Widok

folia odbijająca ciepło za kaloryfer

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
czy ktoś to z Was posiada i czy to działa bo zamierzam kupić. ale chce się dowiedzieć opinii.
z góry dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
TROCHĘ działa, ale cudów nie oczekuj :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam - ale nie dokońca w to wierze, mamy to od dawna teśc mówi że można zaoszczedzic dzieki temu ok 5% ciepla które ucieka
najlepiej jakby wypowiedizal sie ktos kto nie mial a zamontowal i porównał różnice w ogrzewaniu
Moi drodzy, to działa na zasadzie że odbija promienie cieplne. Jeśli grzejnik działa bez nadmuchu to można spodziewać się max 5% oszczędności. Max. ale warto
Odbijanie IR to jedno - to robi alufolia.
Ma sens przy grzejnikach żeberkowych a nie płytowych (konwektorowych). Skuteczność wzrasta ze wzrostem temperatury grzejnika. Jeśli grzejnik standardowo jest ciepły a nie gorący, to i sprawność tego reflektora w zakresie IR jest niewielka.
Drugie to izolacja ściany (cienka warstwa styropianu pod alufolią),
w teorii zapobiegająca wnikaniu ciepła w ścianię ale w praktyce nic nie dająca, bo ściana za tą folią "ściągnie" sobie ciepło z otoczenia (czyli wystudzi ścianę wokół grzejnik) a jest potencjalnym miejscem zalęgu grzyba.
Jak pisałem - taka folia COŚ TAM daje, ale naprawdę niewiele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wszystkim wielkie dzięki za opinie :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry