Widok

urlop macierzyński

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, dziewczyny!

Czy trzeba w jakiś sposób informować pracodawcę, iż urodziłam dziecko i chciałabym skorzystać już z urlopu macierzyńskiego (obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim) ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czemu chcesz juz z niego kozystac a jak urodzisz za 3 tygodnie nie lepiej byc na zwolnieniu
image

Uploaded with ImageShack.us
sorki zle doczytalam:)
image

ja pisalam podanie i dolaczalam akt urodzenia kopie nie wiem jak to teraz jest
image

Powinnaś dostarczyć pracodawcy zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
O urlopie macierzyńskim też musisz powiadomić choćby z tego powodu by otrzymac zasiłek macierzynski, poza tym panie z kadr muszą prowadzić odpowiednią dokumentację z ZUSEM.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Dziękuję Rino!

pozdrawiam

a wczoraj cos czytalam ze dluzsze jest macierzynskie :D
mają wydłużać o 2 tygodnie aż dojda do 26 tygodni

image
image

Drogie mamy, z jakiej opcji urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego korzystacie? 80% przez cały okres czy 100% + 60% po pół roku?
Czy wybór jednak lub drugiej opcji jakoś może wpływać na poziom wynagrodzenia?

Ja też wybiorę 80% za miesiąc. Przy starszych dzieciach nie było urlopu rodzicielskiego. Miałam macierzyński 5 mcy, zaległy urlop i dalej do pracy. Teraz skorzystam skoro mogę do roku :)

Polecam na spokojnie wyliczyć sobie ile zarobisz w przypadku 80% przez cały rok. A ile zarobisz w przypadku jakbyś brała na początku 100% a potem dopiero 60 %.

Na tej stronie jest wszystko dobrze opisane:
https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-mamy/planuje-ciaze/wszystko-co-o-urlopie-macierzynskim-powinna-wiedziec-przyszla-mama

Jeśli wrócisz do pracy możesz liczyć również dodatkowo na płatny urlop w wysokości 2 dodatkowych dni. Zreszta jest sporo ulg ( wszystko jest opisane w linku powyżej).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry