Widok

lokata,fundusz...?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poradźcie proszę.
Chcielibyśmy z naszej córce odkładać jakieś pieniądze na przyszłość, ale nie wiemy co wybrać? Jaka forma oszczędności byłaby najlepsza - lokata, fundusz...? Bo skarbonka raczej odpada ;)
[url=http://www.maluchy.pl]image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My zrobiliśmy, jak radzi Sadyl.
Kupiliśmy i mieszkanie i dwie wielkie działki.
Akurat nie w kredycie, ale nie o to chodzi.

Można swobodnie spłacać jedną z tych rzeczy i lokować dziecku w ten sposób kasę.
Nie będzie chciało mieszkać w mieszkaniu , sprzeda.
Nie chce domu na wsi czy nad morzem- niech idzie do miasta.A jak stwierdzicie, że w ogóle nie potrafi zarządzać ani kasą ,a ni tym, co dostaje.
Sio kury , radzić sobie sami.

A tak kase odkładasz, i cholera wie, co z nią dalej będzie.Z mieszkaniami też niewiadoma jedna wielka, więc najbezpieczniej ziemia, w dobrym punkcie.
image

image
Na ziemi lub mieszkaniu możesz liczyć na zysk średnioroczny rzędu 12-15% (Na ziemi - ze wzrostu jej wartości. Na mieszkaniu - z wynajmu).
Ryzyko jest stosunkowo niewielkie - jedynie takie, że może zarobisz mniej. ALe na pewno nie stracisz.
Na lokacie zarobisz o połowę mniej.
Kupuj obligacje. Niebyt duży zysk - ale za to gwarantowany.
Co prawda - obligacje również są obarczone pewnym ryzykiem ale jest to z pewnością mniejsze ryzyko niż fundusze.
Nic się nie stanie, jeśli w jakimś miesiącu nie będziesz miała pieniędzy na zakup.
I w razie "czarnej godziny" zawsze możesz je sprzedać, nie tracąc ani zysku ani kapitału.
A obligacje dostępne sa już od 100 zł
To otwórz bezpłatne konto i zakładaj lokaty, byle chociaż inflację odrobiło.Jak uzbiera się ładna suma to wtedy w zależności od tego jak zmienią Wam się perspektywy i plany życiowe, możecie kupić grunt lub nieruchomość.
Jak widać, każdy ma swój sposób oszczędzania =) ale dzięki za podpowiedzi ;)
My nie jesteśmy zamożni, mamy już na głowie kredyt mieszkaniowy i nie chodzi mi a jakieś miliony, tylko o niewielką kwotę, którą można by było wpłacać m-cznie, na nawet mały % zamiast trzymać w domu.
albo plan systematycznego oszczedzania w jakimś tfi akcyjnym albo ksiązeczka mieszkaniowa w Pko BP- calkiem ciekawe, ostatnio to sprawdzalam.
ja mam podobny problem , spodziewam się większej gotówki ze spadku i teraz co lepij zrobić kupić mieszkanie lub ziemię a może wszystko złożyć na lakacie , fundusze wykluczam ???
Polisy, pro-ubezpieczenia są do bani!!!bardziej opłaca się już założyć darmowe konto i wpłacać tam określoną ilość i zakładać lokaty.Nam też próbowali wcisnąć "super polisę" jak zaczęliśmy drążyć temat to mina Pani zrzedła. Bo nie dość że okazało się że wystarczy że w jednym miesiącu (przez ileś pierwszych lat) zabraknie Ci kasy i niestety nie będziesz miała żeby zrobić wpłatę - kasa przepada o_O
a moim zdaniem oszczedzanie jest do bani :) lepiej zainwestowac własnie w ziemie drugie mieszkanie lub cokolwiek.
Popatrzcie za 100 zł trzy lata temu można było kupić zakupy na tydzień a teraz za te same zakupy zapłacisz 250. Wartość pieniądza maleje i tyle :(
Ale to moje zdanie ja ekonomi nie kończyłam :)
image
Polisy na życie i dożycie (jako gwarantowane) mają stop zwrotu ma poziomie rzędu 3%
Obligacje skarbowe dają znacznie więcej (5,75 dla 10-letnich) - przy zbliżonym ryzyku.
wszystko zależy od tego na czym Ci zależy... programy systematycznego oszczędzania są w formie ubezpieczenia na życie i dożycie więc zabezpiecza je ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny a nie bankowy fundusz gwarancyjny...jakby coś to na prv napiszę coś więcej
Ja założyłam sobie pan oszczędzania regularnego i jestem bardzo zadowolona.Jak ktoś chce skorzystać to polecam pana Pawła z home broker super doradca numer do niego 669-566-191 Naprawdę polecam :)
to jest to samo co w USA, bo i w polsce dawali tak jak tam wszystkim kredyty jak leci, swego czasu bylo bardzo łatwo dostac kredyt dopiero od roku, dwóch o kredyt jest ciężko, i bedzie tak samo jak w USA ci co podostawali kredyty nie beda dawac rady splacac, banki przejma nieruchomosci , i bańka jest juz na prawde duża, a za jakies 5- 10lat pęknie. No ale czas pokaże kto ma racje :)
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
A ja mam cos takiego jak ubezpiecz plus odkładanie na przyszłośc! miesiecznie płacę 120zł Wera jest ubezpieczona za te kase a jednocześnie zbieram tę kasę. W wieku 19lat Wera dostanie kase i do tego czasu cały czas jest ubezpieczona :-)

Sytuacja w USA i Polsce jest inna - ale to nie temat na to forum.
W Polsce ceny już spadły. Jednak nie liczyłbym na dalszy spadek.
A zobaczysz, jak wzrosna ceny ziemi, kiedy ludzie zaczną wyciągać pieniądze z funduszy inwestycyjnych (bo zaczną - większosć społeczeństwa to panikarze :)
co bezpieczniejszego by bylo? kupisz ziemie bedzie kryzys i straci na wartosci, bedzie tak jak w USA w ktorych jest taka podaz nieruchomosci ,że zdecydowali sie dac kazdemu stala vise kto zdecyduje sie kupic dom na hawajach :) a ceny tam niesamowicie spadly, i to wkrotce sie stanie tutaj w polsce. Ceny spadną i bedzie to samo co tam, kupic bedzie mozna za " grosze "
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
zamiast odkladac w banku, najlepiej inwestowac albo w dziela sztuki, złoto, monety cos co nie bedzie tracic na wartosci, a jak bank oglosi upadlosc to ubezpiecza tylko do okreslonej kwoty. i pupa blada by byla :)
Plan Systematycznego oszczędzania - w każdym banku to mają.
Wpłacasz co miesiąc min 150zł, na minimum 10 lat/ sama wybierasz jaki okres chcesz odkładać/ .Jest to inwestowane i po 10 latach może sie uzbierać nawet niezłą sumka.
Ja tak zbieram na studia dla córki :)
Jakbyś miała pytania to pisz na priv, chętnie pomogę.
Jeśli macie zdolność kredytową, to weź kredyt hipoteczny i kup ziemię.
Zamiast odkładać na lokatę czy fundusz - będziecie spłacać kredyt.
Z jednej strony - ma to uzasadnienie ekonomiczne (opisałem to tutaj:
http://dobra-polisa.pomorskie.pl/lokata-w-ziemie )
Z drugiej - jest to bezpieczniejsze rozwiązanie w obliczu dosyć prawdopodobnej zawieruchy na rynkach finansowych (to co się dzieje obecnie to na razie małe preludium).
Poczytaj też http://dobra-polisa.pomorskie.pl/inwestycyjne
Niekoniecznie, żeby korzystać z przedstawionych tam rozwiązań - ale aby wyrobić sobie pewien pogląd.
a jaką kwotę m-cznie kwotę wpłacasz i jakie mają % ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Fajny hotel nad polskim morzem - gdzie? (14 odpowiedzi)

Polecicie coś?

Dobry ortodonta (42 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry