Widok
ktore imie ladniejsze?
Choc mam jeszcze na to czas ale tak się zastanawiam, ktore imie ladniejsze...bardziej Wam sie podoba imie Patrycja (Patrysia, Patusia, Pati) czy Maja (Majeczka, Majunia :) ) i z meskich Mateusz (Mateuszek) czy Jakub (Kubuś)?Napisalam tak jak bysmy mowili do dziecka w nawiasie bo czesto zdrobnienia decyduja...
ja dając imiona moim dzieciom nie zastanawiałam sie jak je zdrobnic poprostu imie i juz najczesciej imie zdrabniają babcie i znajomi az mi sie z żołądku przewraca ,a najbardziej jak słysze czesc żabciu albo aniołku kuzwa mam na imie np.ania to ANIA i juz a nie jakies skojarzenia , zdrobnienia i szukanie w imieniu przezwisk
Patrycja i Mateusz:)
"po co zdrabniac imiona ?? jak bym chciała anusie ,aneczke to nie nazwała bym córki ania nie roumiem całe życie po co zrabniają ludzie imiona,"
Ciekawe czy nigdy nie zdrobniłaś imienia dzieci,znajomych czy rodzeństwa???
Dla mnie raczej to byłoby dziwne:)
Ja tam zdrabniam Natalka, Natalcia, Natusia , Nataluś, Nati, Natka i jak się tylko da:)))
Ciekawe czy nigdy nie zdrobniłaś imienia dzieci,znajomych czy rodzeństwa???
Dla mnie raczej to byłoby dziwne:)
Ja tam zdrabniam Natalka, Natalcia, Natusia , Nataluś, Nati, Natka i jak się tylko da:)))
Justi, znam dwa przypadki, gdzie chłopcy mają na imię właśnie Kuba a nie Jakub. W prawdzie nigdzie, w żadnym spisie imion, nie znalazłam odrębnego imienia Kuba, ale pewnie wszystko zależy od dobrej woli urzędnika.
Tylko w takim razie czy zaraz nie będzie tak, że ludzie będą nazywać dzieci właśnie wymyślonymi tworami? Bo o ile imię Kuba jest ok i nawet mi się podoba, o tyle boję się, że zaraz pojawią nam się dziewczynki o imieniu Słoneczko i Śnieżka, a chłopcy Persil i Omo (bo przecież Ariel już jest ;) ). Nie wiem czy powinno być to zależne tylko od czyjegoś widzimisię.
Tylko w takim razie czy zaraz nie będzie tak, że ludzie będą nazywać dzieci właśnie wymyślonymi tworami? Bo o ile imię Kuba jest ok i nawet mi się podoba, o tyle boję się, że zaraz pojawią nam się dziewczynki o imieniu Słoneczko i Śnieżka, a chłopcy Persil i Omo (bo przecież Ariel już jest ;) ). Nie wiem czy powinno być to zależne tylko od czyjegoś widzimisię.
Ja jestem Patrycja i moja mama zawsze mówiła do mnie Patrynia :) no a w szkole i wsród znajomych od zawsze i do dzisiaj jestem Pati.
Kiedyś strasznie nie lubiłam swojego imienia ale już mi przeszło.
Co do imion chłopięcych to Mateusz właśnie dlatego że Kubusiów (choć imię ładne) jest bardzo dużo,
A co do zdrobnień to jest to zupełnie normalne że zdrabnia się imiona maluszków. Mój synek ma na imię Sebastian i w odniesieniu do takiego Szkraba brzmi to dziwnie w codziennym użyciu, dlatego najczęściej mówię Sebuś albo Seba.
Każde imię jest ładne jak pasuje do dzieciątka :)
Pozdrawiam
Kiedyś strasznie nie lubiłam swojego imienia ale już mi przeszło.
Co do imion chłopięcych to Mateusz właśnie dlatego że Kubusiów (choć imię ładne) jest bardzo dużo,
A co do zdrobnień to jest to zupełnie normalne że zdrabnia się imiona maluszków. Mój synek ma na imię Sebastian i w odniesieniu do takiego Szkraba brzmi to dziwnie w codziennym użyciu, dlatego najczęściej mówię Sebuś albo Seba.
Każde imię jest ładne jak pasuje do dzieciątka :)
Pozdrawiam
Caroca, kiedyś na jakimś forum trafiłam na wątek, w którym mamy Kubusiów właśnie (nie Jakubów) rozmawiały nt. imienin swoich synów, że "nigdzie w kalendarzach nie ma". I w zasadzie finał tej dyskusji był taki, że ustaliły same sobie, że ich pociechy będą obchodzić imieniny w lipcu. Ale nie pamiętam już czy w rezultacie w Jakuba (choć to byłoby dziwne, skoro to inne imię) czy ustaliły sobie jakąś własną datę na świętowanie. ;)
ja oczywiście obstawiam Patrycja - moja córcia ma tak na imię
ale nie mówię na nią ani Patka, ani Pati, okropne te zdrobnienia :P zawsze mówię do niej pełnym imieniem, a ostatnio od kiedy oan sama na siebei mówi Didi to i ja tak do niej zaczęłam mówić :)
Maja i Mateusz - WEDŁUG MNIE okropne
ale nie mówię na nią ani Patka, ani Pati, okropne te zdrobnienia :P zawsze mówię do niej pełnym imieniem, a ostatnio od kiedy oan sama na siebei mówi Didi to i ja tak do niej zaczęłam mówić :)
Maja i Mateusz - WEDŁUG MNIE okropne
papilio1@op.pl
W internecie jest pełno for, gdzie mamy wypowiadają się na tematy tych dwóch różnych imion.
Mam kolegę Kubę, i bratanka Jakuba - do jednego i drugiego zwracamy się Kuba, Kubusiu.
Justi:
Aleksanda - Ola
Olga - Ola
Dwa różne imiona a zdrobnienia te same, podobnie jak w przypadku Kuby i Jakuba... :)
Mam kolegę Kubę, i bratanka Jakuba - do jednego i drugiego zwracamy się Kuba, Kubusiu.
Justi:
Aleksanda - Ola
Olga - Ola
Dwa różne imiona a zdrobnienia te same, podobnie jak w przypadku Kuby i Jakuba... :)
Ja mam koleżanki Olgi i Aleksandry i do obu dziewczyn zwraca się raczej Olka, Ola - bo jest ładniej i delikatniej po porostu.
A to, że to są dwa różne imiona to akurat wiem :) Tylko pomyślałam, że może się tak utarły te same zdrobnienia w przypadku Jakuba i Kuby, jak i Olgi i Aleksandry (mimo iż w drugim przypadku to raczej napewno błąd).
A to, że to są dwa różne imiona to akurat wiem :) Tylko pomyślałam, że może się tak utarły te same zdrobnienia w przypadku Jakuba i Kuby, jak i Olgi i Aleksandry (mimo iż w drugim przypadku to raczej napewno błąd).
patrycja jakie nowobogackie, przecież to stare imię i wywodzi się od patryka patrona irlandii. Moja siostra na swoją córkę mówi patusia.Ja znam jednego aleksandra na którego wszyscy mówią alek, nie olek i on sie strasznie burzy jak ktoś go nazwie olkiem
nie nazwałabym córki maja, bo czemu ma być 10-tą mają na podwórku. W mojej rodzinie jest i patryk i patrycja, mi się te imiona podobają.
nie nazwałabym córki maja, bo czemu ma być 10-tą mają na podwórku. W mojej rodzinie jest i patryk i patrycja, mi się te imiona podobają.