Widok

kto płaci za nocleg gości????????????????????????????///

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ratunku!!!!!!!!!!!! nie wiem już co mam robić! 25 par gosci jest z poza terenu województwa pomorskiego i nie ma szans żeby osoby te wróciły do domów a muszę podkreślić ze nasze wesele będzie trwało 2 dni tak więc trzeba zapewnić nocleg na 2 doby. jak jest u was kto za to płaci? mi nie bardzo uśmiecha się za to płacic tym bardziej że rodziny nie położysz spać byle gdzie bo cie później objada.minimum 150 zł /2os i to i tak po rabacie co wy o tym sądzicie? czy poinformować o tym że zarezerwujemy hotel ale płacić mają sami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
skoro mowa o tradycjach to z szacunku do moich rodziców wesele jest w miejscu mojego byłego zamieszkania wesele mamy 27 czerca a to już jest dla wielu nolegowni i hoteli sezon letni gdzie po rozeznaniu terenu nie chcieli dawać rabatówmamy 3 opcje 150 / 2 os hotelik w miare ok, 400/6os zagrzybiały domek z 1 łazienką dla 6 osób i 40/2os akademik w szkole specjalnej ogółem szału nie ma raczej zostaniemy przy 1 opcji ale i tak uważam ze za to co oferują to za dużo .
ja ma wesele w Norwegii i tam tez nie ma zwyczaju oplacania gosciom noclegow, chyba w u nas tylko taki zwyczaj jest
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jakbym miała jechać więcej niż 100 km i nie miała noclegu to bym nie pojechała. Jak ktoś zaprasza to zapewnia nocleg, nie ważne w sezonie czy nie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
my mamy podobny problem-z tym ze 34 osoby i wszystkie ze strony narzeczonego, ale rodzice dogadali sie tak ze nie placa o polowie tylko tak "tradycyjnie" wiec placenie za hotel spoczywa na rodzicach narzeczonego a czy oni sie dogadaja z ciociami o juz inna sprawa...
Oczywiście że młodzi płacą. My płaciliśmy za 100 os.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
my płaciliśmy za 60 osób, a i tak potem słyszałam pretensje, że czemu tylko za jedną noc- goście przecież chcieli na wakacje nad morzem ;-))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie ja nikomu nie mam zamiaru wczasów użadzać poza tym ja część rodziny zapowiada chce sie wprosić już szybciej( w czwartek) jedno szczeście że noc z pt na sb śpie gdynia bo nie wytrzymałabym w tym wariatkowie współczuje tylko mojej mamie ktora bedzie musiala sie nimi zajac. człowiek chce dobrze zaprasza rodzine a tu oni obwieszczaja ze chcieliby troche pogscic bo cała polske przejechali ale czy to jest jedyna okazja?aha zapomnielam o jeszcze jednym całej zenskiej famili mam zarezerwować fryzjera i wizażystke odlot!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mąż zamiast szykować się na swój ślub to musiał gościom pokazać hotel, pooprowadzać, morze pokazać itd. Dobrze, że się nie spóźnił, ale mało brakowało :-))
To tylko w polsce sa takie tradycje ze "trzeba" zaplacic za nocleg co jest glupota dla mnie.Mysle ze jezeli cie nie stac to kazdy zrozumie i skoro chca przyjsc na wesele to zaplacenie za nocleg nie powinno byc problemem bo chyba przychodza dla was o was zobaczyc w jednym z najwazniejszych momentow w waszym zyciu a nie najesc sie ,napic i zrobic sobie weekend gdzies na wasz rachunek.U mnie goscie z zagranicy wszyscy placili sobie sami,my zasugerowalismy aby nie trudzili sie z prezentami,takze ci co placili dali albo bardzo skromne albo zadne i to nie bylo dla nas wazne ,wazne bylo ze beda z nami ten dzien dzielic.Mysle ze nocleg trzeba zapewnic rodzinie,szczegolnie jesli przyjezdzja osoby mlodsze,jesli sa to znajomi to sami powinni zrozumiec ze to sa ogromne koszta.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
szczerze sama sie o to obaiam ze na błogosławienstwo przyjade a rodZzice z rodzinka na jakims wypaadzie beda my tu śmiechu śmiechu a to powazna spraa ale tu mozna założyć kolejny watek- wyczucie czasu, chwili czasami mam razenie ze inni zyja w innej czasoprzestrzeni:)
Hej!
My mamy tez gosi przyjezdnych i nie placimy za ich nocleg. Napisalismy na zaproszeniu kilka opcji noclegowych do wyboru (tansze i drozsze). Uwazam, ze w dzisiejszych czasach juz i tak dosc duzo placi sie za wesele i nie rozumiem tego aby oplacac jeszcze komus nocleg ale oczywiscie kazdy robi jak uwaza, to moje indywidualne zdanie:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
my nie placimy. powiedzielismy zeby dali nam mniejsze prezenty albo wogle. nie mozemy miec poza trojmiastem i nie mamy latem wiec osrodki odpadaja. nikt nam nie odmowil z tego powodu.
na pewno nie mlodzi panstwo...

ja mialam wesele na 110 osob, okolo 80 osob przyjezdnych, wesele byl w gdansku w hotelu, jak mialabym placic za ich noclegi, gdzie wiekszosc poprzyjezdzali na przynajmniej 4 dni, to za noclegi + wesele placilabym 300 zl, a byl to pazdziernik 2007.
mojej rodzinie oplacila nocleg moja mama z babcia i wydala na to 1500 zl razem, ale meza rodziny to niestety nie stac bylo. dalismy ulatwienei, ze sami rezerwowalismy,a pozniej placili goscie, ale ze znizka.
aha ja jezdzilam na wesele 450 km i nikt mi nawet noclegu nie zaltwial i rezerwowal, wiec bez przesady, panstwo mlodzi sa innymi rzeczami zestresowani , a i to jeszcze.ja bym zarezerwowala, ale to goscie powinni za nocleg zaplacic.
Nie rozumiem o co masz pretensje, skoro decydujesz się na wesele to powinnaś wziąć pod uwagę i takie koszta jak nocleg dla gości i zarezerwowanie fryzjera czy wizażystki (za te dwa ostatnie - koszt we własnym zakresie oczywiście). Nikt nie mówi, że masz organizować darmowe wakacje nad morzem, ale nocleg po weselu gościom z daleka powinno się zapewnić.Oni rownież są narażeni na koszta związane z przyjazdem, bo nie dość że prezent dla Młodych to i 300/ 400 zł za hotel + dojazd będą musieli zapłacić, wydaje mi się, że nikt by nie poszedł na taki układ i darował sobie Wasz ślub...
U nas wszyscy goście byli z miejscowości oddalonych o 300, 500 km od Trójmiasta i wszystkim zapewnialiśmy nocleg po WESELU, a ci którzy chcieli przyjechać wcześniej sami sobie kombinowali spanie, no chyba że byli z naszej najbliższej rodziny, wtedy to był problem mój i mojego męża.
Takie uroki wychodzenia za mąż, wesel i tradycji polskiej. Fakt na zachodzie tak już nie ma, ale i na zachodzie nie urządza się wesel trwających 2-3 dni tylko pare godzin, coś za coś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
My też nie płacimy, to szaleństwo płacić za nocleg każdego gościa. Zresztą jak byłam na weselach, to nikt nie zapewniał noclegu i nawet tego się nie spodziewałam. Rozumiałam, że wesele to ogromny wydatek dla Młodych i sprawę kwatery muszę załatwić sama.

Mamy o tyle dobrą sytuacje, że część osób jest miejscowych, a druga część niedaleko zamiejscowych (spod Elbląga), którzy powiedzieli, że sobie poradzą. Parę przyjaciół z Irlandii położymy w mieszkanku kuzynki.

Najlepiej porozmawiaj z gośćmi. Zapytaj się jak oni to widzą. Czy myśleli już o noclegu, czy Wy macie im coś zaproponować. Powodzenia.
oj widze ze zdania sa podzielone i jaka decyzje podjAC? rezerwacja to 1 sprawa a zapłacenie to druga skoro robimy wesele na ktorym chcemy zeby niczego nie zabrakło za co jak wiemy płacimy już niemałe pieniądz to przecież nie posle rodziny do bylejakiego schroniska bo mnie wysmieją chyba znacie to gadanie ze na to mieli a na to juz nie dlatego wole owszem zainteresoac sie i przygotowac gosciom oferty noclegu ale zaplaca za to sami.
ale i tez na zachodzie daje sie bardzo skromne prezenty czyli cos za cos
błagam as kochane ja o prezentach nawet nie mysle bo nie taka jest idea. u mnie sprawa rozgruwa sie o to ze rodzia(25 paz
0 ma zamiar zjawic sie w czwartek i co ja mam im powiedzie? za friko manie nocleg z pt na sb a reszte sami ?to jest niedorzeczne!ja jastem swiadoma wydatkow i pewnych chorych i przestarzałych moim zdaniem tradycji ale nic nie poradze na to że czesc mojej rodziny jest tak pomysłowa(pragne jeszcze dodać że wielkie oburzenie wywołał fakt że na weselu nie bedzie dzieci)
widzę, że masz rodzinkę "tradycyjną" - zastaw się, a postaw się :-))) :-( Musisz stanowczo im przedstawić sytuację spania, inaczej pójdziesz z torbami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodam tylko, ze my tez płacilismy za nocleg gosci, ktorzy przyjechali w piatek i pojechali w poniedziałek. Wiem, ze to sa duze koszta, ale co zrobić.
do góry