Widok

kto płaci za nocleg gości????????????????????????????///

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ratunku!!!!!!!!!!!! nie wiem już co mam robić! 25 par gosci jest z poza terenu województwa pomorskiego i nie ma szans żeby osoby te wróciły do domów a muszę podkreślić ze nasze wesele będzie trwało 2 dni tak więc trzeba zapewnić nocleg na 2 doby. jak jest u was kto za to płaci? mi nie bardzo uśmiecha się za to płacic tym bardziej że rodziny nie położysz spać byle gdzie bo cie później objada.minimum 150 zł /2os i to i tak po rabacie co wy o tym sądzicie? czy poinformować o tym że zarezerwujemy hotel ale płacić mają sami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ale jest różnica pomiędzy wyrażeniem swojego zdania na dany temat a wydawaniem obraźliwych opinii kiedy ktoś ma inne zdanie niż Twoje...
Ostola, mialam o Tobie dobre zdanie,ale teraz widze,ze jestes chyba ciut za bardzo zadufana w sobie. Trzeba Ci tylko przytakiwac albo zachwycać, bo jak ni,e to zaraz histeria i atak. ok, wiec faktycznie nie ma sensu rozmawiac.
Jesli mozesz grzeczniej, to ja bardzo prosze....
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
to przestan pisać o kretynskch pomyslach. Bo dla innych kretynskim pomysłem jest to, o czym Ty piszesz.
I bez krzykow kochana.
mozna grzeczniej.
katies ale Tobie sie chyba cos pomylilo. Nie byloby tego wszystkego gdyby szanowna Ostola nie wtracala swoich uwag jak to w Irlandii jest bajecznie...wszystko pomyslane i w ogole nie trzeba sie niczym martwic
:-)
odpowiednia, Ty wlasnie swoim komentarzem zanizasz poziom. MOCNO!

Nikomu nic nie udowadniam - po prostu wyglaszam swoja opinie, czy to forume nie do tego wlasnie sluzy.

Podaruj sobie komentarze na temat mnie i mojego narzeczonego. Nic o nas nie wiesz, wiec sie nie wypowiadaj!
no pewnie
i niech kazdy najlepiej przyjdzie ze swoim prowiantem

ale rzeczywiscie, jezeli sie robi weselicho na 150 i wiecej osob to sie taki problem ma.
ja zapraszam tylko najblizsza rodzine (55 os.) i moge sobie pozwolic na ich wyzywienie i alkohol. I dodatkowo na nocleg.

Ale (idac dalej rozumowaniem Zołzy) "jak sie chce miec taka pokazowke"

ohh dziewczyny....Szkoda ostola, ze nie jestes taka easy going... :)
Panama po co sie czepiasz,ten watek byl z zapytaniem jakie sa opinie forumek na temat placenia,kazdy wyrazil swoja opinie z uzasadnieniem ,dla jednych tradycja to kretynstwo dla drugich,jedni jej przestrzegaja drudzy nie i tyle,po cholere robic taki szum?
Zołza tak uwazasz? A kto tu zaniza poziom dyskusji?
Ten kto ocenia wybory innych psuje atmosfere. Za kazdym razem Ostola probuje udowodnic, ze tylko ona i jej irlandzki narzeczony robia najlepiej, nie dopuszcza takiej mozliwosci, ze inni chca inaczej. To co robia inni to kretynstwo. Liczy sie tylko Ostola i to co jej sie wydaje jest sluszne.
Zołza o jaka pokazówe Ci chodzi? wesele na 50 osob? na 30 noclegów?
Zreszta nikt sie nie musi tlumaczyc. Każdego z osobna sprawa na co wydaje pieniadzei nic Tobie Zoła do tego.

rozmawiac sie da Ostola,ale na zasadze"ja szanuje Twoje zdanie, a Ty moje". Napisz jak sprawa wyglada z Twojego punktu widzenia,ale nie obrazaj przy okazji mojego sposobu organizacji. Lekcji z kultury irlandzkiej tez nie potrzebuje, nie jest mi obca, dzięki.
Niestety Zolza przyznaje racje... Z coraz mniej osobami na tym forum da sie pogadac....
Ach...jak dobrze utwierdzic sie w przekonaniu, ze to forum osiagnelo dno kompletne i nic sie w tym temacie nie zmienia.

Jak strzelac pokazowe, to na calego -sugeruje rezerwacje pokoi w Rezydencie...albo nie...Grand Hotel, to jest to! Smutne dziewczynki... Zainwestowalybyscie w cos innego, transplant mozgu na przyklad...

Ostola, tak to jest z tym forum, ze dlugo sie tu nie wytrzymuje. sugeruje przenosiny gdzies, gdzie jest normalnie.
No i po co sie tak denerewujesz?? podoba Ci sie to-ok- Twoja sprawa. Mi sie nie podoba, bo skoro maja panowac takie zwyczaje,ze kazdy płaci za siebie, to po grzyba robić wesele? To moje wesele, ja zapraszam moich gości i ja za nich płacę. Przeciez to nie chodzi tylko o pieniadze,ale o gest, zaproszenie kogos na wesele jest prezentem. A za prezenty sie nie płaci. Takie jest moje zdanie, mam nadzieje,ze nie kretynskie.
Tak w POLOWIE irlandzkie... Druga polowa gosci jest polskich i wszyscy tez beda podrozowac na nasze wesele... W zwiazku z tym musialabym wszystkim moim 150 gosciom zapewnic nocleg w centrum Gdanska. To przy obecnych cenach jakies 27 tys zlotych. Nie uwazasz ze to lekka przesada?????????????????????????????? Cale szczescie moi goscie to ruzumieja, nikt sie na nikogo nie obraza i nie szantazuje, ze nie zjawi sie na weselu jak mu za cos nie zaplace....

A tak gwoli infirmacji to nie dosc ze w Irlandii nie ma zwyczaju placenia za noclegi, to kazdy z gosci placi sam za alkohol spozywany podczas wesela... I to mi sie podoba!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja uważam, że to jak duże jest wesele zależy od wielkości rodziny a nie tradycji i nie ma nic wspólnego z tematem.
Jak pamiętam, to 10-15 lat temu DUŻE wesele w mieście to było ok. 50-70 osób. Na wsiach owszem - 100 i więcej. Teraz organizuje się wesela 100-150 osób i mówi o tradycji... Może należałoby przestać nazywać wszystko "tradycją"?
Ostola- o ile dobrze kojarze to Twoje wesele jest mieszane- pół irlandzkie? Moze w tym akurat kraju nie ma tradycji urzadzania noclegu,ale wiekszosc z nas wyprawia wesele z udziałem polskich gosci, obowiazują wiec inne zwyczaje- i wcale nie nazwałabym ich kretynskimi.
Osoba, które hołduje kretynskim zachowaniom jest własnie kretynem, wiec jak widzisz...rozumienie jest chyba prawidlowe:)
Hola, hola - nikogo tu nie nazywam kretynami!
Po prostu uwazam, ze nasza tradycja z zapewnianiem noclegu to kretynstwo. Czasy sa juz niestety inne i hotele kosztuja sporo kasy. I dlatego uwazam, ze podejscie gosci, ze jak mlodzi nie zaplaca to na wesele nie przyjedziemy jest nie w porzadku...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i pod tym podpisuję się wszystkimi kończynami:)
Jeśli na weselu są tylko najbliższa rodzina i przyjaciele to nikt się nie obrazi, że nocleg nie jest w hotelu tylko w akademiku itd. A jeśli Młodych nie stać na opłacenie nocelgu to też nikt się nie obrazi jeśli poinformuje się o tym przy zaproszeniu.
My też płacimy za nocleg. Nie widzę w tym nić dziwnego, ani tym bardziej kretyńskiego.
do góry