Widok

liberalna spowiedź

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Gdzie najszybciej i bez bólu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
walerka napisał(a):

> a ja mam pytanie o tabletki bo nie wiem jak to przed slubem
> rozwiazac.

tzn.? bierzesz pigułki?

ja normalnie u księdza Artura powiedziałam, że biorę pigułki, że stosowałam też Postinor Duo... nie było żadnego "ale" ;)

a ja mam pytanie o tabletki bo nie wiem jak to przed slubem rozwiazac.

Czy ktoś spowiadał się niedawno w Gdańsku Głównym na przeciwko dworca?
w Sw. Józefie?

Ciężko było?
walerka, dobry pomysl mi dalas. Pojsc wyspowiadac sie po polsku do angielskiego ksiedza:) Nic chlop nie zrozumie ale to juz jego problem...spowiedz odpekana :)

mnisia napisał(a):

> Moi znajomi sa 5 lat po slubie a ostatnio trafili na jakiegos
> nawiedzonego ksiedza. Pytal sie o pozycje, czy nie zapraszaja
> do lozka osob trzecich itp. Jak ona powiedziala ze jest 5 lat
> po slubie i nie wiedziala ze musi sie spowiadac ze wspolzyje z
> mezem to on jej odpowiedzial ze musi sie dowiedziec czy dobrze
> wspolzyja:P

Czyzby zapytanie sie o te osoby trzecie to jakas aluzja? ;)

Kurcze o szczególach wspolzycia malzenstwa z kilkuletnim stazem to chyba nie musza wiedziec :/

Chcemy wziac slub koscielny. Ale ostatnimi laty za duzo slysze o tych ksiezach bez powolania :/ Gdyby w mojej rodzinnej parafii nie zmienil sie proboszcz to szukalabym z pewnoscia innego kosciola. A do spowiedzi do czasu slubu to chyba juz nie pójde i tak rozgrzeszenia nie dostane. A przeciez nie bede klamac ze bedziemy jak brat i siostra, mieszkajac ze soba. Trudno, moze mnie pieklo pochlonie, jak ostatnio uslyszalam :P

Zacofanie :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

osobiście polecam księdza Artura ze Św. Józefa na Przymorzu (na Jagiellońskiej) :) <łysy, w okularkach, ok 30-stki)

młody ksiądz - jakieś 4 lata po święceniach :) "uparłam się na niego", gdy miała iść do spowiedzi przed ślubem mojej Sis (pierwszej spowiedzi po 9 latach!)
i było ok :) właściwie można powiedzieć, że pierwszy raz w życiu wyspowiadałam się tak dokładnie ;) nie było pouczania, jakiś nawracających i umoralniających gadek ;)

Moi znajomi sa 5 lat po slubie a ostatnio trafili na jakiegos nawiedzonego ksiedza. Pytal sie o pozycje, czy nie zapraszaja do lozka osob trzecich itp. Jak ona powiedziala ze jest 5 lat po slubie i nie wiedziala ze musi sie spowiadac ze wspolzyje z mezem to on jej odpowiedzial ze musi sie dowiedziec czy dobrze wspolzyja:P

a ja pamietam jak moi znajomi ktorzy mieszkaja w anglii a brali slub w polsce musieli tlumaczyc biednemu ksiedzu anglikowi czemu on to ma cos im podpisywac po spowiedzi bo biedaczek w zyciu o tym nie slyszal a potem ksiadz w polsce nie chcial uwizyc koledze ktory jest urodzony w anglii ze chrzest mial w kosciele pod wezwaniem swietych marii (st marys') i upieral sie ze nie moze byc taki kosciol zbiorowych wszystkich sw marii tylko musi byc jakas jedna konkretna, my sie usmialismy ale oni troche przejsc mieli

my nie dostalismy zadnych karteczek...ciekawe czy w Mariackim sie do tego doczepia.
Spowiedz z karteczka troche mi sie bzdurna wydaje.
Pamietam jako dziecko cos takiego jak pierwsze czwartki meisiaca - dzieci ciurkiem biegaly do spowiedzi co miesiac i zbieraly pieczatki.
Moze dlatego mi sie to tak bez sensu kojarzy....
Mnie tez chodzilo ;) Hihi
ja ani przy pierwszej ani przy drugiej pieczątki nie dostałam... sam podpis z datą - a nie powiem, chodziły mi po głowie (po pierwszej spowiedzi przed ślubem) aby sobie samej podpisać...

no co ty ... sama byś sobie mogła wpisać ... przynajmniej nam kazał ksiadz dopilnować by nam spowiednik pieczątkę wbił

papilio1@op.pl
dziewczyny, chyba nie mowicie, ze spowiedz przedslubna trzeba miec podstemplowana przez spowiednika??? Nie wystarczy nazwisko ksiedza i data spowiedzi?
hehe, może wg ponurego są niedozwolone pozycje?

papilio1@op.pl
A ja jestem niezadowolona jestem. Bylam tam rok temu do spowiedzi jako swiadek Bierzmowania, bo tak jak Ty wszyscy bardzo polecalil i polecialy lzy. Najgorsza spowiedz w moim zyciu. Ale ile ludzi tyle opinii, tak juz jest.
To z mężem można jeszcze grzeszyć?;)

Tak, tak sobie tłumacz. Jak ksiądz ciebie zapyta w jaki sposób grzeszycie z mężem "w celu uściślenia grzechu" to ciekawe co odpowiesz? Wtedy będziesz miała swoją szczerą spowiedź.

Bzdury.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

spowiedz przed Bogiem to "pryszcz" co Ci da ze w duchu sobie wyznasz grzechy? wlasnie takie wypowiedzenie ich na glos przed kims urzeczywistnia ich charakter i jest prawdziwa konfrontacja dla twojego sumienia. wypowiedzenie tego co przeskrobalas uczy Cie pokory, uzmyslawia co zlego zrobilas, uczy odpowiedzialnosci. wiele osob odczuwa stres przed pojsciem do konfesjonalu natomiast spowiedz w duchu nie wywoluje zadnych wrażen i wlasciwie pewnie odbywa sie w wiekszosci przypadkow "lightowo" czyli mija sie z celem.

na przeciwko dworca też spotkało mmnie upokorzenie :/ starszy ksiądz na cały głos zapytała: co robiłas z tym chłopakiem??? po tym tekscie byłam już tak osłabiona, że jego wywody i groźba kary boskiej i braku rozgrzeszenia splynęły po mnie bezboleśnie... no cóz niedługo znowu czeka mnie ta przyjemnosć:)
do góry