Widok

ktore imie ladniejsze?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Choc mam jeszcze na to czas ale tak się zastanawiam, ktore imie ladniejsze...bardziej Wam sie podoba imie Patrycja (Patrysia, Patusia, Pati) czy Maja (Majeczka, Majunia :) ) i z meskich Mateusz (Mateuszek) czy Jakub (Kubuś)?Napisalam tak jak bysmy mowili do dziecka w nawiasie bo czesto zdrobnienia decyduja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Coraz bardziej jestesmy z mezem za Kubusiem, a co do damskich to nie jestem zdecydowana kompletnie... Moze Patrycja? A ostatecznie pewnie dziecko zadecyduje :))))
jedynie Mateusz z w/w wymienionych
mi od zawsze podoba sie Mateusz (Mat, Mati, Mateo )
Podbijam :)
Patrycja i Kubus zdecydowanie lepsze jak Maja i Mateusz;)
Patrycja-imie nowobogackie?
hehehe dobre:D
patrycja jakie nowobogackie, przecież to stare imię i wywodzi się od patryka patrona irlandii. Moja siostra na swoją córkę mówi patusia.Ja znam jednego aleksandra na którego wszyscy mówią alek, nie olek i on sie strasznie burzy jak ktoś go nazwie olkiem
nie nazwałabym córki maja, bo czemu ma być 10-tą mają na podwórku. W mojej rodzinie jest i patryk i patrycja, mi się te imiona podobają.
Patrycja to nowobogackie imie z lat 80-tych. znałam 2 patrycje i opis w 100% do nich
Ja mam koleżanki Olgi i Aleksandry i do obu dziewczyn zwraca się raczej Olka, Ola - bo jest ładniej i delikatniej po porostu.

A to, że to są dwa różne imiona to akurat wiem :) Tylko pomyślałam, że może się tak utarły te same zdrobnienia w przypadku Jakuba i Kuby, jak i Olgi i Aleksandry (mimo iż w drugim przypadku to raczej napewno błąd).
Teraz Majeczek będzie jeszcze więcej za sprawą serialu Tvn p.t "Majka" ;D
mam koleżankę w pracy Olgę, wszyscy mówią Ola... choć to nie jest zdrobnienie tego imienia.
My naszego synka nazwiemy Kuba mimo popularności tego imienia. Jak je wybrałam (zanim zaszłam w ciążę nawet nie wiedziałam że tylu jest Kubusiów)
Bartosz i Bartłomiej to faktycznie dwa różne imiona - z resztą oba figurują w spisie imion. Natomiast Bartek jest chyba "tylko" zdrobnieniem obu. Ale być może, że jest tak, jak z imieniem Kuba - jeśli się ktoś uprze, to może dać tak dziecku na imię.
Mam kolezanke z podstawowki Olgę i nigdy nikt nie mówił na nia Ola.
To dwa rozne zupelnie imiona.
Olga-rosyjskie.
Ola czyli Aleksandra:)
Faktycznie imiona bardzo popularne (Majek ok 3-4 lat jest chyba najwiecej ze wszystkich imion), ale ladne.

Moj synek ma na imie Tomek, ale bralismy pod uwage i Kube i Mateusza :) .
Majka nie dalabym na imie, bo naprawde co trzecia rowiesnica mojego synka ma tak na imie.
Z tego co słyszałam podobnie jest z imionami: Bartek, Bartosz,Bartłomiej to podobno też zupełnie różne imiona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W internecie jest pełno for, gdzie mamy wypowiadają się na tematy tych dwóch różnych imion.

Mam kolegę Kubę, i bratanka Jakuba - do jednego i drugiego zwracamy się Kuba, Kubusiu.

Justi:
Aleksanda - Ola
Olga - Ola

Dwa różne imiona a zdrobnienia te same, podobnie jak w przypadku Kuby i Jakuba... :)
;)...
Ale czy ja twierdzę, że mnie przekonuje? ;)

Nie bardzo.
mamtu-mozliwe,ze Jakub i Kuba to co innego,ale jakos mnie to nie przekonuje,ze mamy same tak stwierdziły;)
Jakub-Kuba
Joanna-Asia
Katarzyna-Kasia
Aleksandra-Ola....

I tak dalej....
ja oczywiście obstawiam Patrycja - moja córcia ma tak na imię
ale nie mówię na nią ani Patka, ani Pati, okropne te zdrobnienia :P zawsze mówię do niej pełnym imieniem, a ostatnio od kiedy oan sama na siebei mówi Didi to i ja tak do niej zaczęłam mówić :)

Maja i Mateusz - WEDŁUG MNIE okropne
papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry