeanalizuję...a pewnie zajmie mi to sporo czasu ...więc do zobaczenia na tym wątku za rok :) Miłego roku Halewiczu
`Pamiętaj, że to, co słuszne, nie zawsze jest popularne, a to, co popularne, nie zawsze jest słuszne.(...)Rób to, co należy, niezależnie od tego, co pomyślą inni.`
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O dojrzałości człowieka świadczą jego postawy przyjmowane wobec społeczeństwa, prawa, etyki, moralności - stosowanie ogólnie przyjętych zasad współżycia społecznego, legalizm, etc.. Człowiek dojrzały legitymuje się ugruntowanym światopoglądem - i jest bez znaczenia, czy jest ateistą/teistą.

Sam będąc ojcem, nie wyobrażam sobie, abym w wychowaniu dziecka pomijał realia społeczne w których dziecko się wychowuje. O niedojrzałości rodziców już świadczy wybór idiotycznych imion dla dzieci - o przykłady rzecz jasna nie trudno (vide dzieci pana Michała Wiśniewskiego); następnie zaczynają się eksperymenty pt. "nie obchodzimy świąt", "jesteśmy poszukujący".
Świadomy ateizm, roztropny i mądrze kreowany w wychowaniu dziecka jest arbitralną decyzją jego rodziców - jak również wychowywanie w innej niż katolicka wierze. To kwestia wyborów...ale świadomych i podbudowanych wiedzą i odpowiedzialnością za życie dziecka.

Nie zależy mi na klasyfikacji wyznaniowej, natomiast Ty, jeśli już wypowiadasz się publicznie i deprecjonujesz wiarę katolicką, lekceważysz ważne dla katolików święta i wchodzisz na płaszczyznę dyskusji o wierze - sama dokonujesz takiej klasyfikacji.

W mojej ocenie, być może subiektywnej, uważam że jesteś niedojrzałą emocjonalnie kobietą, która nie powinna samodzielnie wychowywać dzieci. Twoje "poszukiwanie", to nic innego jak swoisty rodzaj buntu wobec religii w jakiej Cię wychowano. Prezentowany przez Ciebie negat religii jest zbyt jaskrawy i nastoletnio-buńczuczny, aby odbierać go jako przemyślany etycznie i moralnie. Jeśli moja ocena Ciebie obraża, to cóż...trudno - nie napisałem niczego, co jest obraźliwe. Czytam co piszesz, czytam ze zrozumieniem, wyciągam wnioski z Twoich wypowiedzi - wyrobiłem sobie zdanie w tej materii.

Ponadto uważam, że większość Twoich postów w swej treści jest zwykłym kłamstwem, konfabulacją - mam tu na myśli "posty" o czytaniu Pisma Świętego, rozważaniach nad wiarą, rzekomej zmiany wiary na wiarę męża, itd...

Jestem głęboko ekumeniczny i posiadam nieprzebrane pokłady tolerancji dla osób innych wyznań - nawet dla ateistów. Nigdy nie deprecjonuję nikogo ze względu na wyznanie, czy światopogląd - o ile ów jest prawdziwy, szczery i uargumentowany.

W tym miejscu warto przytoczyć jeden z podstawowych argumentów w dyskusjach z ateistami - argument astronomiczno fizyczny. Jak wiemy, wszechświat powstał w wyniku tzw. Wielkiego Wybuchu (ugruntowane stanowisko nauki) - fizycy/astronomowie, na pytanie a co było przed Wielkim Wybuchem, odpowiadają..."nic nie było". Nic? A jednak COŚ być musiało i to COŚ jest pośrednim dowodem na istnienie Boga. Twój ludzki rozum nie jest w stanie zrozumieć istoty wszechświata i pojąć cudu jego powstania ani tego, co było przed nim.

Aby jednakże skutecznie poszukiwać, trzeba posiadać wielką wiedzę. W tym miejscu przytoczę opowieść o Św. Augustynie: "Św. Augustyn już jako biskup Hippony, przechadzając się samotnie po piaszczystym brzegu, rozważał tajemnicę Trójcy Świętej. Spotkał dziecko bawiące się na plaży: mały chłopiec czerpał muszlą wodę z morza i wlewał ją do dziury wykopanej w piasku. Augustyn zrozumiał, że prędzej ono wyczerpie morze muszelką i zmieści je w małym dołku, niż on zrozumie i wyjaśni tajemnicę Trójcy. "

Także nie marnuj czasu na przelewanie morza do dołka...Pewne prawdy warto zaakceptować takimi, jakimi są - i oprzeć się na intuicji serca, niż naszego chromego ludzkiego umysłu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A co wg ciebie świadczyłoby o mojej dojrzałości?
Dlaczego tak bardzo zależy ci na klasyfikacji wyznaniowej? Czy tylko ludzie którzy są określonej wiary są coś warci i...dojrzali?
Trochę mnie obrażasz i oczywiście zdajesz sobie z tego sprawę ale ja nie mam w zwyczaju obrażać się na cały świat ( jak mi tu ktoś zarzucał) więc ciekawa jestem twojej opinii, o ja swoją już mam.
Albo jesteś dorosłą, dojrzałą matką wychowującą dzieci i potrafisz dyskutować - albo jesteś infantylną dziewczynką, która przez przypadek została matką i wznieca bezsensowne dyskusje o sprawach o których nie ma pojęcia.
I w tym miejscu, zupełnie poważnie, zastanawiam się, czy jesteś osobą, która jest predestynowana do samodzielnego i prawidłowego wychowywania dzieci.
Tu, uprzedzając ewentualną odpowiedź o wolności, etc... - informuję, że wolność, to nie dowolność; nie żyjemy w dżungli.

Słusznie tu jedna z Pań określiła Twoje "przekonania" - melefretetyzm.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
I otoż to Agatka,najlepsze podsumwanie watku:)

Bierzcie przykład,,serio:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
Ja odpowiedziałam. Ciebie moja odpowiedź nie satysfakcjonuje. Po co dalej to drążyć?

A za infantylność się idzie siedzieć w naszym kraju? Mam nadzieje że nie. Bo nawet jeśli nei dorastam w moim pojmowaniu wiary do twoich wymagań to nie znaczy ze moja wiara jest zła, słaba czy jakaś wybrakowana. A może jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To w jakim celu wchodzisz w dyskusję o zagadnieniach wiary, o której najwyraźniej niewiele wiesz. Jeśli nie dałaś odpowiedzi, to po co piszesz, że ją dałaś? Infantylne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
dlaczego by nie? każdy ma prawo wierzyć w co chce a nawet zakładać swoje kościoły :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale co jest praktyką wg ciebie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to najwyraźniej nie jest ci dane poznać odpowiedź :) Jeśli nie dałam odpowiedzi to w takim razie może nie chce mi się jej dawać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
niegrzeczna choinka,z bombki ją!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
No dobra, święta mogą być groźne i mozna mieć traumę, przypadkiem pewnie będzie mój Stach:

Lata półnagi po dużym pokoju i nie daje się ubrać. Po chwili podchodzi do mnie masując sobie pośladek.
- Mamo, coś mnie w pupę ugjizło!
- Co cię ugryzło??? Chodź, pokaż.
Stach z namysłem odtwarza swoją ostatnią szaloną rundkę wokół stołu.
- Choinka mnie w pupę ugjizła!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
wierzę

wątpię

szukam
melefretetyzm ;)
@melefretetete - doczekam się odpowiedzi na zadane pytanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mi to wygląda na dorabianie ideologii do postawy: "wierzący, niepraktykujący" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Halewicz, bardzo słuszne pytanie
Nie, nie odpowiedziałaś jakiego jesteś wyznania - poświęciłem chwilę i przeczytałem wszystkie Twoje wypowiedzi.

Gros Twoich wypowiedzi to przeczenie samej sobie - raz piszesz, że czytasz często Ewangelię (Nowy Testament - podstawa wiary katolickiej) i to z dziećmi, by za chwilę twierdzić, że nie jesteś katoliczką ale jednak chrześcijanką, a święta katolickie Ciebie nie interesują...to dziwne, bo Chrześcijanie, różnych obrządków, obchodzą Święto Narodzenia Pańskiego i Święto Zmartwychwstania Pańskiego.

Więc trzeci raz zadam to samo pytanie, na które usilnie próbujesz unikać odpowiedzi wprost: jakiego jesteś wyznania?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry