Widok
kto nie obchodzi świąt?
Witam
Poszukuję rodzin z dziećmi które nie obchodzą świąt BN. Czy jest tu ktoś taki?:)
Jak chronicie swoje dzieci przed "tym wszystkim" ?
Poszukuję rodzin z dziećmi które nie obchodzą świąt BN. Czy jest tu ktoś taki?:)
Jak chronicie swoje dzieci przed "tym wszystkim" ?
`Pamiętaj, że to, co słuszne, nie zawsze jest popularne, a to, co popularne, nie zawsze jest słuszne.(...)Rób to, co należy, niezależnie od tego, co pomyślą inni.`
Dlaczego wolisz pakować energię w "chronienie dzieci przed tym wszystkim", zamiast zorganizować jakieś atrakcje dla dzieci?
Mam znajomą Świadka Jechowy, jak jej dzieci były małe, to zawsze dostawały prezenty i były na święta przyszykowane smakołyki, żeby maluchy mogły brać udział w radosnym oczekiwaniu na święta razem ze wszystkimi kolegami i kuzynami.
Mam znajomą Świadka Jechowy, jak jej dzieci były małe, to zawsze dostawały prezenty i były na święta przyszykowane smakołyki, żeby maluchy mogły brać udział w radosnym oczekiwaniu na święta razem ze wszystkimi kolegami i kuzynami.
ja !
ciezko niestety dziecko uchronic :(
corka moja nie chodzi na religie, ale coz i tak wszelkiego rodzaju jaselka gusla sa odprawiane w publicznym przedszkolu w czasie ktory powinien byc mhmm humanistyczny?
w kazdym badz razie musialam sie ugiac co do mikolaja i gwiazdki.
polecam ta ksiazke : http://merlin.pl/Boga-przeciez-nie-ma_Patrik-Lindenfors-Patrik-Lindenfros/browse/product/1,766874.html
ja jeszcze poluje na ta: http://merlin.pl/Poza-wiara-Jak-wychowac-wrazliwe-etyczne-dzieci-w-areligijnej-rodzinie_Dale-McGowan/browse/product/1,692120.html#fullinfo
ciezko niestety dziecko uchronic :(
corka moja nie chodzi na religie, ale coz i tak wszelkiego rodzaju jaselka gusla sa odprawiane w publicznym przedszkolu w czasie ktory powinien byc mhmm humanistyczny?
w kazdym badz razie musialam sie ugiac co do mikolaja i gwiazdki.
polecam ta ksiazke : http://merlin.pl/Boga-przeciez-nie-ma_Patrik-Lindenfors-Patrik-Lindenfros/browse/product/1,766874.html
ja jeszcze poluje na ta: http://merlin.pl/Poza-wiara-Jak-wychowac-wrazliwe-etyczne-dzieci-w-areligijnej-rodzinie_Dale-McGowan/browse/product/1,692120.html#fullinfo
własnie czytałam twój wątek sprzed kilku lat.... ja się staram nie uginać ale pozwoliłam dzieciom wybrać sobie tak zawny grudniowy prezent :) smakołyki tez zrobię bo mam więcej czasu i one tez więc chetnie mi pomogą :)
Ale nie ma śpiewania kolęd, nie ma opłatka, wigilii, i choinki. I własnie przed tą natarczywością świata komercji ( bo już katolicyzmu tu mało ) chciałabym je ochronić.
Ale nie ma śpiewania kolęd, nie ma opłatka, wigilii, i choinki. I własnie przed tą natarczywością świata komercji ( bo już katolicyzmu tu mało ) chciałabym je ochronić.
`Pamiętaj, że to, co słuszne, nie zawsze jest popularne, a to, co popularne, nie zawsze jest słuszne.(...)Rób to, co należy, niezależnie od tego, co pomyślą inni.`
w pewnym sensie myslę że dla kogoś kto jest ateista jak w przypadku R. sa one tak samo swiąteczne jak Dziady, andżejki, halołiny ... więc myslę że prawa do tego nazewnictwa nie należałoby odbierać.
Żle mnie zrozumiałaś. Staram się odciąć od symboliki religijnej i spraw związanych z katolicyzmem bo katolikami nei jestesmy i wydawałoby mi się to dziwne i kłamliwe . Prezenty to za duże słowo. Dzieci dostały "coś" bo inne dzieci dostana duzo. One dostały już nawet pod koniec listopada. A smakołyki to to że zrobimy razem sałatkę? czy raczej po prostu wspólnie spędzony czas i wykorzystanie produktów które dostałam w paczce z pracy. ( Owszem wzięłam paczkę ponieważ przysługuje mi ona jak reszcie poracowników , ale na wigilie nie idę i gdybym mogła to wziełabym tę paczke w formie premii )
Podziwiam za konsekwencję w podążaniu za swoimi przekonaniami - musi być Ci w tym trudno. Ja też uważam, że w całej świątecznej otoczce jest w 90% coś, co z katolicyzmem i religią nie ma nic wspólnego (jegomość w czerwonym kubraczku? renifery? piosenki świąteczne po angielsku?...). Chociaż ja akurat piszę to z perspektywy osoby wierzącej, więc pewnie za dużo nie doradzę :) Ale możesz na przykład wykorzystać tę okazję do pokazania dzieciom, jak złożony i wielokulturowy jest świat, że w różnych krajach i religiach ludzie kultywują własne tradycje, mają swoje zwyczaje i że każde takie odmienne podejście trzeba szanować. A wspólne pieczenie pierniczków może być dobrą (i pyszną!) zabawą, bo przecież równie mocno jak ze świętami, kojarzy się po prostu z zimową pogodą za oknem :)
a co Ci do tego? przynajmniej paulina nie wyglada jak rozowa swinka :)
wracajac do tematu. w zeszlym roku zainteresowalam sie poszukiwaniem kraju cywilizowanego dodam gdzie nie bedzie mikolajow i tzw swiat.. ale nawet w afryce poprzez misje i inne takie mozna sie spotkac z jakas tam forma obchodzenia bn...
wracajac do tematu. w zeszlym roku zainteresowalam sie poszukiwaniem kraju cywilizowanego dodam gdzie nie bedzie mikolajow i tzw swiat.. ale nawet w afryce poprzez misje i inne takie mozna sie spotkac z jakas tam forma obchodzenia bn...
jestem religijna. Bardzo. Jestem wierząca - przedewszystkim staram się nie byc zakłamaną hipokrytką... i jeśli w coś wierzę to całą sobą i nie ide na kompromisy.
I komentarze które sie przewijały na innych forach i wątkach że to z lenistwa , po prostu mnie śmieszą. Akurat tylko ja wiem ile poświęceń i ile czasu i wyrzeczeń kosztuje mnie wychowanie moich dzieci w takiej wierze jaką ja wyznaję.
A miesza mi się w głowie, bo??? Bo jestem inna niż ci którzy płyną z prądem bo tak im kultura czy tradycja nakazują?
I komentarze które sie przewijały na innych forach i wątkach że to z lenistwa , po prostu mnie śmieszą. Akurat tylko ja wiem ile poświęceń i ile czasu i wyrzeczeń kosztuje mnie wychowanie moich dzieci w takiej wierze jaką ja wyznaję.
A miesza mi się w głowie, bo??? Bo jestem inna niż ci którzy płyną z prądem bo tak im kultura czy tradycja nakazują?
Halewicz ,niechcialam nic pisac ani sie udzielac ,poniewaz nielubie wdawac sie w takie glupie dyskusje na tym forum.
Ale jak przeczytalam Twoj post ,niewytrzymalam :) Popieram w 100% twoja wypowiedz :)))
Dzieci powinny kiedys same zdecydowac czy chca obchodzic swieta czy nie...Takie moje zdanie i tyle...
A teraz jako mama powinnas im pokazac tradycje i cala magie swiat...
Wiem...wiem...zaraz najedziesz na mnie...ale mam to gdzies wiec sie niefatyguj...
Ale jak przeczytalam Twoj post ,niewytrzymalam :) Popieram w 100% twoja wypowiedz :)))
Dzieci powinny kiedys same zdecydowac czy chca obchodzic swieta czy nie...Takie moje zdanie i tyle...
A teraz jako mama powinnas im pokazac tradycje i cala magie swiat...
Wiem...wiem...zaraz najedziesz na mnie...ale mam to gdzies wiec sie niefatyguj...