Widok

ktore imie ladniejsze?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Choc mam jeszcze na to czas ale tak się zastanawiam, ktore imie ladniejsze...bardziej Wam sie podoba imie Patrycja (Patrysia, Patusia, Pati) czy Maja (Majeczka, Majunia :) ) i z meskich Mateusz (Mateuszek) czy Jakub (Kubuś)?Napisalam tak jak bysmy mowili do dziecka w nawiasie bo czesto zdrobnienia decyduja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Coraz bardziej jestesmy z mezem za Kubusiem, a co do damskich to nie jestem zdecydowana kompletnie... Moze Patrycja? A ostatecznie pewnie dziecko zadecyduje :))))
jedynie Mateusz z w/w wymienionych
mi od zawsze podoba sie Mateusz (Mat, Mati, Mateo )
Podbijam :)
Patrycja i Kubus zdecydowanie lepsze jak Maja i Mateusz;)
Patrycja-imie nowobogackie?
hehehe dobre:D
patrycja jakie nowobogackie, przecież to stare imię i wywodzi się od patryka patrona irlandii. Moja siostra na swoją córkę mówi patusia.Ja znam jednego aleksandra na którego wszyscy mówią alek, nie olek i on sie strasznie burzy jak ktoś go nazwie olkiem
nie nazwałabym córki maja, bo czemu ma być 10-tą mają na podwórku. W mojej rodzinie jest i patryk i patrycja, mi się te imiona podobają.
Patrycja to nowobogackie imie z lat 80-tych. znałam 2 patrycje i opis w 100% do nich
Ja mam koleżanki Olgi i Aleksandry i do obu dziewczyn zwraca się raczej Olka, Ola - bo jest ładniej i delikatniej po porostu.

A to, że to są dwa różne imiona to akurat wiem :) Tylko pomyślałam, że może się tak utarły te same zdrobnienia w przypadku Jakuba i Kuby, jak i Olgi i Aleksandry (mimo iż w drugim przypadku to raczej napewno błąd).
Teraz Majeczek będzie jeszcze więcej za sprawą serialu Tvn p.t "Majka" ;D
mam koleżankę w pracy Olgę, wszyscy mówią Ola... choć to nie jest zdrobnienie tego imienia.
My naszego synka nazwiemy Kuba mimo popularności tego imienia. Jak je wybrałam (zanim zaszłam w ciążę nawet nie wiedziałam że tylu jest Kubusiów)
Bartosz i Bartłomiej to faktycznie dwa różne imiona - z resztą oba figurują w spisie imion. Natomiast Bartek jest chyba "tylko" zdrobnieniem obu. Ale być może, że jest tak, jak z imieniem Kuba - jeśli się ktoś uprze, to może dać tak dziecku na imię.
Mam kolezanke z podstawowki Olgę i nigdy nikt nie mówił na nia Ola.
To dwa rozne zupelnie imiona.
Olga-rosyjskie.
Ola czyli Aleksandra:)
Faktycznie imiona bardzo popularne (Majek ok 3-4 lat jest chyba najwiecej ze wszystkich imion), ale ladne.

Moj synek ma na imie Tomek, ale bralismy pod uwage i Kube i Mateusza :) .
Majka nie dalabym na imie, bo naprawde co trzecia rowiesnica mojego synka ma tak na imie.
Z tego co słyszałam podobnie jest z imionami: Bartek, Bartosz,Bartłomiej to podobno też zupełnie różne imiona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W internecie jest pełno for, gdzie mamy wypowiadają się na tematy tych dwóch różnych imion.

Mam kolegę Kubę, i bratanka Jakuba - do jednego i drugiego zwracamy się Kuba, Kubusiu.

Justi:
Aleksanda - Ola
Olga - Ola

Dwa różne imiona a zdrobnienia te same, podobnie jak w przypadku Kuby i Jakuba... :)
;)...
Ale czy ja twierdzę, że mnie przekonuje? ;)

Nie bardzo.
mamtu-mozliwe,ze Jakub i Kuba to co innego,ale jakos mnie to nie przekonuje,ze mamy same tak stwierdziły;)
Jakub-Kuba
Joanna-Asia
Katarzyna-Kasia
Aleksandra-Ola....

I tak dalej....
ja oczywiście obstawiam Patrycja - moja córcia ma tak na imię
ale nie mówię na nią ani Patka, ani Pati, okropne te zdrobnienia :P zawsze mówię do niej pełnym imieniem, a ostatnio od kiedy oan sama na siebei mówi Didi to i ja tak do niej zaczęłam mówić :)

Maja i Mateusz - WEDŁUG MNIE okropne
papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry