Widok

ktore imie ladniejsze?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Choc mam jeszcze na to czas ale tak się zastanawiam, ktore imie ladniejsze...bardziej Wam sie podoba imie Patrycja (Patrysia, Patusia, Pati) czy Maja (Majeczka, Majunia :) ) i z meskich Mateusz (Mateuszek) czy Jakub (Kubuś)?Napisalam tak jak bysmy mowili do dziecka w nawiasie bo czesto zdrobnienia decyduja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Caroca, kiedyś na jakimś forum trafiłam na wątek, w którym mamy Kubusiów właśnie (nie Jakubów) rozmawiały nt. imienin swoich synów, że "nigdzie w kalendarzach nie ma". I w zasadzie finał tej dyskusji był taki, że ustaliły same sobie, że ich pociechy będą obchodzić imieniny w lipcu. Ale nie pamiętam już czy w rezultacie w Jakuba (choć to byłoby dziwne, skoro to inne imię) czy ustaliły sobie jakąś własną datę na świętowanie. ;)
Nie mam pojęcia, ale tylko dlatego że o to nie pytałam:)
Kropusia - a kiedy ów Kuba ma imieniny?
Pytam z ciekawosci....
Ja jestem Patrycja i moja mama zawsze mówiła do mnie Patrynia :) no a w szkole i wsród znajomych od zawsze i do dzisiaj jestem Pati.
Kiedyś strasznie nie lubiłam swojego imienia ale już mi przeszło.

Co do imion chłopięcych to Mateusz właśnie dlatego że Kubusiów (choć imię ładne) jest bardzo dużo,

A co do zdrobnień to jest to zupełnie normalne że zdrabnia się imiona maluszków. Mój synek ma na imię Sebastian i w odniesieniu do takiego Szkraba brzmi to dziwnie w codziennym użyciu, dlatego najczęściej mówię Sebuś albo Seba.

Każde imię jest ładne jak pasuje do dzieciątka :)
Pozdrawiam
Moi znajomi mają synka Kubę i właśnie tak dziecko jest zarejestrowane.
Justi, znam dwa przypadki, gdzie chłopcy mają na imię właśnie Kuba a nie Jakub. W prawdzie nigdzie, w żadnym spisie imion, nie znalazłam odrębnego imienia Kuba, ale pewnie wszystko zależy od dobrej woli urzędnika.

Tylko w takim razie czy zaraz nie będzie tak, że ludzie będą nazywać dzieci właśnie wymyślonymi tworami? Bo o ile imię Kuba jest ok i nawet mi się podoba, o tyle boję się, że zaraz pojawią nam się dziewczynki o imieniu Słoneczko i Śnieżka, a chłopcy Persil i Omo (bo przecież Ariel już jest ;) ). Nie wiem czy powinno być to zależne tylko od czyjegoś widzimisię.
Jakub i Kuba to dwa rozne imiona?
hmmm....watpie,zeby w USC zgodziliby sie wpisac KUBA.takiego imienia chyba nawet w kalendarzu nie ma(?)
Kuba to Jakub.
Tak samo jak Joanna to Asia....itp
Maja jest bardzo ładne (moja córeczka ma tak na imię),ale jest bardzo popularne.Kubusiów też jest zatrzęsienie.Ale to bardzo ładne imiona.
Patrycja i Mateusz

Po pierwsze: są ładniejsze
Po drugie: są mniej oklepane.
nadajac synowi imie szukalam w kalendarzu imienia Kuba (bo ktos mi kiedys powiedzial, ze jest odrebne Kuba i takie chcialam dac), ale nie znalazlam, wiec nie wiem skad takie informacje, pewnie jest to przez kogos sztucznie stworzony twor....
Caroca, rzeczywiście Kubuś i Jakub - to są dwa różne imiona, tylkoz tym samym zdrobnieniem :)

Kuba - zdrobnienie Kubuś
Jakub - zdrobnienie również Kubuś

Z tych czterech to Maja i Kubuś :)

U Patrycji i MAteusza własnie bardzo nie podobają mi się zdrobnienia....
Kubus i Jakub to dwa rozne imiona?????
skad takie informacje????
Patrycja i Mateusz.

wszystkie bardzo popularne ostatnio...
Maja i Mateusz
nigdy nie nazwałabym chłopca imieniem Kuba
Maja ładniejsze od Patrycji, ale też częściej nadawane
Kubuś i Jakub to 2 rózne imiona
podoba mi się tylko Kubuś.fakt,jest ich ostatnio bardzo dużo,ale jeśli podobałoby mi się jakieś imię to nie zwracałabym uwagi na takie rzeczy.

nigdy nie nazwałabym dziecka Patrycja, nie podoba mi się to imię
Mi najbardziej podoba się Kubuś... :)
Ja mam Anię - 2 latka i zazwyczaj mówię do niej Ania, czasami (bardzo rzadko) nazywam ją Andzikiem, Ana....ale standardowo Anią.

Druga jesli będzie dziewczynka to nazwę - Iza
Jeśli będzie chłopiec to Adam, Matuszów jest od groma.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry