Widok

mleko krowie od kiedy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam poltorarocznego malucha kiedy moge go przezucic na mlekoz kartonu czasem pije starszego co dostaje ze szkoly w kartonie ze slomka i nic mu niejest wiec moze juz mozna? w tej chwili pije bebilon i powoli koncza mi sie srodki finansowe co zrobic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja uważam że mleko z kartonu to najgorsze co może być.
mleko szkolne to chyba jest mleko nie uht czy inaczej wyjałowieone....takie jednodniowe nazwijmy.
Moja córka wychowała sie bez mleka i żyje...
Lepiej dać jogurt naturalny a nie mleko...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
mój ma prawie 3 lata i od jakiś paru mies dopiero pije z kubka mleko ja kupuje świeże mleko 2%,wcześniej ,w sumie ponad rok temu dostawał np budyń z mlekiem czy płatki podjadał ale pić nie chciał ,chciał modyfikowane ale teraz się przekonał,mój jest mleczny rano pierwsze słowa to mleko na wieczór tak samo pije .
Podaje synkowi jak skończył 9 mies, ale na początku po trochu, łyżeczke, potem łyżke, dwie itd. Jakoś po ponad roku zrobiłam manne, budyń, kakao. Teraz ma 1,5 roczku i jest ok, pije tylko krowie. Zawsze podawałam to świeże z butelki, najlepsze-najsmaczniejsze jest robico.
Teraz to nawet takie zimne pije, prosto z lodówki lub takie o pokojowej temp. Próbowałam dawać ciepłe, podgrzane ale nie chce,odstawia kubek i płacze :-/ ostatecznie kakao, ale też się buntuje bo ciepłe
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córka 13miesięcy pije tylko krowie (kakao rano i wieczorem)w żłobku dostaje bebiko3 zawsze zanoszę kartonik, bo o wiele łatwiej takie tam przechowywać. Synek, który teraz ma 3latka jak skończył rok też pił już tylko krowie. Jakoś ok 9 mieś obojgu dawałam mannę na mleku, jogurty i budynie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem można już po roku, przecież mleko w proszku jest w wielu produktach mlecznych i nie oszukujmy się że jest to coś bardziej wartościowego. Alergicznie moim zdaniem nie ma różnicy.

Przy mlekach modyfikowanych chodzi bardziej o te wszystkie witaminy i minerały dodawane do mieszanki. Więc myślę że jeśli będziesz dbała o zrównoważoną dietę dziecka możesz spokojnie podawać mleko.

Ja przerzuciłam się jak córka skończyła dwa latka.

Inny pomysł: przerzucić się na tańsze modyfikowane - jeśli dieta nie będzie zbyt urozmaicona. Zależy od Waszej sytuacji życiowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przy mleku modyfikowanym nie chodzi tylko o minerały i witaminy ,mleko modyfikowane jest tak przetworzone ,że tak naprawdę ma już bardzo mało wspólnego z mlekiem krowim.Mleko modyfikowane a zwykłe mleko w proszku to też dwie różne bajki.Najlepiej na pocz.wprowadzać maluchowi jogurty,serki a później spróbować z samym mlekiem np.moja córka jogurty ,serki tak a po samym mleku krowim w żaden sposób nie przetworzonym dostaje skazy na skórze.Tak naprawdę to wszysko zależy od tego jak organizm malucha toleruje mleko krowie ,jedno dziecko nie ma z tym problemu i tak jak tu ktoś napisał juz poniżej roku doistaje a drugie w ogóle nie toleruje .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/ polecam przeczytać, co prawda podaję jeszcze dziecku mleko ale ze szklanej butelki, Robico, mleko mikrofiltrowane, z czasem postaram się ograniczyć jak najbardziej, polecam zmielony sezam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
popieram pp :)

moje dziewczyny jedzą płatki na mleku zamiennie krowie z modyfikowanym

mleka samego nie piją odkąd skończyły 1,5 roku i mają się dobrze :) po prostu odrzuciły, wolały zjeść kanapkę
białko dostają w jogurtach, twarogu itd

mleka krowiego do picia zamiast mm nie dałabym nigdy, mleko krowie jest dla cieląt :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
a płatki na mleku krowim czym sie różnią od picia mleka?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do płatków daję 50 ml jako dodatek i nie codziennie, a do butelki pewnie daje się ze 250 ? i to dzień w dzień nawet po kilka razy niektórzy...
dla mnie jest ogromna różnica między mm a mlekiem krowim- mm ma dużo składników mineralnych i witamin, dziecko ma nim zaspokajać głód, a krowie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
moja córka wychowała sie wogóle bez mleka, nawet mm nie piła.
mleko jest dla cieląt:)nawet 50ml:P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Od roczku podaję krowie, z butelki (czasem z kartonu). Małej nigdy nic nie było a głód zaspokaja (nie kumam czemu miałaby nie zaspokajać?)
image[/url]
image[/url]

przeczytajcie dziewczyny ten artykuł! stwierdzenie, że mojemu dziecku nic nie było jest nie na miejscu. teraz nic nie jest ale to wyjdzie w przyszłości. nie rozumiem matek które krzywdzą swoje dzieci. trzeba mieć świadomość, ślepo nie wierzyć w to co się widzi w tv czy gazecie. trzeba samemu szukać i dociekać. mamy cywilizowany świat tak jak chcieliśmy ale pełno w nim chemii i innego syfu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
nasz Syn do 3 urodzin był głównie na mm :] mleko krowie było dodatkiem do kawy zbożowej ;] wychodziłam z założenia, że przynajmniej w takim mleku ilości witamin itd. są dopasowane do potrzeb dzieci w jego wieku :) a że z jedzeniem owoców i warzyw bywa różnie... :/ to chociaż miałam pewność, że z mlekiem dostanie to co potrzebne ;)

teraz pije mleko krowie pasteryzowane :] najczęściej zimne, z lodówki - bo takie lubi.
Za kakao czy czekoladą do picia nie przepada. Płatki na mleku zjada sporadycznie - woli z jogurtem. Budyniu nie ruszy wcale.

Iwona - nasza pediatra twierdzi, że już roczniakom można dawać krowie mleko, że moda na mm spowodowana nagonką producentów mm.
@Nika proszę czytać ze zrozumieniem zacytuję siebie:

"przecież mleko w proszku jest w wielu produktach mlecznych i nie oszukujmy się że jest to coś bardziej wartościowego. Alergicznie moim zdaniem nie ma różnicy."
przez produkty mleczne rozumiem jogurty,twarogi, serki,kefiry maślanki itp itd sprawdź proszę skład: właśnie wszędzie tam kryje się mleko w proszku.
poza tym to dziecko ma 1,5 roku więc nie mówimy tu o osesku.

A teraz zacytuję post Niki
"Przy mleku modyfikowanym nie chodzi tylko o minerały i witaminy ,mleko modyfikowane jest tak przetworzone ,że tak naprawdę ma już bardzo mało wspólnego z mlekiem krowim"
albo przynajmniej producenci pozwalają nam w to wierzyć :)

pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kocham te teorie spiskowe.Przeczytaj sobie skład na opakowaniu,mi nie mówił o tym producent tylko pediatra i alergolog.Moi znajomi chodzą z dzieckiem do homeopaty (czego ja nie jestem zwolennikiem ) i mówił to samo.No chyba ,że homeopata nie na usługach firm farmaceutycznych tylko producentów mleka modyfikowanego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Agusia to dlaczego podawałaś dziecku mm do 3 r. życia a nie przeszłas wcześniej na mleko krowie skoro to zmowa producentów mm ?Ja zaczęłam podawc jogurty i serki poniżej 1 r. życia ale ostrożnie patrzyłam na reakcje,mm moje dziecko odrzuciło samo jak miało 2,5 r.,mleka krowiego nie przetworzonego nie może pić bo później jest ok.2 tygodniowo leczenie maściami sterydowymi,dlaczego nie rusza jej po jogurtach i serkach a po mleku tak, nie wiem.Nie pisałam o tym ,które mleko gorsze a które lepsze tylko o tym,że trzeba zwracać uwage na reakcję organizmu malucha bo każdy reaguje inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nika - napisałam jak ja robiłam i co nasza lekarka o tym sądzi. Czytaj dokładnie. Robiłam odwrotnie, niż mówiła lekarka :] Bo mam swoje zdanie.
mleko pasteryzowane nie powinno się w ogóle nazywać mlekiem. zimne produkty i napoje są bardzo niewskazane bo wychładzają organizm i nie ma on tyle siły żeby dobrze funkcjonować i przyswajać witaminy i mikroelementy. Nawet w tym okresie nie powinno się pić wody tylko ziołowe herbaty. A to że dziecko lubi to wina rodzica bo mu to dał. Tak samo z chipsami i słodyczami ale to już inny temat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
to pij sobie ciepłe herbaty ziołowe na zdrowie :]

my wolimy wodę i mleko - ZIMNE :] kto mnie zna - ten wie, że piję co najwyżej letnie napoje (herbatę, sporadycznie kawę zbożową z mlekiem) :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia to chyba miało być do mnie :)
@Nika
podawałam dziecku mleko mm do 2 lat dlatego że tak łatwiej było mi ogarnąć jej zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Jeśli chodzi o skład takiego mleka; córka piła Hipp Combiotik i skład takie mleka przytoczę:
"Składniki:
Odtłuszczone mleko* w proszku, laktoza* z mleka, oleje roślinne*, serwatka* z mleka częściowo odmineralizowana w proszku, prebiotyczny błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy z laktozy),węglan wapnia, witamina C, chlorek potasu, L-tryptofan, tooli-gosacharydyz laktozy),węglan wapnia, witamina C, chlorek potasu, L-tryptofan, chlorek wapnia, siarczan żelazawy, stabilizator - kwas mlekowy, probiotyczne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum®1),, selenian sodu," tu wymienione są witamin itp a skopało mi się przy kopiowaniu.
(skopiowane ze strony producenta)
ja tu cudu natury nie widzę.

Co do tego że mleko jest cieląt, jasne zgadzam się z tym, ale jeśli dziecko nie dostaje mleka od matki jakoś należy uzupełniać wapń i mleko oraz jego przetwory są jednym ze sposobów.

Nie mówię o żadnych teoriach spiskowych. Mówię o zdrowym rozsądku. Cóż producenci produktów fit sugerują w reklamach że wpływają korzystnie na linię i zdrowie,a sami wiemy jak jest. A producenci żywności dla niemowląt i małych dzieci twierdzą że ich jedzenie jest zdrowe i jest super. A tak moja pediatra też twierdziła że dobrze podawać słoiczki zamiast świeżo przygotowanego jedzenia. Ale sorry do mnie nie przemawia że coś co może stać bez lodówki 3 lata jest lepsze i zdrowsze od dopiero co przygotowanego pożywienia (wyprzedzę wrzuty -pożywienia z pewnego źródła).

Sama mam silną alergię na mleko. Dlaczego podaję je dziecku? dlatego że wapń z produktów mlecznych jest całkiem dobrze przyswajalny, a córka może je pić. Więc nie uważam że powinnam jej to ograniczyć. Ponieważ inne źródła też są różnie komentowane. Sama od czasu do czasu piję sojowe, ale córce podaję je sporadycznie ze względu na fitoestrogeny. Ja też myślałam że bez mleka się da, do momentu gdy zostawiłam u dentysty 10 tys. zł. w tym prawie wszystkie leczone kanałowo.

Nika a może Twoja córka ma lekką alergię na laktozę? wiem że niektórzy lekarze twierdzą że nie można mieć na nią alergii (mówią tu o nietolerancji),ale u mnie kończy się na wysypie nawet przy niewielkich ilościach w lekach. W produktach kwaszonych - jogurty jest jej niewiele. Sprawdzić możesz to podając mleko z bardzo obniżonym poziomem laktozy, tylko nie wiem czy warto.

Odnośnie wapnia w sezamie. Wszystko fajnie, ale ile trzeba by go jeść codziennie aby przyswoić dzienną dawkę wapnia? maluch do 3 lat potrzebuje go do1000 mg na dobę. "Nasiona sezamu (25g mała garść) 168mg" (źródło:wegesport.pl- pierwsze co mi googlach wyskoczyło) to ile garści mam dziennie w dziecko pakować? realnie kiepsko to wygląda.

Dobrym źródłem wapnia jest też amarantus jako dodatek do muesli, jogurtu.
Mamo Olenki

- http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-nie-warto-pic-mleka/

"mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Zakwaszają organizm m.in. produkty mleczne, które przyczyniają się do takich chorób jak osteoporoza i próchnica"

http://zdrowie.1krok.pl/mleko-i-wapn.htm
"Stosunek wapń : fosfor. Badania wykazują, że naszym podstawowym źródłem wapnia powinien być pokarm, w którym stosunek wapnia do fosforu wynosi przynajmniej 2:1, a to z tego względu, że fosfor blokuje wchłanianie wapnia. Tabelka po prawej wyraźnie pokazuje, że mleko krowie jako źródło wapnia jest bezużyteczne. Za to doskonałym źródłem białka są zielone warzywa. "
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
powiem tak. ten sam portal "dzieci są ważne" ma/miał też artykuł o tym że.... o nawet znalazłam: "Lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców {raport}" i tam autor szeroko rozpisuje się że nie należy jeść jabłek ziemniaków itp. a lepiej zajadać się mango, szparagami, itp. na dole strony podane źródło jakie www.... na których podane jest że badania dot. USA. I ja wierzę że u nich mango może być zdrowe.... ale jak to ma się do Polski ? Nijak. Równie dobrze ja mogłabym napisać taki artykuł, to tylko czyjeś zdanie na jakiś temat. Twoja sprawa czy w to wierzysz.

Dlatego jedzmy i pijmy to po czym czujemy się dobrze. Włączmy myślenie zamiast wchłaniać wszystko co pchają nam do głowy.

Zakwasza też mięso... czy nie jesz mięsa pp? a Twoje dzieci?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
poza tym ogromna ilość biała zawarta w mleku krowim wypłukuje wapń z organizmu, stąd osteoporoza m.in.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
jest mnóstwo stron na temat tego, że mleko jest złe jak i też że jest dobre. i tak jest z wszystkim. prawda jest zawsze bardziej ukryta po to żeby ludzie nie drążyli tylko kupowali to co tv reklamuje i to co produkują wielkie koncerny, które mają gdzieś to czy będziemy zdrowi czy nie. biznes jest biznes. przez faszerowaną chemią żywność ludzie chorują, źle się czują więc idą do apteki po kolejną chemię i znowu się trują. i tak w kółko. niestety nie zawsze mammy czas i możliwość się zastanowić nad tym co dobre a co złe. praca, dom, dzieci i tak w koło. Ale coraz więcej ludzi otwiera oczy i szuka informacji. wszystkiego nie da się wyeliminować ale trzeba mieć świadomość i starać się coś zmienić.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

do góry